ΓΔ: 1972.61 -0.65% Τζίρος: 20.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:21:32
Ασφάλειες-Κίνδυνος
Φωτο: Shutterstock

Ασφαλιστικές: Πλήγμα στις επενδύσεις το 2022, παίζουν... άμυνα το 2023

Απώλειες έφερε το 2022 η απότομη άνοδος των επιτοκίων που έπληξε τις τιμές ομολόγων και μετοχών. Βελτιωμένη κατάσταση το πρώτο δίμηνο, αυξημένα μετρητά κρατούν οι εταιρείες για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες.

Με διπλές γραμμές άμυνας στους επενδυτικούς τους σχεδιασμούς προχωρούν εφέτος οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα επαγγελματικά ταμεία, σε μια χρονιά υψηλής αβεβαιότητας.

«Το πρώτο δίμηνο ήταν καλό», τονίζουν μιλώντας προς το BD πηγές της ασφαλιστικής αγοράς. Η διατήρηση ενός μέρους των επενδυτικών τους  κεφαλαίων σε μετρητά τους παρέχει την δυνατότητα είτε να αξιοποιήσουν την άνοδο των επιτοκίων καταθέσεων –που προς το παρόν είναι αναιμική– είτε ευκαιρίες τοποθέτησης σε υψηλής αξιοπιστίας μετοχές. Η συνολική έκθεση σε μετοχικούς τίτλους είναι περιορισμένη και εξαιρετικά στοχευμένη, με κριτήρια την ποιότητα του τίτλου και το υψηλό μέρισμα.

Η τραπεζική αναστάτωση, που προσφάτως επικράτησε τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όσο και στην Ευρώπη «μας οδήγησε να γίνουμε δύο φορές πιο αμυντικοί», έλεγε κορυφαίος παράγων του κλάδου των επαγγελματικών ταμείων. Και εξήγησε ότι έγινε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, επιλέγοντας ακόμη πιο σκληρή γραμμή άμυνας.

Και τούτο διότι δεν θέλει να κανείς να επαναληφθεί η ζημιά που προκλήθηκε στη διάρκεια του 2022. Κατά τεκμήριο σχεδόν όλοι ήταν χαμένοι. Μάλιστα, όλα τα επαγγελματικά ταμεία είχαν αρνητικές αποδόσεις, οι οποίες κατά μέσο όρο ήταν περίπου 5%, αλλά εξίσου αρνητικές αποδόσεις είχαν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, ανάλογα με την επενδυτική συμπεριφορά της κάθε μίας. «Πέρυσι ήταν καταστροφή, η χειρότερη χρονιά», έλεγαν πηγές της αγοράς, καθώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων προκάλεσε απότομη πτώση τιμών στα ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ασφαλιστικός κλάδος –ειδικά ο κλάδος ζωής- πρέπει να σχεδιάζει και να συνδυάζει μακροχρόνιες αποδόσεις σε σχέση με τις προβλεπόμενες αποδόσεις των προϊόντων τους. Πάντως, τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια και αυτή την περίοδο αποτελούν βασική επιλογή των θεσμικών επενδυτών, όπως είναι οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια ύψους περί τα 16 δισ. ευρώ, και τα 32 επαγγελματικά ταμεία, με συνολικές επενδύσεις ύψους 1,81 δισ. ευρώ. 

«Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου είχε πέσει κοντά στο μηδέν και τώρα βρίσκεται πάνω από το 2%», έλεγε πηγή της αγοράς. Στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς έλεγαν πως εκτός από τη διακράτηση των ομολόγων και των εντόκων γραμματίων -τα οποία συναρτώνται με μακροχρόνια ασφαλιστικά προϊόντα– γίνονται βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, κι ως εκ τούτου οι εταιρείες διατηρούν «πολλά μετρητά», προκειμένου να εκμεταλλευτούν είτε αυξήσεις των επιτοκίων καταθέσεων, είτε την τοποθέτηση σε μετοχές υψηλής αξιοπιστίας. Γενικότερα, πάντως, σημείωναν πως «μετά από τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις είμαστε δυο φορές συντηρητικοί».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bull_market
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιοι αντλούν 4,7 δισ. ευρώ μέσα στο 2024 από το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι εκδόσεις μετοχών, ομολόγων και τα placements των βασικών μετόχων τη διετία 2023 - 2024 θα ξεπεράσουν τα 8 δισ. ευρώ. Έχουν ήδη αντληθεί φέτος 3,74 δισ. ευρώ με 15 εταιρικές πράξεις. Αναλυτικοί πίνακες του ΧΑ.
JPMORGAN, BANKS,TRAPEZES
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες επενδύσεις προτείνει η JPMorgan για άμυνα έναντι του πληθωρισμού

Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν κόσμο με υψηλότερο πληθωρισμό. Τα μετρητά έδωσαν διέξοδο σε επενδυτές σε περίοδο απότομης αύξησης των επιτοκίων, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, τονίζει ο οίκος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στο turn around η Intralot, πώς θα καλυφθεί η αύξηση

Αρχίζει σήμερα η αύξηση κεφαλαίου των 135 εκατ. ευρώ. Τι θα εισφέρουν παλιοί και νέοι μέτοχοι. Μετά την οικονομική εξυγίανση, η διοίκηση επικεντρώνεται στην εφαρμογή των επιχειρηματικών της σχεδίων.
Στοιβαγμένα νομίσματα ευρώ
ΑΓΟΡΕΣ

Αγοράζουν μετοχές οι ασφαλιστικές αλλά όχι στο ελληνικό χρηματιστήριο

Το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι ασφαλιστικές εταιρείες αύξησαν κατά 108 εκατ. τις θέσεις τους σε μετοχές, αλλά τοποθέτησαν μόνο 5 εκατ. σε ελληνικούς τίτλους. Γιατί αποφεύγουν το ΧΑ και πότε θα αλλάξουν στάση.