Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η υπόθεση των υποκλοπών που άρχισε να παίρνει διαστάσεις από το καλοκαίρι του 2022 προκάλεσε ένα τέτοιας έκτασης βραχυκύκλωμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη από το οποίο δεν ανέκαμψε ποτέ.
Από τις υποκλοπές και μετά πρωθυπουργός και κυβέρνηση βρίσκονται σε ένα διαρκές βραχυκύκλωμα, με τα προβλήματα, τις ατυχίες και τα λάθη να μην έχουν τελειωμό. Ακριβώς το αντίθετο της μαγικής διετίας 2020 – 2021 όπου τα πάντα «έβγαιναν» στον πρωθυπουργό.
Λίγους μήνες μετά τις υποκλοπές, είχαμε τον Φεβρουάριο του 2023 την τραγωδία στα Τέμπη, το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας.
Ακολούθησε η ανέλπιστη μεγάλη νίκη, απουσία αντιπάλου, στις εκλογές του 2023, νίκη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν πολλοίς ακύρωσε με την ακατανόητη ενεργή εμπλοκή του στις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές που ακολούθησαν, θέτοντας ο ίδιος θέμα πολιτικής σταθερότητας σε περίπτωση κακού αποτελέσματα.
Το κακό αποτέλεσμα ήρθε και στις αυτοδιοικητικές και στις ευρωεκλογές (είναι δυνατό να κερδίζεις πάντα και να στερήσεις από τους πολίτες το δικαίωμα να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους;) προκαλώντας νέα μεγάλο βραχυκύκλωμα στον πρωθυπουργό με την κυβέρνηση να εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο αδράνειας, εσωστρέφειας και μείωσης της επιρροής της.
Όλα αυτά απελευθέρωσαν τον μόνο ουσιαστικό αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη: την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους δυσαρεστημένους. Και με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση και τις δημοσκοπήσεις να κατρακυλούν το κόμμα πλέον δεν μαζεύεται.
Μέχρι και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, που είχε φιλοδοξίες να αναλάβει υπουργικό θώκο, έριξε χθες τη φάπα του με αφορμή τις αυξήσεις στους στρατιωτικούς. Μιλάμε για τον ΔΑ που διετέλεσε υπουργός Υγείας του Καραμανλή και που στη θητεία του ο φαρμακευτική δαπάνη ξεπέρασε το Έβερεστ, στην κλίμακα της χώρας.
Από κοντά και ένας ευνοημένος του ανασχηματισμού, ο Βασίλης Κικίλιας, που ο πρωθυπουργός τον τακτοποίησε στο ανέφελο υπουργείο Ναυτιλίας. Από κοντά και ο Αδ. Γεωργιάδης, που δεν άντεξε να μην παρέμβει, αλλά και άλλοι βουλευτές της ΝΔ, δηλώσεις που προκάλεσαν την παρέμβαση της κυβέρνησης.
Είναι εντυπωσιακό το ότι ακόμα και μια σωστή κίνηση, όπως αυτή της αύξησης των μισθών των στρατιωτικών, πυροδότησε ένα τσουνάμι αντιδράσεων στη Νέα Δημοκρατία για την ανάγκη να γίνουν αντίστοιχες αυξήσεις και σε αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.
Και μετά άντε να συγκρατήσεις τους δημόσιους υπάλληλους, τους εκπαιδευτικούς, του δικαστές και πάει λέγοντας. Λεφτά υπάρχουν μέχρι να πέσουμε στα βράχια, όπως είπε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας.
Όλα αυτά βέβαια συνδέονται με κάτι βαθύτερο το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ συνειδητά απέφυγε από την πρώτη ημέρα της θητείας του: τις ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Διότι το ζήτημα των αμοιβών στο Δημόσιο έχει να κάνει με μια κεντρική επιλογή του πολιτικού συστήματος που έγινε πριν δεκαετίες: το πελατειακό κράτος. Διορίζουμε πολλούς, με πολύ χαμηλές αμοιβές και δεν μας ενδιαφέρει ούτε πόσο δουλεύουν, ούτε καν αν δουλεύουν, ούτε και τι «εξυπηρετήσεις» κάνουν.
Για την επιβίωση της χώρας απαιτείται μια επανάσταση με την ριζική αναμόρφωση του κράτους: μικρότερος αριθμός υπαλλήλων, με πολύ καλύτερες αμοιβές, που να δουλεύουν πραγματικά, να βρίσκονται όπου χρειάζεται και να αξιολογούνται καθημερινά όπως όλοι.
Ο άνθρωπος του Τραμπ
Έχει εξάψει τη φαντασία το δημοσίευμα των «Νέων» περί σχεδίων του Trump Organisation για κατασκευή ενός ουρανοξύστη στην Ελλάδα, κάπου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.
Για την ακρίβεια, η εταιρεία της οικογένειας Τραμπ (που τώρα διοικείται από τους γιους του) δεν προβλέπεται να εμπλακεί στην ανάπτυξη του ακινήτου, αυτό θα το αναλάβει πιθανότατα η Dar Global από το Ντουμπάι και η εταιρεία της οικογένειας Τραμπ απλώς θα δώσει τα δικαιώματα χρήσης του brand, Trump Towers, λαμβάνοντας αμοιβές χωρίς πολύ κόπο.
Έντονη σεναριολογία αναπτύσσεται για το αν θα έλθει στην Ελλάδα κάποιος εκπρόσωπος του Trump Organisation, ενδεχομένως για να συζητήσει με την κυβέρνηση για το project. Ίσως είναι νωρίς βέβαια γι' αυτό, αφού πρώτα θα πρέπει να βρεθεί το κατάλληλο οικόπεδο.
Ποιος θα μπορούσε, όμως, να αναλάβει αυτή την αποστολή; Το μυαλό όλων πηγαίνει στον Ντόναλντ Τζούριορ ή τον Έρικ Τραμπ. Όσοι παρακολουθούν στενά τις δραστηριότητες του Trump Organisation, όμως, λένε ότι πιθανότερο είναι να έλθει στην Αθήνα, αν προχωρήσει η δουλειά, ένα πρόσωπο με πολύ πιο χαμηλό, τεχνοκρατικό προφίλ.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων, Τσαρλς Τζέιμς Μπόιντ Μπόουμαν, είναι ο εκπρόσωπος του Trump Organisation σε τέτοια διεθνή πρότζεκτ και αυτόν τον καιρό έχει πολλή δουλειά, γιατί δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που βιάζονται να εξυπηρετήσουν την εταιρεία της προεδρικής οικογένειας. Πριν λίγες ημέρες ταξίδεψε ως το Βιετνάμ για να συζητήσει ειδικούς όρους προώθησης ενός project αξίας 1,5 δισ. δολ., μέσω του οποίου η κυβέρνηση του Βιετνάμ ελπίζει να εξασφαλίσει την εύνοια του Τραμπ για εξαιρέσεις από τους δασμούς.
Να δούμε, λοιπόν, αν ο Μπόουμαν θα κάνει την εμφάνισή του και στην Αθήνα.
Πάντως ο Τραμπ είχε επιχειρήσει άλλες δύο φορές να κάνει κάτι στο Ελληνικό, το 2007 και το 2012, χωρίς επιτυχία. Όπως μπορεί να τον ενημερώσει και ο Σπ. Λάτσης, τέτοια πρότζεκτ δεν είναι εύκολη υπόθεση στην Ελλάδα.
Επτά στους δέκα τζογάρουν
Το 2025 μπήκε με το δεξί για τους παρόχους τυχερών παιχνιδιών, αφού τα κέρδη GGR τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 22,5%.
Σήμερα η Επιτροπή Παιγνίων θα καταθέσει στη Βουλή την έκθεση πεπραγμένων για το 2024 και την Τετάρτη θα δημοσιεύσει μια μελέτη για τη δομή του τζόγου στην Ελλάδα. Όπως μαθαίνει η στήλη, από τη μελέτη προκύπτει ότι το 60% του πληθυσμού παίζει τυχερά παιχνίδια στο νόμιμο δίκτυο και ένα 10% στο παράνομο δίκτυο.
Η ψηφιακή τράπεζα της Εκκλησίας
Τα τραπεζικά δεν είναι διόλου άγνωστα στην Εκκλησία της Ελλάδος έχοντας διατελέσει μέτοχος της Εθνικής Τράπεζας με αξιόλογο ποσοστό και μετέχοντας με δυο εκπροσώπους της στο ΔΣ στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Συμμετοχή αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ για την Εκκλησία, η οποία εξανεμίστηκε εντελώς, όπως και για χιλιάδες άλλους μετόχους, με την κρίση και τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Όπως παρουσίασε χθες η «Καθημερινή» η Εκκλησία μετέχει σε project για την δημιουργία μιας νέας ψηφιακής τράπεζας και είναι θέμα εβδομάδων να κατατεθεί η σχετική αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, φορέας υλοποίησης του project είναι η Financial Innovation Holding Α.Ε., στην οποία έχει μετοχική συμμετοχή η Εκκλησία, ενώ εμπνευστής της επιστροφής της Εκκλησίας στα τραπεζικά είναι ο Άγγελος Φιλιππίδης, πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η Εκκλησία είναι μέτοχος μειοψηφίας, συμμετέχοντας περισσότερο με goodwill παρά με λεφτά και σε εξέλιξη βρίσκονται διεργασίες για την προσέλκυση και άλλων μετόχων.
Θαύμα με τη βενζίνη
Προς το παρόν, πρόκειται για φήμη, που δεν επιβεβαιώνεται από επίσημα στοιχεία, αλλά κυκλοφορεί πολύ στον χώρο της αγοράς καυσίμων.
Λέγεται, λοιπόν, ότι τον Μάρτιο παρατηρήθηκε μια πολύ ασυνήθιστη και μεγάλη αύξηση των πωλήσεων υγρών καυσίμων από τα δύο διυλιστήρια της χώρας προς τις εταιρείες εμπορίας. Όσοι παρακολουθούν το θέμα με μια δόση καχυποψίας λένε ότι, αν ήταν η μεταβολή των πωλήσεων τόσο μεγάλη όσο ακούγεται, τότε δεν πρόκειται για κάποιο θαύμα, αλλά για μια εξέλιξη που έχει άμεση σχέση με τα «χτυπήματα» των τελευταίων εβδομάδων από τις αρχές στα κυκλώματα νοθείας καυσίμων με διαλύτες.
Στην πορεία της χρονιάς θα δούμε καλύτερα -εφόσον βέβαια τα κυκλώματα δεν καταφέρουν να ξαναπιάσουν δουλειά- πόσο θα επηρεαστεί η ζήτηση για νόμιμα καύσιμα από την πάταξη της παρανομίας. Αν είναι τόσο μεγάλες οι διαφορές όσο ακούγεται, θα καταλάβουμε και την πραγματική έκταση της νοθείας, για την οποία όλοι συζητούμε εδώ και χρόνια, χωρίς να την έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η πολιτεία.
Ισχνά περιθώρια κέρδους στα καύσιμα
Το 2024 η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Revoil αύξησε τον όγκο (6.5%) και την αξία των πωλήσεών της (2,93%) αλλά τα χαμηλά περιθώρια κέρδους παραμένουν το κύριο χαρακτηριστικό του κλάδου. Από έναν τζίρο 869 εκατ. ευρώ η εταιρεία εμφάνισε καθαρή κερδοφορία 0,73 εκατ. ευρώ αν και είχε έκτακτο έξοδο 0,73 εκατ. ευρώ.
Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 1,46 εκατ. δίνουν ένα περιθώριο κέρδους της τάξης του 0,17% ή 3,79% σε όρους EBITDA. Για πρώτη φορά οι επενδύσεις σε ΑΠΕ συνεισέφεραν 600.000 ευρώ στην κερδοφορία EBITDA.
Σε ό,τι αφορά το 2025, η διοίκηση αναφέρει πως έχει ξεκινήσει ενθαρρυντικά με τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης να καταγράφουν σημαντική άνοδο 32,5% τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Παρά τη μείωση της κερδοφορίας θα μοιραστεί το ίδιο μέρισμα με το 2023 (0,048 ευρώ).
Restart για το καλώδιο
Θέμα ημερών θεωρείται από πολλούς να είναι η επανεκκίνηση των εργασιών σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου. Και με αυτό εννοούμε να ξαναβγούν σε περιοχές κοντά στην Κάσο και την Κάρπαθο τα ερευνητικά πλοία πριν από την πόντιση του καλωδίου.
Στην Αθήνα αποκτά νέα δυναμική το έργο που αναμενόταν να συζητηθεί στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί φέρονται να προσφέρουν στην Αθήνα διαβεβαιώσεις ότι αν εμποδίσει πάλι η Τουρκία τις ερευνητικές εργασίες - και ξεφύγει η κατάσταση - θα κινητοποιήσουν τις ΗΠΑ.
Παράλληλα, η Γαλλία (από την οποία προέρχεται η Nexans που κατασκευάζει το καλώδιο) υπόσχεται να υποστηρίξει το έργο, προσφέροντας διακριτική παρουσία με ναυτική μονάδα στο σημείο όπου θα γίνονται οι έρευνες. Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται είναι και η ανάπτυξη κοινών ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων από τις δύο χώρες στην περιοχή.
Το πιο ισχυρό μήνυμα, ωστόσο, προέρχεται από το μέτωπο των υδρογονανθράκων μετά το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για έρευνες στα νότια της Κρήτης. Το γεγονός ότι τα θαλάσσια οικόπεδα «πατάνε» στην περιοχή που ορίζεται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ερμηνεύεται ως έμμεση κίνηση υποστήριξης των ΗΠΑ στις θέσεις της Αθήνας - κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και ως game changer στο καλώδιο.
Οργή και μποϊκοτάζ προκαλεί ο Τραμπ
Κάτι παραπάνω από εκνευρισμένοι με την πολιτική Τραμπ, σε όλα τα επίπεδα, είναι οι πολίτες της Ευρώπης, με τα μποϊκοτάζ ενάντια σε αμερικανικά προϊόντα να αυξάνεται και να αποτελεί μία μεγάλη απειλή για τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Οι απειλές του Τραμπ να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς στην Ευρώπη, να καταλάβει εδάφη και να αποσύρει τη στρατιωτική υποστήριξη στην περιοχή -συμπεριλαμβανομένου του χειρισμού του πολέμου στην Ουκρανία- έχουν εκνευρίσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, τροφοδοτώντας εκστρατείες για μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη όπου πάνω από το μισό του πληθυσμού να έχει θετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου. Τα μεγαλύτερα ποσοστά αντιαμερικανισμού καταγράφονται στη Δανία, όπου οι ηγέτες και οι κάτοικοι εξοργίστηκαν από τα σχέδια του Τραμπ να αναλάβει τον έλεγχο της Γροιλανδίας.
Ομάδες στο Facebook που προέτρεπαν σε μποϊκοτάζ των αμερικανικών προϊόντων ξεπήδησαν και συγκέντρωσαν χιλιάδες οπαδούς. Μια τέτοια δανέζικη ομάδα, Boykot varer fra USA (Μποϊκοτάζ προϊόντων από τις ΗΠΑ) έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 92.000 μέλη από τότε που δημιουργήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.