Νέα τροπή παίρνει το… αντάρτικο δημάρχων κατά της Lamda Development για τα έργα στο Ελληνικό. Μετά τις νομικές αντιπαραθέσεις (στο Συμβούλιο της Επικρατείας) τώρα ανοίγει και «θερμό μέτωπο» σε ένα σημείο της Γλυφάδας, όπου η Lamda θέλει να προχωρήσουν τα έργα της.
Η Lamda λέει ότι θέλει να επεκτείνει νόμιμα τις εργασίες σε χώρο εκτός της περίφραξης του παλαιού αεροδρομίου, δίπλα στο ρέμα της Ευρυάλης, ένα χώρα που η εταιρεία δηλώνει ότι εντάσσεται στην έκταση που της έχει παραχωρηθεί.
Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, ισχυρίζεται ότι πρόκειται για δημόσια έκταση, εκτός της παραχώρησης και μαζί με κατοίκους της περιοχής θέλησαν να μπλοκάρουν τα έργα. Δηλώνει, μάλιστα, έτοιμος να συνεχίσει το «μπλόκο» και να πάει ακόμη και στο Αυτόφωρο, αν η εταιρεία επιμείνει να προχωρήσει το έργο.
Έχει μάλιστα τη συμπαράσταση του δημάρχου Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, με τον οποίο έχουν προσφύγει από κοινού στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η αντιπαράθεση για τον χώρο δίπλα στο ρέμα της Ευρυάλης με κάποιον τρόπο θα λυθεί, αν πράγματι ανήκει στην παραχωρηθεί έκταση, όπως υποστηρίζει η Lamda. Το πραγματικό μπλέξιμο για την εταιρεία είναι η προσφυγή στο ΣτΕ, που αν γίνει δεκτή -κάτι που καθόλου δεν αποκλείεται- θα ανατρέψει βασικά δεδομένα της επένδυσης.
Όλες αυτές οι εμπλοκές, σε μια περίοδο όπου το έργο θα έπρεπε να… πετάει, δεν περνούν απαρατήρητες από το επενδυτικό κοινό και ίσως δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στο πεντάμηνο το χρηματιστήριο έχει απογειωθεί, η μετοχή της Lamda χάνει φέτος περισσότερο από 8%.
Το μπλέξιμο με το SAFE
Δεν φαίνεται να εξελίσσεται πολύ καλά η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρωθυπουργός την ύστατη στιγμή (λίγο πριν εγκριθεί και τυπικά ο κανονισμός για το πρόγραμμα SAFE), να ζητήσει άρση του casus belli από την Τουρκία, ως προϋπόθεση για να εγκρίνει η Ελλάδα τη συμμετοχή εταιρειών από τη γείτονα στο εξοπλιστικό πρόγραμμα με φθηνά δάνεια 150 δισ. ευρώ.
Στην Άγκυρα κάνουν σαν να μην άκουσαν το ελληνικό αίτημα, ενώ στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μάλλον δεν το έχουν πάρει πολύ σοβαρά. Ίσως δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι η Ελλάδα θα γινόταν κάτι σαν την Ουγγαρία του Όρμπαν, προβάλλοντας βέτο σε ένα πρόγραμμα που θεωρείται απολύτως αναγκαίο για την ευρωπαϊκή άμυνα. Και ο Όρμπαν, όπως είναι γνωστό, έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα «όχι» που έχει πει.
Τι θα γίνει, λοιπόν; Οδεύουμε σε μια διπλωματική περιπέτεια; Το καλό σενάριο θα ήταν να μπορούσε η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το διπλωματικό χαρτί στον διμερή διάλογο με την Τουρκία (ας μην ξεχνάμε ότι γίνεται προετοιμασία της επόμενης συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν), ώστε να το ανταλλάξει με κάτι άλλο και να μη χρειαστεί η απειλή βέτο να γίνει πραγματικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, ούτε ο πιο αισιόδοξος Έλληνας διπλωμάτης περιμένει ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα αποσύρει τη δήλωση του 1995 για το casus belli μόνο και μόνο επειδή είναι όρος για να βρει πρόσβαση η Τουρκία σε ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Μετανάστες και οικονομία
Ένα δρακόντειο, νέο καθεστώς για τους αλλοδαπούς που μένουν στην Ελλάδα χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου διαμόρφωσε ο Μάκης Βορίδης.
Προβλέπει ακόμη και φυλάκιση για όσους μένουν στη χώρα παράνομα (άραγε, που θα βρεθούν φυλακές για δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, αν υποθέσουμε ότι τους συλλαμβάνουν;). Ορίζεται, επίσης, ότι όσα χρόνια και αν μείνει κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί (μέχρι τώρα μπορούσε να κινήσει ένας αλλοδαπός διαδικασία νομιμοποίησης αν είχε μείνει τουλάχιστον 7 χρόνια).
Όλα αυτά ίσως ακούγονται σαν μουσική στα αυτιά όσων ψηφοφόρων βρίσκονται δεξιότερα της ΝΔ και γίνεται, προφανώς, από το Μαξίμου μια προσπάθεια να επιστρέψουν στο… μαντρί (για να θυμηθούμε και τον Αβέρωφ).
Εμείς θα μείνουμε στην οικονομική πλευρά του θέματος. Ο Μάκης Βορίδης ίσως χρειάζεται να διαβάσει την πρόσφατη ανάλυση της ΕΚΤ, που εξηγεί πώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη σώθηκε μετά την πανδημία χάρη στους ξένους εργαζόμενους που ενίσχυσαν το δυναμικό της γερασμένης Ευρώπης.
Εξάλλου, όπως έχει εξηγήσει ο Γιάννης Στουρνάρας, σήμερα λείπουν από την οικονομία μας 200.000 χέρια. Και όπως έχει τονίσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, αν αρνηθούμε την πραγματικότητα, θα καταδικαστούμε σε παραγωγική στασιμότητα.
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, βέβαια, ότι η νέα, αυστηρή νομοθεσία έχει στόχο να σταλεί το μήνυμα σε όσους θέλουν να μεταναστεύσουν παράνομα ότι, αν το κάνουν, κινδυνεύουν ακόμη και να καταλήξουν φυλακή. Διευκρινίζει, όμως, ότι παράλληλα θα κάνει προσπάθεια να προσελκύσει εργατικό δυναμικό από το εξωτερικό για τις ανάγκες της οικονομίας.
Θα δούμε τι θα γίνει στην πράξη. Αλλά το πιθανότερο είναι ότι η νέα πολιτική οδηγεί σε περισσότερες ακάλυπτες θέσεις εργασίας, αντί να κλείσει το ήδη υφιστάμενο κενό.
Το πράσινο τσιμέντο της ΑΓΕΤ
Πολλές πρωτιές έχει η επένδυση δέσμευσης άνθρακα της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο εργοστάσιο της Εύβοιας (Μηλάκι) ύψους 400 εκατ. ευρώ. Είναι η πρώτη στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη μονάδα μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα του μητρικού ομίλου Holcim. Σήμερα μόνο δύο εργοστάσια στον κόσμο έχουν τη δυνατότητα παραγωγής πράσινου τσιμέντου.
Στόχος της Holcim είναι έως το 2023 να παράγει 5 εκατ. τόνους πράσινου τσιμέντου, εκ των οποίων το 20% (1 εκατ. τόνοι) θα παράγονται στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι. Το εργοστάσιο στην Ελλάδα θα λειτουργήσει το 2029 και η ΑΓΕΤ μέχρι τότε θα έχει κατασκευάσει σε ελληνικό ναυπηγείο, με δικά της έξοδα, πλοίο χωρητικότητας 14.000 τόνων που θα μεταφέρει τον άνθρακα από το Μηλάκι για αποθήκευση στον Πρίνο.
Η ΑΓΕΤ Ηρακλής από το 2020 έως το 2029 θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 780 εκατ. ευρώ. Έχει ήδη ολοκληρώσει 180 εκατ. ευρώ, 400 εκατ. θα είναι το Μηλάκι και επιπλέον 200 εκατ. για άλλες δράσεις.
Όσον αφορά στην ανταποδοτικότητα της επένδυσης στο Μηλάκι, η ΑΓΕΤ, εκτός από τα κόστη που θα γλιτώσει από τους ρύπους άνθρακα, θα έχει τη δυνατότητα να πουλά και το πράσινο τσιμέντο 25%-30% ακριβότερα από το συμβατικό τσιμέντο.
Εξυγίανση σε slow motion για την Μπήτρος
Δεν χρειάζεται να πούμε αυτό που όλοι γνωρίζουν: η εξυγίανση μιας υπερχρεωμένης επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι μια πολύ δύσκολη και πολύ χρονοβόρα υπόθεση. Λίγες είναι οι εταιρείες που καταφέρνουν να φτάσουν με επιτυχία στο τέλος της διαδικασίας.
Τα γράφουμε αυτά με αφορμή το γνωστό στους παροικούντες τη Λεωφόρο Αθηνών σίριαλ της Μπήτρος Συμμετοχών. Εδώ και πολύ καιρό, από το καλοκαίρι του 2024, έχει καταλήξει σε συμφωνία εξυγίανσης με τις τράπεζες, ενώ στις αρχές της χρονιάς η συμφωνία επικυρώθηκε με απόφαση του Πρωτοδικείου.
Όμως, αν κάποιοι αισιόδοξοι μικροεπενδυτές είχαν κρατήσει μετοχές και προσέβλεπαν σε ένα turnaround story, μάλλον θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή. Η συμφωνία εξυγίανσης είναι… βραδύκαυστη, αφού η εισηγμένη θα πρέπει να πουλήσει κάποια περιουσιακά στοιχεία, να πληρώσει ένα μέρος του δανεισμού, για να φθάσει σε μερικό «κούρεμα» υποχρεώσεων και να εξυγιανθεί.
Στο μεταξύ, όμως, η διοίκηση του ΧΑ προχώρησε σε αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, με ισχύ από σήμερα, 2η Ιουνίου 2025. Για να αρθεί η αναστολή, ο κανονισμός ορίζει ότι πρέπει η εταιρεία να επιστρέψει σε θετικά ίδια κεφάλαια (το 2024 είχε αρνητικά κεφάλαια 124,3 εκατ. ευρώ).
Πότε θα γίνει αυτό; Μάλλον, αν όλα πάνε καλά, όταν κλείσει η χρήση 2026. Οι μικροεπενδυτές ίσως δεν χρειάζεται ακόμη να κάνουν τις μετοχές… ταπετσαρία (όπως λέγαμε όταν οι μετοχές ήταν χάρτινες), αλλά πάντως θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετά για να δουν φως -και μιλάμε για την καλή περίπτωση, όπου το σχέδιο εξυγίανσης θα υλοποιηθεί κανονικά.
Η Toyota εμπιστεύεται τη Μοτοδυναμική
Είχε ερωτηθεί στην πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών ο CEO της Μοτοδυναμικής Πάρης Κυριακόπουλος αν θα επεκταθεί η συνεργασία με την Toyota στη λιανική και σε άλλες περιοχές και απάντησε πως προς το παρόν ο όμιλος επικεντρώνεται στην Πάτρα, όπου από τον περασμένο Φεβρουάριο η Μοτοδυναμική είναι ο εξουσιοδοτημένος έμπορος της Toyota Hellas στην περιοχή της Αχαΐας.
Τελικά, φαίνεται πως στην Πάτρα γίνεται καλή δουλειά γιατί η Τοytota έκανε τη Μοτοδυναμική (μέσω της θυγατρικής AUTODIRECT) εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπό της και στον Νομό Κυκλάδων και από σήμερα ξεκινά η λειτουργία του καταστήματος στη Σύρο. Μελλοντικός στόχος δεν είναι άλλος από ένα σημείο και στην Αττική.
Πρόκειται για μια συμπληρωματική δραστηριότητα της Μοτοδυναμικής, που αντιπροσωπεύει στη χώρα μας τη Yamaha και την Porsche, ενώ δραστηριοποιείται και στο rent a car με τη Sixt.
Το μπόνους της Motor Oil
Το ποσό των 10 εκατ. ευρώ θα μοιράσει η Motor Oil στους εργαζόμενους από τα κέρδη της χρήσης του 2024. Το ποσό είναι 16,67% χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι (12 εκατ. ευρώ) αλλά τα κέρδη της χρήσης του 2024 της εταιρείας ήταν 277 εκατ. ευρώ έναντι 786 εκατ. το 2023 (-65%) Πρόκειται περίπου για 1,5 μισθό επιπλέον ανά εργαζόμενο.
Όπως αναφέρει η διοίκηση το προσωπικό επέδειξε υψηλό βαθμό ετοιμότητας κατά τη διάρκεια του περιστατικού της φωτιάς στη μία από τις δύο μονάδες διύλισης αργού την 17η Σεπτεμβρίου 2024, η πλήρης κατάσβεση της οποίας επετεύχθη σε συντομότατο χρονικό διάστημα με μόνο υλικοτεχνικές ζημιές, χωρίς ανθρώπινες απώλειες.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.