ΓΔ: 2067.41 1.38% Τζίρος: 258.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Μπουκάλι κρασί αμπελώνας
Φώτο: Shutterstock

Καταρρέει η παραγωγή κρασιού στην Ευρώπη, τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Η Ευρώπη βιώνει ιστορική μείωση στην παραγωγή κρασιού, ενώ η Ελλάδα καταγράφει τις χαμηλότερες αποδόσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Η παραγωγή κρασιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση διανύει μία από τις πιο δύσκολες περιόδους της τελευταίας εικοσαετίας. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αμπελουργική περίοδο 2024/25, προβλέπεται νέα σημαντική πτώση στην παραγωγή, αγγίζοντας ιστορικά χαμηλά επίπεδα. 

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης και οι αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο έχουν φέρει τον αμπελοοινικό τομέα σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.

Η συνολική παραγωγή κρασιού στην ΕΕ για το 2024/25 εκτιμάται ότι θα φτάσει μόλις τα 137 εκατομμύρια εκατόλιτρα, παρουσιάζοντας πτώση 5% σε σχέση με πέρυσι και 10% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Πρόκειται για τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων είκοσι ετών, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στον κλάδο.

Η δραματική πτώση αποδίδεται σε εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που επηρέασαν κυρίως τη Γαλλία (-25%), τη Γερμανία (-11%) και την Πορτογαλία (-8%). Στη Γαλλία, υπερβολικές βροχοπτώσεις και υγρασία προκάλεσαν εκτεταμένες μυκητολογικές προσβολές, ενώ παγετοί και χαλαζοπτώσεις έπληξαν την άνοιξη τις καλλιέργειες.

Αντίθετα, η Ιταλία (+15%) και η Ισπανία (+10%) παρουσιάζουν θετικά πρόσημα, με την Ιταλία να αναδεικνύεται σε ηγέτη της ευρωπαϊκής παραγωγής για το 2024/25.

Ο ελληνικός αμπελώνας αντιμετωπίζει δυσκολίες

Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση στη γενικότερη αρνητική εικόνα. Η οινοπαραγωγή της χώρας για τη σεζόν 2024/25 ανήλθε σε 1.430.666 hl, ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αλλά δεύτερη χαμηλότερη όλων των εποχών. Το στοιχείο αυτό υπογραμμίζει το χρόνιο πρόβλημα υποπαραγωγής, που δεν επαρκεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες της εσωτερικής αγοράς.

Η μείωση κατά 33% σε σχέση με τον πενταετή μέσο όρο, και ακόμη μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο της 20ετίας 1993-2013, έχει επιφέρει σημαντικές πιέσεις στα οινοποιεία και έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών στο χονδρεμπόριο, χωρίς όμως ανάλογη άνοδο στις τιμές παραγωγού.

Όσον αφορά τη φετινή οινική περίοδο, ο Στέλλιος Μπουτάρης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), σε πρόσφατη εκδήλωση είχε δηλώσει ότι η φετινή χρονιά φαίνεται λίγο καλύτερη από την περσινή. «Αναμένουμε ίδιες χαμηλές ποσότητες, ίσως λίγο μεγαλύτερες στη Βόρεια Ελλάδα, και αυξημένες τιμές. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τόνισε. 

Πέφτει η κατανάλωση στην ΕΕ

Παράλληλα, η κατανάλωση κρασιού στην ΕΕ συνεχίζει τη μακροχρόνια καθοδική της πορεία, με εκτιμώμενη μείωση 3% για το 2024/25 και συνολική κατανάλωση 93 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Η πτώση πλήττει κυρίως τα κόκκινα κρασιά, αποτέλεσμα της στροφής των καταναλωτών σε πιο υγιεινά ή ελαφριά ποτά.

Την ίδια ώρα οι εξαγωγές κρασιού της ΕΕ μειώθηκαν κατά 3% (Αύγουστος 2024 – Απρίλιος 2025), φτάνοντας τα 21 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Η υποχώρηση οφείλεται κυρίως στη μείωση εξαγωγών ΠΓΕ κρασιών προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Μικρή, αλλά προσωρινή, ανάκαμψη καταγράφηκε προς τις ΗΠΑ στα τέλη του 2024, λόγω φόβων για νέους δασμούς.

Οι εισαγωγές, ωστόσο, αναμένεται να παραμείνουν σταθερές, παρότι η εγχώρια παραγωγή μειώνεται και η κατανάλωση υποχωρεί.

Τα αποθέματα κρασιού στο τέλος της περιόδου 2024/25 προβλέπεται να διαμορφωθούν κάτω από τον πενταετή μέσο όρο των 157 εκατ. εκατόλιτρων, ενισχύοντας τις πιέσεις στην αγορά.

Παρά την αρνητική συγκυρία, η έκθεση της Κομισιόν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για τη νέα σεζόν 2025/26. Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες της άνοιξης του 2025 και η απουσία σοβαρών απειλών έως τώρα, δημιουργούν προσδοκίες για σταθεροποίηση ή ακόμα και αναστροφή της πτωτικής πορείας στην ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη πτώση στην παραγωγή κρασιού, αλλά θα είναι καλύτερης ποιότητας

Τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής έφεραν πρόωρο τρύγο και μείωση παραγωγής σταφυλιών που ξεπέρασε το 20%. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα σταφύλια είναι καλύτερης ποιότητας. Δεν αναμένονται αυξήσεις τιμών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ

Η Οινοποιία Μπουτάρη συνεχίζει την δραστηριότητά της στη Σαντορίνη

Η εταιρεία Μπουτάρη παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για τη διατήρηση της υψηλής ποιότητας της αμπελοκαλλιέργειας της περιοχής με την τεχνογνωσία του ονόματος Boutari πέρα από τα στενά γεωγραφικά όρια της Σαντορίνης.