ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κωνσταντίνος Τσιάρας Βουλή
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Συναγερμός για 3 δισ. ευρώ, η περιπέτεια του Attica TV και «χρυσά» οικόπεδα της AS

Η απειλή μπλόκου στις αγροτικές επιδοτήσεις και το σχέδιο μεταφοράς του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, πώς επιστρέφει στον Δήμο Ασπροπύργου το Attica TV, οι Αμερικανοί και τα λιμάνια, τα «καρφιά» Θεοδωρόπουλου για το ρεύμα και τα κέρδη της AS από οικόπεδα.

Τα μηνύματα που έφτασαν από τις Βρυξέλλες στην κυβέρνηση τις τελευταίες ημέρες για τον ΟΠΕΚΕ είναι άκρως ανησυχητικά: αν δεν βοηθήσουν η κυβέρνηση και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διαλευκανθεί η υπόθεση, θα αρθεί η πιστοποίηση του οργανισμού και δεν θα υπάρχει φορέας να μοιράζει τις αγροτικές επιδοτήσεις, που ξεπερνούν τα 3 δισ. ετησίως.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, έκανε άμεσες κινήσεις κατευνασμού της Κομισιόν και του Ευρωπαίου Εισαγγελέα, Νίκου Πασχάλη. Καρατόμησε τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκο Σαλάτα, ο οποίος απειλούσε να προσφύγει στα δικαστήρια κατά του Ευρωπαίου Εισαγγελέα (!) και δήλωσε (στον ΣΚΑΪ) ότι η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να υπάρξει απόλυτη κάθαρση.

Επιπλέον, το Μαξίμου φέρεται να εξετάζει μια δραστική, αν και ελαφρώς ανορθόδοξη λύση: να μεταφέρει τον ΟΠΕΚΕΠΕ κάτω από την ομπρέλα της ΑΑΔΕ, που έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία στην Ευρώπη.

Πάντως, έως τώρα δεν υπήρχε η εικόνα ότι η κυβέρνηση θέλει να χυθεί άπλετο φως. Αντίθετα, το ποτήρι ξεχείλισε όταν ο Ευρωπαίος Εισαγγελέας κατήγγειλε δημόσια πως οι τελευταίοι τέσσερις έλεγχοι που διενήργησε ουσιαστικά παρεμποδίστηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Η συλλογή ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη και καθυστέρησε σημαντικά μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, που «έβγαλε στη σέντρα» τη διοίκηση του Ν. Σαλάτα και προκάλεσε οργή στις Βρυξέλλες.

Θα συνεργαστεί, λοιπόν, ειλικρινά η κυβέρνηση με τον Εισαγγελέα για να βρεθούν και να τιμωρηθούν αυτοί που έκλεβαν κοινοτικές επιδοτήσεις, πιθανότατα σε συνεργασία και με κυκλώματα του ΟΠΕΚΕΠΕ; Και για να πάψει να εκτίθεται σε όλη την Ευρώπη η χώρα, όπου φαίνεται να έχουν δηλωθεί από Κρητικούς κτηνοτρόφους 4,5 εκατ. πρόβατα (!);

Υπάρχουν λόγοι να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά καθαρά τη δική της «βάρδια» (την περίοδο 2019 – 2022), ενώ μια σοβαρή διερεύνηση θα την έφερνε σε αντιπαράθεση με ισχυρά συμφέροντα στην Κρήτη (προσοχή, κίνδυνος για χαμένα ψηφαλάκια).

Το μόνο που φαίνεται ότι μπορεί να κάνει την κυβέρνηση να δείξει σοβαρότητα σε αυτή την υπόθεση είναι η απειλή άρσης της πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί σε τέτοια περίπτωση θα παρέλυε η ελληνική γεωργία και θα είχε απέναντί της τους αγρότες από όλη την Ελλάδα.


Η περιπέτεια του Attica TV

Το 2023 η εταιρεία Wide Media συμφερόντων των Μπάκου - Καϋμενάκη νοίκιασε από τον Δήμο Ασπρόπυργου τη συχνότητα του Attica TV. Εκτός από το ενοίκιο, η συμφωνία προέβλεπε και τη διάθεση 25% του τηλεοπτικού χρόνου δωρεάν για να παρουσιάζονται θέματα του δήμου. Οι δύο επιχειρηματίες είχαν αγοράσει και το Action 24. 

Το Αction ΤV ήταν φιλοκυβερνητικό και το Attica TV «έπαιζε» ΣΥΡΙΖΑ. Η σύμβαση με τον Δήμο Ασπρόπυργου λήγει τον Ιούνιο και η Wide Media έκανε πρόταση εξαγοράς της συχνότητας θέλοντας να έχει δικό της εξ ολοκλήρου το κανάλι. Ο δήμαρχος αδυνατεί να λάβει μια τέτοια πρωτοβουλία και να πουλήσει δημοτική περιουσία. 

Έτσι, όλα δείχνουν ότι η συνεργασία θα λυθεί και το Attica TV θα «επιστρέψει» στην αρχική του μορφή, όπου η θεματολογία θα είναι από την τοπική κοινωνία και ο σύγχρονος εξοπλισμός θα παραμείνει στην ιδιοκτησία της Wide Media. Εκτός βέβαια αν βρεθεί άλλος επιχειρηματίας να νοικιάσει τη συχνότητα και να επενδύσει πάνω σε αυτή.

Το θέμα έχει και πολιτική διάσταση. O ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον αυτός που ήταν κάποτε, οπότε η απόφαση των δύο επιχειρηματιών να διακόψουν μια έτσι και αλλιώς ζημιογόνο δραστηριότητα δεν ήταν πολύ δύσκολη.

Στο κανάλι εργάζονται περίπου 40 δημοσιογράφοι, αρκετοί εκ των οποίων θα μεταφερθούν στο Action. Υπάρχουν όμως αρκετές άλλες ειδικότητες (καμεραμάν,  διοικητικές υπηρεσίες κ.α) που δύσκολα θα απορροφηθούν άμεσα από κάποιον άλλο φορέα.

Πάντως, σε ότι αφορά τον προβληματισμό του δημάρχου Ασπρόπυργου να πουλήσει δημοτική  περιουσία υπάρχει προηγούμενο. Το ΚΚΕ είχε τον 902 TV ο οποίος έμπαινε μέσα και αποφασίστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του. Αντί όμως να επιστραφεί η συχνότητα στο κράτος, το ΚΚΕ μια χαρά την πούλησε στον επιχειρηματία Βρυώνη. Αλλά τι πάει και θυμάται τώρα η στήλη...


Στην επίθεση ο ΣΕΒ για το ακριβό ρεύμα

«Καμπανάκι» για τα εξωφρενικά κόστη του ρεύματος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που πληρώνουν διπλάσιες ή και υπερδιπλάσιες τιμές σε σχέση με τις άλλες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, χτυπάει στην κυβέρνηση ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. 

Εμμέσως πλην σαφώς, ο πρόεδρος του ΣΕΒ θέτει ζήτημα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, υπογραμμίζοντας, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή της Κυριακής», ότι πήραν επιδοτήσεις οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις της υψηλής τάσης, αλλά όχι οι επιχειρήσεις της μέσης τάσης.

«Αυτή τη στιγμή», τονίζει, «η Ελλάδα πληρώνει το ακριβότερο κόστος ενέργειας για τη μέση τάση. Στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και οι καταναλωτές και οι ενεργοβόρες βιομηχανίες πήραν διαφόρων ειδών βοήθειες. Η μέση τάση της βιομηχανίας δεν πήρε καμία βοήθεια και απορρόφησε όλο το κόστος της ενεργειακής κρίσης που περάσαμε. Αυτό εμείς το θεωρούμε άδικο, και μας βάζει σε μη ανταγωνιστική θέση σε σχέση με όλους τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές μας».

Όσο για το τι πληρώνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Θεοδωρόπουλος είναι αποκαλυπτικά. «Δεν γίνεται να πληρώνουμε τον Φεβρουάριο του 2025, 18 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα και να πληρώνει 7 η Γαλλία –έχει πυρηνικά, τι σημασία έχει;–, να πληρώνει 7 η Ισπανία – έχει λέει φωτοβολταϊκά, κι εμείς έχουμε. Να πληρώνει η Γερμανία 9, η Βουλγαρία 9 και εμείς 18 – δεν είναι λογικό».


Η πονεμένη ιστορία των DRGs

Το ζήτησε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ζήτησε επιτακτικά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

«Η κυβέρνηση πρέπει να απευθυνθεί στα νοσοκομεία και να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει για να ελέγξει το κόστος. Το νούμερο ένα θέμα είναι η εφαρμογή των DRGs», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΑΕΕ.

Το μεγάλο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εταιρείες και ασφαλισμένους, είναι βεβαίως τα υψηλά και συνεχώς αυξανόμενα κόστη της ιδιωτικής υγείας.

Τα DRGs, οι Ομοιογενείς Διαγνωστικές Ομάδες επί το ελληνικότερο, είναι το φάρμακο, αλλά είναι ένα φάρμακο που η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια αρνείται να… καταπιεί, επειδή υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα και στο ΕΣΥ, αλλά και στα ιδιωτικά θεραπευτήρια που αντιδρούν σθεναρά στον έλεγχο του κόστους.

Αρκεί να πούμε ότι πριν από δεκαπέντε χρόνια, όταν πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στην Ελλάδα τα στελέχη του ΔΝΤ, στο πλαίσιο του μνημονίου, το πρώτο που είπαν μόλις είδαν τις δαπάνες υγείας ήταν ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα DRGs. Δηλαδή, να ομαδοποιηθούν οι παθήσεις και οι θεραπευτικές πράξεις και να τεθούν όρια στην τιμολόγησή τους.

Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, έχει γίνει πρόοδος για τα DRGs στο ΕΣΥ, όμως ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο σημείο όπου οι τιμολογήσεις από τον ΕΟΠΥΥ θα γίνονται με βάση τα DRGs -υποτίθεται ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. 

Στον ιδιωτικό τομέα, η πρόοδος είναι ακόμη λιγότερη, γι’ αυτό και οι ασφαλιστικές έχουν βγει «στα κάγκελα», βλέποντας τις χρεώσεις των θεραπευτηρίων να αυξάνονται απειλητικά.

Και αν για τη μη εφαρμογή των DRGs στα δημόσια νοσοκομεία η οικονομική πλευρά του προβλήματος χάνεται κάπου στον κρατικό προϋπολογισμό, για τις ασφαλιστικές εταιρείες ο κίνδυνος είναι άμεσος και προφανής: όπως έλεγαν στελέχη του κλάδου στο συνέδριο της ΕΑΕΕ, αν δεν ελεγχθούν οι δαπάνες υγείας, οι ασφαλιστικές θα χρειαστούν άμεσα πρόσθετα αποθεματικά δισεκατομμυρίων.


Ιδού η Ρόδος για τα λιμάνια...

Οι Αμερικανοί  λέγεται ότι θέλουν διακαώς να θέσουν  υπό τον έλεγχό τους ελληνικά λιμάνια όπως του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πιέζουν μάλιστα την κυβέρνηση να βρει τρόπο να τα πάρει από την Cosco και τον όμιλο Σαββίδη αντίστοιχα.

Για να γίνει αυτό όμως μόνο ένας τρόπος υπάρχει. Να βάλουν οι Αμερικάνοι  βαθιά το χέρι στην τσέπη και να κάνουν προσφορά στους Κινέζους και τον Σαββίδη με ένα ικανοποιητικό premium σε σχέση με την τιμή που απέκτησαν τις παραχωρήσεις. Η Cosco πλήρωσε 368 εκατ. ευρώ για το 67%  του ΟΛΠ (14,74 ευρώ ανά μετοχή) και ο όμιλος Σαββίδη περίπου160 εκατ. ευρώ για τον ΟΛΘ (34,4 ευρώ ανά μετοχή). 

Πρόσφατα η αμερικάνικη Blackrock έναντι 23 δισ. δολ. αγόρασε 43 λιμάνια από τον όμιλο CK Hutchison Holding, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, μεταξύ των οποίων και δύο λιμάνια που βρίσκονται στη Διώρυγα του Παναμά. 

Ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία λέγοντας ότι η κίνηση της Blackrock εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Άρα υπάρχει τρόπος αν θέλουν οι Αμερικάνοι και ο πρόεδρος Τραμπ να αποκτήσουν στρατηγικές υποδομές στην Ελλάδα. Ιδού η Ρόδος...


Τα «χρυσά» οικόπεδα της AS Company

Δεν είναι εταιρεία real estate, αλλά η AS Company πέτυχε πολύ καλές αποδόσεις από αγοραπωλησίες οικοπέδων.

Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, υπέγραψε προσύμφωνο πώλησης εννέα οικοπέδων στην Ελούντα, με εμβαδό περίπου 58 στρεμμάτων, με τίμημα 3 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και η καθαρή απόδοση για τους μετόχους της εταιρείας από αυτή την επένδυση υπολογίζεται σε 40%, σε μια περίοδο περίπου τριών ετών.

Η εισηγμένη σημειώνει ότι εξακολουθεί να διατηρεί στην ιδιοκτησία της δύο ακόμη εκτάσεις επενδυτικών ακινήτων – στα Μάταλα Ηρακλείου και στην Πλάκα Ελούντας Αγ. Νικολάου– με δυνατότητα ανάπτυξης επ’ αυτών τουριστικών εκμεταλλεύσεων.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι κάνουν οι Έλληνες με το χρήμα τους: Το 55% σε μετρητά και καταθέσεις

Xρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 31.000 ευρώ κατέχει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, έναντι 80.000 ευρώ στην ΕΕ. Το 55% βρίσκεται σε μετρητά και καταθέσεις. Ανεπαρκής η ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, τονίζει η Κομισιόν.
Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Δεν αποκλείονται δεσμεύσεις περιουσιών για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στο "ΟΡΕΝ" ότι δεν αποκλείεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όπου διαπιστώνεται αδυναμία επιστροφής παράτυπα εισπραχθέντων χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.