Το ελληνικό κρασί εισέρχεται σε μια νέα περίοδο δυναμικής ανάπτυξης, καθώς το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και τη διεύρυνση τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς αγοράς.
Η στρατηγική αυτή, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΟ, Στέλιος Μπουτάρης, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εστιάζει στην περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού κρασιού στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται για τον κλάδο.
Ο ΣΕΟ, με 127 μέλη που καλύπτουν το 70% της παραγωγής, το 80% της εμπορίας και το 90% των εξαγωγών ελληνικών οίνων, στοχεύει την επόμενη διετία να ξεπεράσει τα 150 μέλη και να πραγματοποιήσει ουσιαστική προσέγγιση στα περίπου 1.600 οινοποιεία σε όλη τη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στους μικρούς παραγωγούς. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Μπουτάρης, «είναι σημαντικό να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να έρθουμε σε επαφή με αυτούς και να επανασυστηθούμε, αναδεικνύοντας τον ρόλο μας».
Συνεργασία και Ενιαία Φωνή για το Ελληνικό Κρασί
Ο ΣΕΟ λειτουργεί ως βασικός φορέας εκπροσώπησης και διαλόγου για το ελληνικό κρασί, αναπτύσσοντας συνεργασίες με την Πολιτεία, αλλά και με κλαδικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως οι ΕΔΟΑΟ (Wine of Greece), ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΑΟΠ, ΟΕ, τοπικές ενώσεις και τον ευρωπαϊκό CEEV. Η ενίσχυση της συνεργασίας αυτής αποτελεί θεμέλιο για τη συνολική πρόοδο του κλάδου.
Επικαιροποίηση Marketing και Προστασία Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής τοποθετείται η αναβάθμιση του Στρατηγικού Σχεδίου Marketing και Προώθησης του ελληνικού κρασιού, σε συνεργασία με τους βασικούς θεσμικούς εταίρους.
Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος, «ήμασταν ο πρώτος κλάδος του αγροδιατροφικού τομέα που εκπόνησε τέτοιο σχέδιο. Τώρα ήρθε η ώρα για αξιολόγηση, αναθεώρηση και επανασχεδιασμό».
Παράλληλα, η ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Οίνου για την αξιόπιστη συλλογή και καταγραφή στοιχείων, καθώς και η ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής του κλάδου, αποτελούν προτεραιότητες. Πρόσφατα υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της ιστορίας του ελληνικού οίνου και των σημαντικών οινοποιείων. Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, «ήταν μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στα 40 χρόνια παρουσίας μου στον κλάδο».
Προκλήσεις της Εποχής: Τρύγος, Κλιματική Αλλαγή και Διεθνής Ανταγωνισμός
Αναφερόμενος στον φετινό τρύγο, ο πρόεδρος του ΣΕΟ εμφανίζεται μετριοπαθής, εκτιμώντας ότι οι ποσότητες θα παραμείνουν χαμηλές, με καλύτερη απόδοση στη Βόρεια Ελλάδα και ακριβότερες τιμές. Ωστόσο, προβλήματα όπως η έλλειψη νερού, η ανεπάρκεια εργατικού δυναμικού και το ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικά αγκάθια, ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις. Ο κατακερματισμός της ιδιοκτησίας κλήρων, η στασιμότητα στην αναδιάρθρωση αμπελώνων και η γραφειοκρατία δυσχεραίνουν περαιτέρω την ανάπτυξη του κλάδου.
Ο εντεινόμενος διεθνής ανταγωνισμός και οι νέες τάσεις των καταναλωτών, ιδίως της νεότερης γενιάς, διαμορφώνουν ένα απαιτητικό πλαίσιο για τους Έλληνες οινοπαραγωγούς, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν άμεσα στις σύγχρονες αγορές.
Δασμοί στις Εξαγωγές και Στόχευση Νέων Αγορών
Η επιβολή δασμών από τη διοίκηση Τραμπ έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές ελληνικών κρασιών προς τις ΗΠΑ, μία αγορά στρατηγικής σημασίας, που απορροφά το 19% της συνολικής αξίας εξαγωγών με ιδιαίτερα υψηλή μέση τιμή. Ο ΣΕΟ αναγνωρίζει πως η απώλεια μεριδίου σε αυτή την αγορά δεν μπορεί να καλυφθεί άμεσα, αλλά εστιάζει παράλληλα στην ανάπτυξη παρουσίας σε δυναμικές αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, που κατέγραψε αύξηση εξαγωγών 35% σε αξία, ο Καναδάς, οι Σκανδιναβικές χώρες, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, αλλά και σε σταθερές αξίες όπως η Γερμανία.
Ανάγκη για Εθνική Στρατηγική και Στήριξη της Νέας Γενιάς
Η θέσπιση μιας μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας και του επαγγελματία αμπελουργού θεωρείται επιτακτική. Ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται η καινοτομία, η διασύνδεση της έρευνας με τα πανεπιστήμια και η θωράκιση του ρυθμιστικού και φορολογικού πλαισίου. Σημαντική πρόκληση αποτελεί το δημογραφικό, καθώς η μέση ηλικία των αμπελουργών αγγίζει τα 58 έτη.
Ο πρόεδρος του ΣΕΟ υπογραμμίζει την ανάγκη συλλογικής δράσης για να διασφαλιστεί η διαχρονική παρουσία του ελληνικού κρασιού στην αγορά, επισημαίνοντας ότι η βιώσιμη προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα απαιτεί ένα οργανωμένο πλαίσιο στήριξης που θα καλλιεργεί οράματα και θα ενισχύει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Όπως κατέληξε, «η πραγματική αλλαγή θα αποτιμηθεί στη δεκαετία που έρχεται, εφόσον εφαρμοστούν ρεαλιστικές πολιτικές».