ΓΔ: 1967.02 0.57% Τζίρος: 274.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02

ΑΔΜΗΕ: Τέσσερις επενδυτές για το 20% της Αριάδνη Interconnection

Η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund/Phaethon Holdings, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Terna SpA, και StateGrid International Development Belgium εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ. Εντός Οκτωβρίου η αξιολόγηση των προτάσεων.

Με τέσσερις υποψηφίους «μνηστήρες» έκλεισε η φάση για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος που αφορά την πώληση του 20% της Αριάδνη Interconnection, 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ. Όπως αναφέρεται, εντός του Οκτωβρίου, ο ΑΔΜΗΕ πρόκειται να αξιολογήσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, ενδιαφέρον για την αγορά του 20% της Αριάδνη Interconnection, εκδήλωσαν τέσσερις επενδυτές: η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund/Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA, και η StateGrid International Development Belgium.

Υπενθυμίζουμε πως την προκήρυξη του διαγωνισμού είχε εξετάσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ενώ τελικά, για το θέμα, χρειάστηκε σχετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεδομένο πώς από τους βασικούς ενδιαφερόμενους φαίνεται πως είναι η κινεζική State Grid που κατέχει και το 24% του ΑΔΜΗΕ. Η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για την πώληση έως και του 40% του ποσοστού της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε το 2018 ως 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, έχει επιλεγεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ως ο φορέας υλοποίησης της κατασκευής και χρηματοδότησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι μία διασύνδεση ρεύματος συνεχούς τάσης (DC link) η οποία αποτελείται από

  • δύο (2) υποθαλάσσια καλώδια συνολικού μήκους 335 χλμ.,
  • δύο (2) υπόγεια καλώδια συνολικού μήκους 43 χλμ.,
  • καθώς και άλλα πάγια (λοιπά ηλεκτρόδια, σταθμοί μετατροπής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αττική και την Κρήτη, καθώς και καλώδια οπτικών ινών με ίδιο συνολικό μήκος).

Η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

Η ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η συγγενής εταιρεία Όμιλος ΑΔΜΗΕ ΑΕ ανακοινώνει ότι έχει ολοκληρωθεί η φάση της υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος (Φάση Α) για την διαγωνιστική διαδικασία σχετικά με την πώληση του 20% του μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρικής της εταιρείας "Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ".

Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές που κατέθεσαν εκδήλωση ενδιαφέροντος (ΕοΙ) είναι οι εξής:

  • Κοινοπραξία των εταιρειών Macquarie Super Core Infrastructure Fund SCSp, και Phaethon Holdings Single Member S/A
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Terna SpA
  • StateGrid International Development Belgium Limited

Εντός Οκτωβρίου, η ΑΔΜΗΕ ΑΕ θα αξιολογήσει τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος (Eols), για το αν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής. Κατόπιν, οι επιλεγέντες επενδυτές θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την επόμενη φάση της υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών (Φάση Β). Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένεται να κατατεθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο με ήλιο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος για τον επερχόμενο καύσωνα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΡΑΑΕΥ για τον συντονισμό μέτρων ενόψει του καύσωνα, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΔΜΗΕ: Παρουσίασε τη μελέτη του GSI για το τμήμα Κύπρου -Ισραήλ

Παρουσιάστηκε στις Ρυθμιστικές Αρχές του Ισραήλ και της Κύπρου η μελέτη κόστους-οφέλους του GSI για το τμήμα Κύπρου-Ισραήλ. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα υποβληθεί ο πλήρης φάκελος στις συναρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές.
Ηλεκτρική διασύνδεση ΑΔΜΗΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΜΗΕ: Επιτυχής πρεμιέρα της διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής με μεταφορά 320 MW

Με επιτυχία πραγματοποίησαν ο ΑΔΜΗΕ και η Ariadne Interconnection τη μεταφορά ηλεκτρικών φορτίων 320 MW από την Κρήτη προς την Αττική, μέσω της νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.