ΓΔ: 1970.84 -0.74% Τζίρος: 118.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:36:32
Τρένο Hellenic Train
Φωτο: Shutterstock

Χρυσωρυχείο στην Κύπρο, η Alpha στην επίθεση και τα καρφιά στην Hellenic Train

Πώς η Ελληνική «απογείωσε» τα μεγέθη της Eurobank, η Alpha Bank ενισχύει τη θέση της στην Κύπρο, τι λένε οι εμπειρογνώμονες για την Hellenic Train, κέρδη από τα «πολεμικά» ομόλογα της Ουκρανίας και η Q&R στο ΕΣΥ.

Ολοταχώς επιστρέφουν οι ελληνικές τράπεζες στην αγορά της Κύπρου, στην οποία είχαν υποχρεωθεί να μειώσουν δραστικά την παρουσία τους στα χρόνια της μεγάλης κρίσης. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο: πρόκειται για μια αγορά που αποδεδειγμένα μπορεί να κάνει τη διαφορά στα μεγέθη μιας ελληνικής τράπεζας.

Καλύτερη απόδειξη δεν υπάρχει από τα μεγέθη που δημοσίευσε χθες η Eurobank, όπου για πρώτη φορά ενοποιεί τα μεγέθη της Ελληνικής Τράπεζας (σημειωτέον ότι είναι θέμα λίγου χρόνου η συγχώνευση της κυπριακής τράπεζας με τη θυγατρική της Eurobank, ώστε να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο).

Όπως ανακοινώθηκε, λοιπόν, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank αυξήθηκαν κατά 18,2% το 2024 και ανήλθαν σε 1,484 δισ. ευρώ. Η αύξηση τους θα ήταν μόλις 0,9%, αν δεν υπήρχε στο «μείγμα» η Ελληνική Τράπεζα.

Κοντολογίς, χάρη σε αυτό το μεγάλο deal στην Κύπρο κατάφερε η Eurobank να «σπάσει τα κοντέρ» κερδοφορίας το 2024. Και όλα δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια η παρουσία στην αγορά της Κύπρου θα αποτελέσει αναπτυξιακό καταλύτη για τη Eurobank.

Ο Φ. Καραβίας άφησε χθες όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για εξαγορές τα επόμενα χρόνια, καθώς η τράπεζα θα έχει «δύναμη πυρός» 1,5 δισ. ευρώ με πλεονάζοντα κεφάλαια που θα πρέπει να αξιοποιηθούν.


Η Alpha στην επίθεση

Μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, και την απόκτηση της ελληνικής Citi, η Alpha Bank προχώρησε σε μια σημαντική εξαγορά τράπεζας και μάλιστα εκτός Ελλάδος, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η τράπεζα έχει περάσει για τα καλά στην επίθεση.

Με την απόκτηση της AstroBank, η Alpha ενισχύει αποφασιστικά τη θέση της στην κυπριακή αγορά επιτυγχάνοντας μέσω της εξαγοράς την αύξηση των κυπριακών δανείων και καταθέσεων κατά +60% και 70% αντίστοιχα εξασφαλίζοντας μερίδιο αγοράς κοντά στο 10%. 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το νέο ενοποιημένο σχήμα θα αποδίδει κέρδη περί τα 100 εκατ. ετησίως, ενώ είναι βέβαιο ότι υπάρχουν μεγάλες συνέργειες, σε επίπεδο προσωπικού, συστημάτων και κτηρίων που μπορεί να διευρύνει τα οφέλη.

Επιπλέον, η συναλλαγή επιτυγχάνεται με πολύ ικανοποιητικό τίμημα αποκτώντας μια πολύ «μαζεμένη», νοικοκυρεμένη και καλά τοποθετημένη τράπεζα.

Το βέβαιο είναι ότι η διοίκηση Ψάλτη μετά το δύσκολο έργο του μετασχηματισμού έχει περάσει στην επίθεση με καλά δουλεμένες και μελετημένες κινήσεις που μπορούν να αποδώσουν πολλά. 

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα και τα αποτελέσματα του 2024, που θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης, και κυρίως το call της διοίκησης με τους επενδυτές όπου θα δοθεί το στίγμα για το 2025, θα παρουσιαστούν οι στόχοι και θα ειπωθούν πολλά περισσότερα για την φάση της επίθεσης.


Στη σέντρα η Hellenic Train

Όπως ήταν αναμενόμενο, η έρευνα από τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών & Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών δεν μπόρεσε να ρίξει φως στο μυστηριώδες υλικό που προκάλεσε την πυρκαγιά στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Σίγουρο είναι, όμως, με βάση το πόρισμα, ότι υπήρξε ένα απροσδιόριστο καύσιμο υλικό που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Πολλά έχουν ειπωθεί στη δημόσια συζήτηση, χωρίς να επιβεβαιωθούν με βεβαιότητα ως τώρα, για πιθανή λαθραία διακίνηση υλικού που χρησιμοποιείται για νόθευση καυσίμων στην εμπορική αμαξοστοιχία των Τεμπών. Από πόρισμα του Οργανισμού Διερεύνησης γίνεται σαφές ότι η Hellenic Train, σε αυτή την περίπτωση, θα είχε βαρύτατες ευθύνες. Όπως εξηγείται (κεφάλαιο 4.2.15 του πορίσματος) «η Hellenic Train δεν εμπλέκεται στη φόρτωση και ασφάλιση των εμπορευματικών βαγονιών που μεταφέρουν. Αυτό γίνεται από τον πελάτη/αποστολέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος έναντι του μεταφορέα για όλες τις συνέπειες μιας ελαττωματικής φόρτωσης ή ασφάλειας. Ωστόσο, η Hellenic Train, ως σιδηροδρομική επιχείρηση, παραμένει πλήρως υπεύθυνη για την ασφαλή λειτουργία των αμαξοστοιχιών της».

Περαιτέρω, εξηγείται ποιους ελέγχους είναι υποχρεωμένη να διενεργεί η Hellenic Train στις εμπορικές αμαξοστοιχίες: «έλεγχο της ορθής φόρτωσης των ανοικτών βαγονιών, έλεγχο της σφραγίδας των κλειστών βαγονιών, έλεγχο της σύνθεσης της αμαξοστοιχίας και τελικό πρόσθετο έλεγχο από προσωπικό (που ονομάζεται επισκέπτης) πριν από την αναχώρηση της αμαξοστοιχίας».

Και οι ειδικοί τονίζουν, υπαινισσόμενοι σαφώς ότι δεν ήταν επαρκείς οι έλεγχοι: «Με βάση τις παρεχόμενες πληροφορίες, δεν είναι επομένως σαφές σε ποιο βαθμό η Hellenic Train έχει αποτελεσματικά τον έλεγχο της ασφάλειας και της προστασίας των μεταφερόμενων εμπορευμάτων».

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο, αλλά προς το παρόν, τουλάχιστον, η ιταλικών συμφερόντων σιδηροδρομική εταιρεία δεν μπορεί να κατηγορηθεί ευθέως, αφού λείπει το πιο κρίσιμο στοιχείο στην υπόθεση: η επιβεβαιωμένη ύπαρξη παράνομα διακινηθέντος εύφλεκτου υλικού.


«Πολεμικά» ομόλογα

Πάρτι στήθηκε στην «πολεμική» αγορά ουκρανικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε μια συμφωνία ειρήνευσης. 

Η Citi, όμως, χάλασε χθες την καλή ατμόσφαιρα, προτείνοντας στους επενδυτές να ρευστοποιήσουν κέρδη και να περιμένουν λίγο για να βρουν ευκαιρία να αγοράσουν ξανά σε χαμηλότερη τιμή.

Όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα, η επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Ρωσίας και κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός έχουν ήδη ενσωματωθεί στις τιμές των ουκρανικών ομολόγων και η αγορά θα αρχίσει πλέον να εστιάζει στο μέλλον και, ειδικότερα, στις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ουκρανίας, σε ένα σενάριο εύθραυστης ειρήνης με περιορισμένες εγγυήσεις ασφαλείας, αφού προς το παρόν ο Τραμπ αρνείται επίμονα να προσφέρουν οι ΗΠΑ αυτές τις εγγυήσεις. 

Η ίδια η Citi ρευστοποίησε τις θέσεις της στο ουκρανικό ομόλογο που λήγει το 2034 στην τιμή του 60,25 με μεγάλο κέρδος, 13,1%. Καθόλου άσχημα…


Επενδυτές για τη διασύνδεση

Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλαδας-Κύπρου μπορεί να δοκιμάζεται από τις ακανθώδεις ελληνοτουρκικές σχέσεις ωστόσο συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Παπαναστασίου, στο Reuters χθες, η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι (TAQA) εκδήλωσε ενδιαφέρον να επενδύσει και να στηρίξει την υλοποίηση του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου.

Ο υπουργός είχε συναντήσεις με στελέχη της TAQA στο περιθώριο του Investopia 2025, διεθνούς επενδυτικού συνεδρίου που διεξάγεται στο Άμπου Ντάμπι, για να συζητήσουν την πρόοδο του έργου Great Sea Interconnector (GSI).

Επίσης, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι (ADNOC) έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ, εστιάζοντας σε περιουσιακά στοιχεία που είναι «έτοιμα να προχωρήσουν» για εκμετάλλευση.


Η Q&R στο ΕΣΥ

Στην Quality&Relibility καταλήγει το έργο, για πλήρες αυτοματοποιημένο σύστημα προμηθειών στον υγειονομικό τομέα όταν το επιβάλλουν έκτακτες ανάγκες και κρίσεις.  Το έργο στοχεύει στην πλήρη αυτονομία και ψηφιοποίηση του  ΕΣΥ με σκοπό να αποκτήσει ευελιξία και ταχύτητα στο μέλλον για να αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως αυτή της πανδημίας Covid. 

Το έργο ύψους 5,5 εκατ. ευρώ με  με φορέα χρηματοδότησης το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχει διάρκεια υλοποίησης ενάμισι χρόνο, με την εταιρεία να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, υλοποίηση, και υποστήριξη της λειτουργίας του ψηφιακού συστήματος, το οποίο θα καλύψει τη δυνατότητα για διενέργεια διαδικασιών διαπραγμάτευσης και προμήθειας αγαθών και υπηρεσιών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς τη μεσολάβηση της πάγιας διαδικασίας των Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών.


«Έμφραγμα» στην ευρωζώνη

Μια σπάνια κατάσταση βίωσε χθες η ευρωζώνη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμη τι ακριβώς συνέβη. Για πολλές ώρες έμεινε εκτός λειτουργίας το σύστημα Target 2 (T2), το οποίο διαχειρίζεται το Ευρωσύστημα και μέσα από το οποίο διενεργούνται όλες οι διατραπεζικές πληρωμές. Η ΕΚΤ ενημέρωσε τελικά στις 18.00 ότι το πρόβλημα λύθηκε και το σύστημα λειτούργησε εκ νέου. Για πολλές ώρες, νωρίτερα, δεν ήταν εφικτή η διατραπεζική μεταφορά κεφαλαίων και, ως αποτέλεσμα του προβλήματος αυτού, δεν ήταν δυνατόν να γίνουν μεταφορές κεφαλαίων μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

Αυτό που έμεινε αναπάντητο από το χθεσινό συμβάν ήταν αν επρόκειτο τελικά για κάποιο ενδογενές πρόβλημα/αστοχία του συστήματος T2, ή αν, ενδεχομένως, έγινε κάποια εξωτερική επίθεση. Γιατί στις μέρες μας οι προσβολές βασικών συστημάτων και ψηφιακών υποδομών από χάκερ, ανεξάρτητους ή ελεγχόμενους από κράτη, είναι σχεδόν καθημερινή υπόθεση.


«Καίνε» τους Γερμανούς οι ενεργειακές δαπάνες

Αυξημένες κατά 31% σε σύγκριση με το 2021 είναι οι δαπάνες για ενέργεια για ένα τυπικό τριμελές νοικοκυριό στη Γερμανία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. 

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της εταιρείας Verivox, το ετήσιο ενεργειακό κόστος για το εν λόγω νοικοκυριό φθάνει φέτος στα 5.407 ευρώ  από 4.121 ευρώ που ήταν το 2021. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι αυξημένη κατά 35% και του φυσικού αερίου κατά 74%, ενώ για το ηλεκτρικό ρεύμα η αύξηση φθάνει στο 17%. 

Φυσικά, η αύξηση οφείλεται και στο γεγονός ότι η Γερμανία δεν απολαμβάνει, πλέον, τις φθηνές ενεργειακές εισαγωγές από τη Ρωσία. Όμως σημαντικά προβλήματα καταγράφονται εν γένει στις ενεργειακές υποδομές της χώρας, λόγω αρκετών δεκαετιών υποεπένδυσης. 


Ανεβάζουν ταχύτητα οι πωλήσεις μετοχών 

Στα 15,3 δισ. δολ. έχει φθάσει από την αρχή του έτους η αξία των πωλήσεων μετοχών εταιρειών στην Ευρώπη από τους κορυφαίους μετόχους τους. 

Χθες, η ιδιοκτήτρια της Ferrari, οικογένεια Ανιέλι, προχώρησε σε πώληση μετοχών της αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους τριών δισ. ευρώ (3,14 δισ. δολ.), με το ποσό αυτό να χρησιμοποιείται για δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης. 

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα η οικογένεια Σαντόζ είχε προχωρήσει στην πώληση μετοχών αξίας 2,6 δισ. ελβετικών φράγκων (2,9 δισ. δολ.) της φαρμακευτικής Novartis. 

Από την πλευρά της η Pfizer προχώρησε σε αποεπένδυση από τη Haleon, με πώληση μετοχών 2,5 δις. λιρών (3,2 δισ. δολ.), ενώ στην Ιρλανδία η κυβέρνηση άντλησε περί τα 652 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου 5% στον τραπεζικό όμιλο AIB Group. 


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς αλλάζει τα δεδομένα σε Κύπρο - Ελλάδα η μεγάλη συγχώνευση της Eurobank

Πώς η Eurobank κατάφερε την πρώτη διασυνοριακή συγχώνευση στην Ευρώπη μετά από χρόνια ανομβρίας. Σκαρφαλώνει στην πρώτη θέση σε Ελλάδα και Κύπρο. Οι μεγάλες ευκαιρίες της σύνδεσης Ευρώπης - Ινδίας και ο ρόλος της Κύπρου.
Πέτρος Χριστοδούλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Χριστοδούλου (Ελληνική): Η Κύπρος «γέφυρα» επενδύσεων σε τρεις ηπείρους

Τη γεωστρατηγική θέση και την νομική σταθερότητα ξεχώρισε ως κύρια πλεονεκτήματα της Κύπρου για την ανάδειξή της σε επενδυτικό κόμβο ο πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ Κύπρου: Υποχώρηση των κόκκινων δανείων και «άλμα» 143% των κερδών

Στο 1,8% μειώθηκε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ οι νέες χορηγήσεις έφτασαν τα 625 εκατ. ευρώ, και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Common Equity Tier 1) ανήλθε στα επίπεδα του 22,6% για την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος (Κύπρου).