Πολλοί Ευρωπαίοι ομόλογοί του θα ζήλευαν τον Κωστή Χατζηδάκη για τον... έλεγχο προόδου που έλαβε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον πιο αυστηρό κριτή της ελληνικής οικονομίας εδώ και πολλά χρόνια. Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομικών μιλούν για την καλύτερη έκθεση που έχει δημοσιεύσει το Ταμείο για την Ελλάδα από το 2010, όταν πήρε ενεργό ρόλο στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης.
Και μόνο η εισαγωγή στο ανακοινωθέν του Ταμείου για τα συμπεράσματα της διαβούλευσης του άρθρου IV αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι σε όλα τα... μαθήματα η βαθμολογία της Ελλάδας είναι εξαιρετική: «Οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας παραμένουν ευνοϊκές, με το πραγματικό ΑΕΠ να διατηρεί την ισχυρή ανάπτυξή του. Τα δημόσια οικονομικά έχουν βελτιωθεί περαιτέρω, με τον λόγο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε σταθερή πτωτική πορεία, εν μέσω της συνεχιζόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης που υποστηρίζεται από την ισχυρή πρόοδο στη μείωση της φοροδιαφυγής».
Ιδιαίτερα αυτή η αναφορά στη φοροδιαφυγή κάνει τον Κωστή Χατζηδάκη να χαμογελά περισσότερο, καθώς αποτελεί προσωπικό του πολιτικό στοίχημα η πάταξη της φοροδιαφυγής και η πρόοδος που σημειώνεται αναγνωρίζεται τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και από τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς.
Δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λέει μόνο ευχάριστα πράγματα το ΔΝΤ. Απαντώντας σε ερώτηση του BD, ο επικεφαλής της αποστολής του, Γιουνγκ Σικ Κανκ, θύμισε κάπως τις γνωστές θέσεις του Πόουλ Τόμσεν από το παρελθόν, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια συγκράτηση των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, ώστε να μείνουν πόροι για δημόσιες επενδύσεις και κοινωνικά προγράμματα. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι περισσότερο από ένας «αστερίσκος» σε μια γενικά θετική κριτική για την Ελλάδα.
Η διαδοχή του Ευτύχη Βασιλάκη
Για τη διαδοχή του και τη μετάβαση της Aegean στην εποχή του επαγγελματικού μάνατζμεντ και της αυτοτελούς λειτουργίας της από την οικογένεια Βασιλάκη προβληματίζεται σοβαρά ο Ευτύχης Βασιλάκης -και δεν το κρύβει.
Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Μάρκο Βερέμη, στη σειρά podcasts του ΣΕΒ "Innovative Greeks Talks", ο επικεφαλής της Aegean ρωτήθηκε τι προβλέπει για το μέλλον σε ένα βάθος 15ετίας για τον αερομεταφορέα και την Ελλάδα και το πρώτο που τόνισε ήταν ότι περιμένει πως ο ίδιος και ο Δ. Γερογιάννης σταδιακά θα υποκατασταθούν στη διοίκηση από άλλα στελέχη, ώστε η Aegean να φτάσει να λειτουργεί με αυτοτέλεια, χωρίς να συνδέεται με συγκεκριμένους ανθρώπους και οικογένειες, όπως είπε.
Αναγνώρισε ότι ακόμη δεν το έχουν καταφέρει, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι ο στόχος.
Η ιστορία δείχνει ότι δεν έχει καθόλου άδικο το «αφεντικό» της Aegean και γιος του ιδρυτή της εταιρείας να σχεδιάζει με μεγάλη προσοχή τη μετάβαση από τις οικογενειακές διοικητικές δομές στην αμιγώς επαγγελματική διαχείριση. Δεν είναι λίγες οι ελληνικές εταιρείες που μεγάλωσαν και μεγαλούργησαν ως οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά δυσκολεύτηκαν πολύ ή απέτυχαν να περάσουν στο επόμενο στάδιο του επαγγελματικού μάνατζμεντ.
Όσον αφορά τα οράματά του για τα επόμενα βήματα της Aegean, ο κ. Βασιλάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις αλλαγές που φέρνει η νέα δραστηριότητα στη συντήρηση αεροσκαφών τρίτων, ενώ δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του, σε κάποιο μελλοντικό στάδιο, να μπει η εταιρεία και στις μεγάλες αποστάσεις.
Κέρδισε 20 εκατ. με πέντε ευρώ
Έναν υπερτυχερό ανέδειξε χθες η κλήρωση του Τζόκερ που μάντεψε σωστά τους 5+1 αριθμούς και κέρδισε 19.890.009 ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει κερδίσει ποτέ παίκτης στην ιστορία του παιχνιδιού. Το δελτίο συμπληρώθηκε μέσω του opap online και κόστισε στον νικητή... πέντε ευρώ. Σε καλή μεριά.
Το «νέο» υπουργείο Μεταφορών
Το σενάρια για «σπάσιμο» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε δύο ξεχωριστά υπουργεία επανέρχεται σε κάθε ενδεχόμενο ανασχηματισμό. Κυρίως γιατί το κομμάτι των μεταφορών είναι ο φτωχός συγγενής. Δεν έχει κορδέλες, δεν έχει εξαγγελίες εκατομμυρίων.
Έχει λεωφορεία που μένουν στον δρόμο και οι οροφές βάζουν νερά στη βροχή, γκρίνια για στριμωγμένους επιβάτες στο μετρό, απεργίες που παραλύουν την κυκλοφορία. Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, όμως, είναι η «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργικού συμβουλίου. Τώρα, αναρωτιέται κανείς γιατί κάποιος να θέλει να κάτσει σε αυτή την καρέκλα;
Επίσης είναι μεγάλο το ρίσκο της απόφασης να σβήσει κάποιος τις μηχανές, όσο θα διαρκεί η μετάβαση στη νέα δομή, όταν τα προβλήματα στα ΜΜΜ είναι πια καθημερινότητα και χρειάζονται άμεσες λύσεις.
Γνώστες των ρυθμών της διοίκησης λένε πως για να «σπάσει» ένα μεγάλο υπουργείο χρειάζεται μια διετία για να ξαναπάρει μπροστά. Εδώ μόνο για να ξαναδούν οι δικαιούχοι του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» επιδοτήσεις, όταν η ηλεκτροκίνηση έφυγε τον Ιούνιο του 2023 από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για να πάει στο Υποδομών & Μεταφορών, πέρασε ένα εξάμηνο.
Η ΤΕΡΝΑ παίρνει το «Νέα Καρβάλη - Τοξότες»
Στην ΤΕΡΝΑ περνά και επίσημα το μοναδικό νέο σιδηροδρομικό έργο που προχωρά αυτή την περίοδο, η γραμμή «Νέα Καρβάλη-Τοξότες» που αποσπάστηκε από το τεράστιο πακέτο των 4 δισ. της ΕΡΓΟΣΕ.
Τα μόλις 37 χιλιόμετρα νέας γραμμής ήταν τα μόνα που κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το CEF Ι, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν αυτόνομα.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΓΟΣΕ ενέκρινε την κατακύρωση του διαγωνισμού στην εταιρεία, έναντι δαπάνης 140,59 εκατ. ευρώ με την προσφερθείσα έκπτωση να ανέρχεται σε 27,63%. Πάντως το έργο δέχεται και αμφισβήτηση ως προς τη χρησιμότητα και τη βιωσιμότητά του.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στα χρηματιστήρια
Περισσότερες από 600 εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης (AI) είναι ήδη εισηγμένες στα χρηματιστήρια παγκοσμίως, με σχεδόν τις μισές να έχουν εγγραφεί στα ταμπλό την τελευταία τετραετία, κυρίως με την υποστήριξη Venture Capital, γεγονός που υπογραμμίζει το διαρκές ενδιαφέρον των επενδυτών για τεχνολογίες που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό αναφέρεται στην τελευταία έκθεση της ΕΥ για την πορεία των δημοσίων εγγραφών (IPOs) το 2024. Σύμφωνα με την ΕΥ, η παγκόσμια αγορά δημόσιων εγγραφών κατέγραψε 1.215 συμφωνίες το 2024 (10% λιγότερες σε σχέση με το 2023) με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 121,2 δισ. δολάρια (-4% σε σχέση με το 2023).
Για πρώτη φορά, η Ινδία αναδείχθηκε στην κορυφή της παγκόσμιας αγοράς των IPOs ως προς τον αριθμό των δημόσιων εγγραφών, καταγράφοντας σχεδόν διπλάσιες από τις ΗΠΑ και δυόμισι φορές περισσότερες από την Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανέκτησαν την πρώτη θέση στα συνολικά έσοδα από IPOs, για πρώτη φορά μετά το 2021, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους ως η πιο ελκυστική αγορά για τους επενδυτές με την αποτίμηση των αμερικανικών μετοχών να φτάνει σε πρωτόγνωρα επίπεδα, ξεπερνώντας κάθε άλλη αγορά.
Τα 160 τετ α τετ με ξένους θεσμικούς
Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το ελληνικό story καταγράφηκε στο Greek Investment Day της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕΠΕΥ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι σημειώνοντας νέο ρεκόρ προσέλευσης ξένων επενδυτών.
Διοργανώθηκαν συνολικά 160 συναντήσεις, τετ α τετ, με 30 Ευρωπαϊκούς επενδυτικούς οίκους (κυρίως από την Γαλλία), συμπεριλαμβανομένων των Amundi, AXA, FIERA, LA BANQUE POSTALE, DNCA, QUAERO Capital, Uzes Gestion, Amiral, GAY Lussac κ.α..
Στο επενδυτικό… σόου στο Παρίσι συμμετείχαν οι: ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ALPHA, ΕΘΝΙΚΗ, METLEN, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, MOTOR OIL, HELLENiQ ENERGY, TITAN, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, AEGEAN, CENERGY, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΧΡΗΜAΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, IΝΤΕΑΛ και ΚΡΙ ΚΡΙ.
Δεύτεροι στην Ευρώπη σε ηλιακή ενέργεια
Στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα σχετικά με την συμμετοχή της ηλιακής ενέργειας στην παραγωγή ρεύματος της χώρας. Σύμφωνα με νέα στοιχεία για το 2024 που δημοσιεύθηκαν χθες από την δεξαμενή σκέψης Ember, η Ουγγαρία βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθεί η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το 24,9% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας προέρχεται από φωτοβολταϊκά, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ανέρχεται στο 21,5%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία (21,2%) και μετά ακολουθεί η Κύπρος (20,4%).
Σε ό,τι αφορά την ποσότητα ενέργειας που παράγεται από τον ήλιο, η Γερμανία είναι στην πρώτη θέση (71 TWh) και μετά ακολουθεί η Ισπανία (59,6 TWh), η Ιταλία (35,8 TWh) και η Γαλλία (23,6 TWh). Η χώρα μας βρίσκεται στην έβδομη θέση παράγοντας το 2024 12,3 TWh με τη βοήθεια του ηλίου.
Αντί για μπόνους... απολύσεις στις τράπεζες
Για τα μπόνους του 2024 περιμένουν να συζητήσουν τα τραπεζικά στελέχη στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται ότι οι προτεραιότητες των διοικήσεων έχουν αλλάξει και πλέον συζητούν πώς θα απομακρύνουν στελέχη για να ενισχυθεί η κερδοφορία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρίστιαν Σούινγκ, ουσιαστικά προανήγγειλε απολύσεις, λέγοντας ότι σχεδιάζει περικοπές κόστους. Νωρίτερα, και αφού προηγηθεί ένας γύρος περικοπών, η HSBC «κούρεψε» τις θέσεις εργασίας στις μονάδες επενδυτικής τραπεζικής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εκατοντάδες απολύσεις στην Ελβετία κάνει η UBS, ενώ και η μικρότερη, Julius Baer, αναμένεται να ανακοινώσει πλάνο απολύσεων για την επόμενη διετία.
Πίσω από αυτές τις μειώσεις προσωπικού βρίσκεται βεβαίως η προσπάθεια των τραπεζικών διοικήσεων να διατηρήσουν την κερδοφορία σε μια δύσκολη εποχή, καθώς οι οικονομίες της ευρωζώνης ασθμαίνουν, ενώ η αναμενόμενη μείωση φόρων και ρυθμιστικών κανόνων από τον Τραμπ θα ευνοήσει κι άλλο τις αμερικανικές τράπεζες, που ήδη έχουν μεγάλο προβάδισμα σε κερδοφορία έναντι των ευρωπαϊκών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.