ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζητά με δημοσιογράφους σε επίσημη συνέντευξη.

Ελλάδα vs Βουλγαρίας, νεανική εγκληματικότητα και «καπέλο» 35% από τα φροντιστήρια

Πώς μας περνάει η Βουλγαρία, το σχέδιο Μητσοτάκη για την εγκληματικότητα των νέων, ο πονοκέφαλος στην κυβέρνηση για τους επαγγελματίες, οι «τρελές» ανατιμήσεις από τα φροντιστήρια και η Καραμολέγκος.

Καμαρώνει η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο για τις επιδόσεις της εγχώριας οικονομίας και σε ένα βαθμό δικαίως: η εγχώρια οικονομία καταγράφει υψηλές επιδόσεις ξεπερνώντας σημαντικά τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ωστόσο μια αυτοσυγκράτηση δεν θα έβλαπτε, δεδομένου μάλιστα ότι προ της ανάκαμψης που ζούμε βιώσαμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο σε καιρό ειρήνης με το ΑΕΠ να σημειώνει απώλειες άνω του -25%.

Διότι αν ρίξουμε μια ματιά στα βόρεια σύνορά μας και στη γειτονική Βουλγαρία, μια χώρα που στερείται δύο από τα μεγάλα προνόμια για τα οποία καμαρώνουμε στην Ελλάδα, την πολιτική σταθερότητα και το μεγαλύτερο πακέτο (ως ποσοστό του ΑΕΠ) Ταμείου Ανάκαμψης, θα δούμε ότι οικονομικά τα καταφέρνει περίφημα, καλύτερα από μας. 

Το 2024 η οικονομία της Βουλγαρίας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% έναντι 1,9% την προηγούμενη χρονιά. Μάλιστα επιταχύνθηκε ο αποπληθωρισμός, καθώς ο μέσος πληθωρισμός στη Βουλγαρία διαμορφώθηκε στο 2,6% το 2024, από 8,6% το 2023. 

Αυτή η εξέλιξη έφερε τη Βουλγαρία σε πολύ μικρή απόσταση από την εκπλήρωση και του μοναδικού εκκρεμούς κριτηρίου για την είσοδο της στην ευρωζώνη και αυξάνει πολύ την πιθανότητα να είναι η επόμενη χώρα που πολύ σύντομα θα ενταχθεί σε αυτή, επιτυγχάνοντας τον σημαντικότερο στόχο της χώρας τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Επιτεύγματα που επαναλαμβάνουμε ότι η Βουλγαρία τα κατάφερε χωρίς να έχει πολιτική σταθερότητα (από το 2020 έχουν πραγματοποιηθεί 7 φορές εκλογές στη χώρα χωρίς να έχει σχηματιστεί ισχυρή κυβέρνηση) και χωρίς να ευνοείται στο βαθμό που ευνοείται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα είναι η χώρα που αναλογικά θα λάβει την περισσότερη χρηματοδότηση από Ταμείο Ανάκαμψης, περίπου 17% του ΑΕΠ της.

Και αυτό μας φέρνει πίσω στη μεγάλη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων. Γιατί κακά τα ψέματα αν Δικαιοσύνη και δημόσια διοίκηση δεν μετασχηματιστούν, ώστε να λειτουργούν με μια στοιχειώδη αποτελεσματικότητα, η χώρα δεν μπορεί να πάει μακριά.


Η Λερναία Ύδρα της νεανικής εγκληματικότητας

Το περασμένο φθινόπωρο ήταν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων το θέμα της νεανικής εγκληματικότητας, με εκείνα τα θλιβερά βίντεο ξυλοδαρμών εφήβων από συνομηλίκους τους.

Τώρα, η κυβέρνηση παρουσιάζει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Στις 10.00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας και της Παραβατικότητας Ανηλίκων, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παρότι πολλή συζήτηση είχε γίνει το περασμένο φθινόπωρο για το θέμα και αρκετά μέτρα, κυρίως αστυνομικού χαρακτήρα είχαν ληφθεί, η κατάσταση φαίνεται ότι επιδεινώνεται.

Το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. διαχειρίστηκαν 2.109 υποθέσεις, με 3.074 ανήλικους δράστες, ενώ ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων αυξήθηκε σχεδόν κατά 20% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024.

Για την εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής συνεργάστηκαν επτά συναρμόδια υπουργεία και το Μαξίμου (ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος). Και όλοι ευχόμαστε βεβαίως να έχουν καταλήξει σε κάτι ουσιαστικό, γιατί εκτός από σχέδια και στρατηγικές χρειαζόμαστε επειγόντως και αποτελέσματα.


Πονοκέφαλος τα τεκμήρια των επαγγελματιών

Είναι πολύ αμφίβολο αν θα συμφωνήσουν πολλοί μέσα στην κυβέρνηση με την αναφορά του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, σε άρθρο του στην Καθημερινή ότι ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων έχει γίνει με όρους κοινής λογικής αποτελώντας μια από τις επιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από το 2023.

Ο λόγος είναι ότι πολλοί στην κυβέρνηση σπάνε το κεφάλι τους για το πώς μπορεί να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς αυτή η οριζόντια κεραμίδα που επιβλήθηκε, η τεκμαρτή φορολόγηση, έχει εξοργίσει και απομακρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες από τη Νέα Δημοκρατία.

Και δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως λογική δεδομένου ότι όσοι φοροδιαφεύγουν στην ουσία επιβραβεύονται ενώ όσοι ασχολούνται περιστασιακά και έχουν μικρά εισοδήματα τιμωρούνται.


Χαράτσι από τα φροντιστήρια

Σαν να μην έφτανε, τα τελευταία χρόνια, η ακρίβεια στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, οι ελληνικές οικογένειες φαίνεται ότι έχουν δεχτεί ένα μεγάλο χαράτσι και από τα φροντιστήρια για τα παιδιά, μια υπηρεσία που δυστυχώς, με τα δεδομένα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, θεωρείται από τις περισσότερες οικογένειες ως ανελαστική.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με αφορμή τον αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο που διενήργησε σε επιχείρηση του κλάδου των φροντιστηρίων, σημειώνει ότι την περίοδο 2021 - 2023 οι δαπάνες για τα φροντιστήρια αυξήθηκαν περίπου κατά 35%.

Η Επιτροπή δεν το γράφει στην ανακοίνωσή της, αλλά αυτή η αύξηση όχι μόνο ξεπερνά αρκετά τον πληθωρισμό αυτής της περιόδου, αλλά είναι και εντελώς αδικαιολόγητη: το βασικό στοιχείο κόστους στα φροντιστήρια είναι οι αμοιβές των εκπαιδευτικών και προφανώς δεν αυξήθηκαν τόσο πολύ, ώστε να δικαιολογείται το «καπέλο» του 35%.

Κρύβονται παραβάσεις της νομοθεσίας για τον ανταγωνισμό πίσω από αυτές τις «τρελές» ανατιμήσεις στις υπηρεσίες των φροντιστηρίων; Αυτό θα το δείξει η έρευνα της Επιτροπής. Προς το παρόν ξέρουμε ότι η επιχείρηση που ελέγχθηκε ενδέχεται να έχει παραβιάσει τα βασικά άρθρα της νομοθεσίας, εγχώριας και κοινοτικής, για τις απαγορευμένες συμπράξεις επιχειρήσεων.

Και επειδή η Επιτροπή κάνει λόγο για πιθανές κάθετες συμπράξεις που αντίκεινται στη νομοθεσία, καταλαβαίνουμε ότι πιθανότατα μια μεγάλη αλυσίδα φροντιστηρίων που λειτουργεί με franchise υπαγόρευσε κεντρικά την τιμολογιακή πολιτική των φροντιστηρίων που λειτουργούν κάτω από τη φίρμα της.

Με απλά λόγια, «έδωσε γραμμή» για ανατιμήσεις και όσοι λειτουργούν φροντιστήρια με franchise την ακολούθησαν, θέλοντας και μη.


Θωρακισμένες οι ασφαλιστικές

Ξεχωρίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μεταξύ των άλλων εταιρειών του κλάδου στην ΕΕ σε ότι αφορά στους δείκτες φερεγγυότητας. 

Με βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II που έχει ως στόχο την κεφαλαιακή θωράκιση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μέσω ακραίων σεναρίων, οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες έχουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία. 

Ειδικότερα, η κεφαλαιακή απαίτηση είναι 2,1 δισ.  και τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών είναι 3,7 δισ. ευρώ.


Το μυστήριο ενός τιμήματος

Τη θυγατρική της στη Ρουμανία πούλησε η Καραμολέγκος, μια από τις καλές εταιρείες που έχουν εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο Αθηνών. 

Η Karamolegos Bakery Romania πουλήθηκε στον όμιλο Grupo Bimbo και, ειδικότερα, στη θυγατρική του Vel Pitar, μια απόφαση που, όπως ανακοίνωσε η ελληνική εταιρεία, εντάσσεται στο ευρύτερο στρατηγικό πλάνο της Καραμολέγκος για αναδιάταξη των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων και ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά.

Για το τίμημα της συναλλαγής, η Καραμολέγκος διαψεύδει όσα γράφτηκαν σε ελληνικά μέσα, αλλά διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να το δημοσιοποιήσει, επειδή «πρόκειται για εμπιστευτικό στοιχείο που καλύπτεται ρητά από νομικές δεσμεύσεις».

Προφανώς, από τη στιγμή που δεν είναι πια εισηγμένη στο χρηματιστήριο η εταιρεία, δεν έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει στο επενδυτικό κοινό το τίμημα αυτής της συναλλαγής.

Για την ιστορία, σημειώνουμε πάντως ότι με βάση την αποτίμηση της ρουμανικής θυγατρικής, που είχε γίνει το 2022, ενόψει της εξόδου της Καραμολέγκος από το ΧΑ, η αξία της είχε προσδιοριστεί σε 5,4 εκατ. ευρώ.


Η τέχνη (της καταστροφής) του deal

Ο Τραμπ έχτισε μεθοδικά τον μύθο του επιχειρηματία - deal maker, αφήνοντας πίσω του και ένα (μάλλον μέτριο) βιβλίο για το θέμα, με τίτλο: «Η τέχνη του deal».

Όμως, παρότι οι αγορές προτιμούν να βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ στις 2 Απριλίου, ελπίζοντας ότι θα κλείσει εμπορικές συμφωνίες και η ένταση θα πέσει, προς το παρόν ο Λευκός Οίκος δεν καταφέρει να πλησιάσει σε κάποια συμφωνία ούτε με τους πιο «εύκολους», θεωρητικά τουλάχιστον, εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει με την Ιαπωνία. Ο εκπρόσωπος του Τόκιο έφυγε άπρακτος από την Ουάσιγκτον την Παρασκευή και αμέσως μετά ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας προειδοποίησε, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι υπάρχει και όπλο των 1,1 τρισ. δολ. που έχει τοποθετήσει η Ιαπωνία στο αμερικανικό χρέος, με αποτέλεσμα να είναι ο μεγαλύτερος ξένος δανειστής των ΗΠΑ.

Είναι τέτοια, δηλαδή, η απογοήτευση των Ιαπώνων από αυτά που προτείνουν οι Αμερικανοί, που για πρώτη φορά προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να ρευστοποιήσουν ομόλογα, αν ναυαγήσουν οι συνομιλίες. Δηλαδή, ότι θα χρησιμοποιήσουν το «πυρηνικό» τους όπλο. Αργότερα -χθες, Κυριακή- ο υπουργός Οικονομικών έδωσε διπλωματικές «διευκρινίσεις» για τη δήλωσή του, λέγοντας ότι δεν υπάρχει απειλή για πώληση ομολόγων, αλλά αυτό δεν άλλαξε πολύ τις εντυπώσεις.

Μάλλον ο Τραμπ δεν έχει καταλάβει ότι στη διεθνή πολιτική δεν μπορείς να κάνεις συμφωνίες που θα εξυπηρετούν μόνο τα δικά σου συμφέροντα, ειδικά όταν διαπραγματεύεσαι με μεγάλους δανειστές σου, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να στείλουν στα ύψη το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σου. Έτσι όπως πάει, ο Τραμπ θα γράψει κάποτε ένα νέο βιβλίο, με τίτλο: «Η τέχνη της καταστροφής του deal».


Ο Μερτς παίρνει το τιμόνι

Η περίοδος του πολιτικού στη Γερμανία τελειώνει αύριο, καθώς ο Φρίντριχ Μερτς παίρνει και επίσημα το τιμόνι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Ο νέος καγκελάριος έχει να αντιμετωπίσει πολλές και μεγάλες προκλήσεις στο εσωτερικό και διεθνείς, ενώ ήδη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αρχίζει τη θητεία του με πρωτοφανώς χαμηλά ποσοστά αποδοχής από το εκλογικό σώμα.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερους τους Ευρωπαίους είναι αν ο Μερτς θα καταφέρει να δώσει πάλι κίνηση στον γαλλογερμανικό άξονα, που παραμένει εδώ και χρόνια σε ακινησία, με τις σχέσεις Μακρόν και Σολτς σε μόνιμη ψυχρότητα.

Η πρώτη κίνηση του Μερτς θα είναι να πάει στο Παρίσι την Τετάρτη για την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Μακρόν, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα από όσους περιμένουν η Ευρώπη να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Τραμπ, αλλά και στον Πούτιν.

Η προσωπική «χημεία» των δύο ανδρών λέγεται ότι είναι πολύ καλύτερη από την αντίστοιχη του Γάλλου προέδρου με τον απερχόμενο καγκελάριο Σολτς, ενώ και οι δύο έχουν δείξει ότι θέλουν να υιοθετήσει σκληρή γραμμή η Ευρώπη απέναντι στον προστατευτισμό του Τραμπ και την επιθετικότητα του Πούτιν. Να δούμε, λοιπόν, τι θα βγει από τα Ηλύσια Πεδία...


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βραδινές τροπολογίες, ο Μητσοτάκης στο Βερολίνο και bonus από τη Eurobank

Βραδινές τροπολογίες για την οικοδομή και τους συγγενείς πολιτικών, θερμή υποδοχή και αγκάθια για τον Μητσοτάκη στο Βερολίνο, η Eurobank δίνει bonus σε όλο το προσωπικό και η διαδρομή της Ολυμπίας Οδού.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκη συνεχάρη τον νικητή των γερμανικών εκλογών

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νικητή των γερμανικών εκλογών, αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU), Friedrich Merz είχε απόψε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.