ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
Στις Βρυξέλλες ο Πιερρακάκης για Eurogroup και ECOFIN, τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Η χαμένη εθνική αυτοπεποίθηση, το αχώριστο ζευγάρι και ο Ορσέλ στην Αθήνα

Ανάπτυξη με εμπροσθοφυλακή τις τράπεζες θέλει ο Κυρ. Πιερρακάκης, τι είπε ο Γκ. Χαρδούβελης για τη σχέση κράτους - τραπεζών, οι συναντήσεις του Ορσέλ, οι εξαγορές της Alpha και ο έλεγχος στην ΕΡΓΟΣΕ.

Μόνο προβλεπόμενη δεν ήταν η χθεσινή ομιλία του υπουργού Οικονομικών Κυριάκου Πιερρακάκη στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών καλώντας τους τραπεζίτες να αφήσουν πίσω τις φοβίες της κρίσης και  να βγουν μπροστά για την ανάκτηση της χαμένης εθνικής αυτοπεποίθησης.

«Με τις τράπεζες στην εμπροσθοφυλακή της οικονομίας πρέπει να δώσουμε το σύνθημα για μια Ελλάδα, η οποία μπορεί, επίσης, να υπερβεί τον εαυτό της», σημείωσε.

Ο κ. Πιερρακάκης μας θύμισε και τη «χρυσή» εποχή του κλάδου, που σχεδόν έχει χαθεί από τη μνήμη: το μέγεθος της επιρροής των τραπεζών το 2007, τον κυρίαρχο ρόλο τους στην ΝΑ Ευρώπη, τους εθνικούς πρωταθλητές και τον κομβικό τους ρόλο στη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μεγάλων, μεσαίων αλλά και μικρών επιχειρήσεων. 

«Μπορούν οι τράπεζές μας να γίνουν και πάλι ηγέτιδες της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, φορείς του κύρους της χώρας στο περιφερειακό και στο διεθνές περιβάλλον» σημείωσε.

Ο υπουργός κάλεσε τις τράπεζες να υιοθετήσουν και να υποστηρίξουν ένα νέο όραμα για την εγχώρια οικονομία. 

«Είναι η στιγμή για να ξαναπιάσουμε το νήμα, την καλή πλευρά αυτού του νήματος, όχι απλώς για να φτάσουμε εκεί που ήμασταν πριν από την κρίση, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν λανθασμένο, αλλά για να κρατήσουμε την καλή κληρονομιά και να πάμε πιο μπροστά. 

Να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση, με νέα δυναμική, με νέο όραμα σε μια πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, εκεί που ακόμα δεν το έχουμε κατακτήσει, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη και, βέβαια, στα εισοδήματα», τόνισε.

«Η ελληνική οικονομία με μοχλό τις τράπεζες μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα σε δύο επίπεδα: Και να ισχυροποιηθεί σε επίπεδο μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, σε επίπεδο οικογένειας και γειτονιάς. Και ταυτόχρονα να γεννήσει ξανά εθνικούς πρωταθλητές. Το στοίχημα αυτό δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι ηθικό και εθνικό», υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης.


Το αχώριστο παντρεμένο ζευγάρι

Με μια παρομοίωση επέλεξε να περιγράψει τη στενή σχέση τραπεζών – κυβέρνησης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνική Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης και το πόσο άσκοπο και αντιπαραγωγικό είναι το να βρίσκονται σε διενέξεις και εντάσεις μεταξύ τους.

«Κυβέρνηση – τράπεζες είμαστε αχώριστο δίδυμο, σαν ένα παντρεμένο ζευγάρι που δεν υπάρχει χωρισμός» υπογράμμισε ο κ. Χαρδούβελης, μιλώντας στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θέλοντας να δείξει πόσο συνυφασμένη είναι η μοίρα τραπεζών - οικονομίας και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης που διευθύνει την οικονομία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τράπεζες χωρίς οικονομία και οικονομία χωρίς τράπεζες δεν μπορούν να υπάρξουν, τουλάχιστον με τα δυτικά πρότυπα. Και, όπως ζήσαμε στην Ελλάδα στο κοντινό παρελθόν, η κατάρρευση της οικονομίας μετά το 2010 συμπαρέσυρε και τις τράπεζες σε κατάρρευση ενώ τώρα η καλή πορεία της οικονομίας οδηγεί τις τράπεζες σε επιδόσεις ρεκόρ.

Όπως σημείωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης που μίλησε στη ΓΣ της ΕΕΤ «η ισχυρή οικονομία είναι εκ των πραγμάτων προϋπόθεση για την επέκταση της ευημερίας στην κοινωνία, αλλά οικονομία ισχυρή δεν υπάρχει χωρίς τράπεζες σύγχρονες και δημιουργικές».

Η στενότατη σχέση τραπεζών – οικονομίας είναι πέρα για πέρα αδιαμφισβήτητη ωστόσο η παραβολή του παντρεμένου ζευγαριού με την αναφορά στην κυβέρνηση είχε μια δόση υπερβολής, για να το θέσουμε κομψά, που προκάλεσε μια κάποια αντίδραση από τους τραπεζίτες που άκουγαν την ομιλία Χαρδούβελη. 

«Ευτυχώς που δεν ακούει ο SSM», σημείωσε ο πρόεδρος της Eurobank και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, έχοντας βιώσει στο πετσί του στα δύσκολα χρόνια της κρίσης τις ατελείωτες συζητήσεις με τους θεσμούς και τον SSM για την ανάγκη να σπάσουν τα δεσμά κυβερνήσεων - τραπεζών και την εφαρμογή αυστηρών κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης. 


Οι συναντήσεις Ορσέλ στην Αθήνα

Νέα επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποίησε ο επικεφαλής της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη κίνηση διπλασιασμού της συμμετοχής της ιταλικής τράπεζας στην Alpha Bank που πλέον κατέχει το 20%, κίνηση που συνιστά τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση σε τράπεζες στη χώρα μετά την κρίση.

Ο Ιταλός τραπεζίτης, συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο της AlphaBank Βασίλη Ψάλτη, είχε συνάντηση χθες το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και του υπουργού Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη.

Προηγήθηκε επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τον διοικητή Γιάννη Στουρνάρα να παραθέτει στον Α. Ορσέλ και την ομάδα του γεύμα εργασίας, γεύμα που πραγματοποιήθηκε σε εορταστική διάθεση δεδομένων των εξαιρετικά θετικών εξελίξεων στη στρατηγική συμμαχία Alpha – Unicredit.

Όπως μαθαίνουμε έχει προγραμματιστεί για σήμερα συνάντηση του επικεφαλής της UniCredit με τον κ. Πιερρακάκη, όπου θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικότερα και σε μεγαλύτερο βάθος.

Στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε διάθεση να διερευνήσει τα πιθανά οφέλη από τη συνεργασία των δύο τραπεζών σε κάθε επίπεδο. «Με ενδιαφέρει πολύ», τόνισε, απευθυνόμενος στον Αντρέα Ορσέλ, «να συζητήσουμε νέες ευκαιρίες, νέα προϊόντα και πώς η Alpha Bank μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας την εξειδίκευσή σας και τα στοιχεία του ισολογισμού σας».

Ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, παρουσίασε στον πρωθυπουργό και μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία, τώρα που η κυβέρνηση ψάχνει συνεχώς απαντήσεις στη στεγαστική κρίση. Ανέφερε ότι η Alpha Bank εκπονεί ειδική μελέτη, η οποία θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, με στόχο να αναδείξει προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της προσφοράς και τη διευκόλυνση των πολιτών στην προσπάθεια απόκτησης κατοικίας.


Το σταυρόλεξο της MSCI

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η αναθεώρηση των αγορών από τον MSCI με ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχει προοπτική να εντάξει ο οίκος το ΧΑ σε λίστα παρακολούθησης (watch list) ώστε μετά από 1 με 1,5 χρόνο να αναβαθμιστούμε σε ανεπτυγμένη αγορά από αναδυόμενη που είμαστε σήμερα.

Με τα κριτήρια εισοδήματος και προσβασιμότητας να πληρούνται πλέον, το τελευταίο εμπόδιο για την αναταξινόμηση είναι το πιο αυστηρό κριτήριο μεγέθους και ρευστότητας, που απαιτεί πέντε μετοχές  να πληρούν τα όρια του Τυπικού Δείκτη σε οκτώ διαδοχικές, τριμηνιαίες αναθεωρήσεις, δηλαδή σε βάθος διετίας.

Αρχικά ήταν τέσσερις οι αναθεωρήσεις. Τώρα που έγιναν οκτώ περιλαμβάνεται μέσα και το 2023, στο τέλος του οποίου ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1.290 μονάδες. Έτσι, πέφτει ο μέσος όρος της κεφαλαιοποίησης των πέντε τίτλων και γίνεται πιο δύσκολη η ικανοποίηση των κριτηρίων. 

Τίποτα δεν έχει βεβαίως κλειδώσει αλλά  η τελευταία αυτή τροποποίηση του κριτηρίου για το μέγεθος και τις συναλλαγές κάνει πιο δύσκολη την ένταξη της ελληνικής αγοράς σε λίστα παρακολούθησης.

Πάντως, οι ελπίδες για αναβάθμιση δεν τελειώνουν εδώ. Τον επόμενο μήνα είναι προγραμματισμένη η νέα αξιολόγηση από τον οίκο S&P Dow Jones και, εκτός σοβαρού απροόπτου, αναμένεται αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.


Οι εξαγορές της Alpha Bank

Κάθε μήνα και μια εξαγορά κάνει η Alpha Bank και στο συνέδριο για τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκε χθες η τράπεζα είχε την τιμητική της. Ο κ. Νίκος Σαλακάς Chief of Corporate Center & General Counsel της Alpha Bank ξεδίπλωσε το στρατηγικό πλάνο της τράπεζας.

Για τη Ρουμανία είπε πως η τράπεζα προτίμησε να πουλήσει τη θυγατρική της στην Unicedit, αλλά να παραμείνει στην αγορά της Ρουμανίας με το 10% στο νέο σχήμα που είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα.

Όπως τόνισε ο κ. Σαλακάς αυτό το 10% θα αποδίδει στην Alpha Bank ετήσια κέρδη 40 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα της πώλησης -256 εκατ. ευρώ- αξιοποιήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους για την εξαγορά της Astro Bank (235 εκατ. ευρώ) στην Κύπρο. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Σαλακά, η Alpha Bank αύξησε το μερίδιό της από 5% σε 10% σε μια αγορά που αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ελλάδα και αναμένει από τις δραστηριότητες στην Κύπρο 100 εκατ. ευρώ κέρδη σε ετήσια βάση.

Στον τομέα των επενδυτικών υπηρεσιών, η συνεργασία με την Axia Ventures αποσκοπεί στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, ισχυρής επενδυτικής εταιρείας -στα πρότυπα της Alpha Finance του Παναγή Βουρλούμη όπως είπε ο κ. Σαλακάς- με πλήρες φάσμα δραστηριοτήτων, μέσα από τη σύμπραξη με τις ομάδες της Alpha Finance και του investment banking της τράπεζας.

Παράλληλα, η εξαγορά της FlexFin στοχεύει στη διεύρυνση της τραπεζικής πρότασης αξίας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες, με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων. 

Ξεχωριστή θέση στο στρατηγικό πλάνο της τράπεζας κατέχει η συνεργασία με τη UniCredit, η οποία πρόσφατα ενίσχυσε τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank στο 20%. Όπως ανέφερε ο κ. Σαλακάς, η συνεργασία αυτή έχει συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της διεθνούς δραστηριοποίησης της τράπεζας και της θέσης της στην επενδυτική κοινότητα.


Η Χιλή δείχνει τον δρόμο στην ενέργεια

«Καν' το όπως η Χιλή»: Αυτό ήταν ένα από τα μηνύματα της χθεσινής παρουσίασης από τη Metlen των νέων πρωτοβουλιών στην αποθήκευση ενέργειας.

Το case study της αγοράς ενέργειας της Χιλής δείχνει ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν και οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Ελλάδα, για να αξιοποιήσουν σωστά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η Χιλή αντιμετώπισε τα ίδια προβλήματα χρόνια πριν και κατέφυγε στην αποθήκευση με μπαταρίες με μεγάλη επιτυχία.

«Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα αγορά, στην οποία δραστηριοποιούμαστε από το 2016. Για συγκεκριμένους λόγους, υπήρξε πρωτοπόρος σε όλα τα στάδια της ενεργειακής μετάβασης. Διαθέτει ένα δίκτυο κόμβων, κάτι που σήμερα συζητείται έντονα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ειδικά ως προς την εποχικότητα της ενέργειας. 

Πρόκειται για μια χώρα όπου όλη η ηλιακή ενέργεια παράγεται στον βορρά, ενώ όλη η αιολική ενέργεια στο νότο. Εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αρνητικές τιμές ενέργειας, κάτι που εμείς το ζήσαμε εκεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα από ό,τι στην Ευρώπη. 

Αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ευρώπη το είχαμε πρωτοδεί στη Χιλή, όπου εκείνη την εποχή το θεωρούσαμε πρωτοφανές. Έχουμε πιο πολλή δουλειά (σ.σ.: στην Ελλάδα) από ποτέ στη Χιλή», ανέφερε ο Νίκος Παπαπέτρου, Executive Director of M Renewables at Metlen.

Επίσης, τονίστηκε ότι πριν από την Metlen, η Jinko θα φέρει τις πρώτες μπαταρίες στην Ελλάδα και θα έχουν ισχύ 100 MWh. Ποια είναι η εταιρεία δεν αναφέρθηκε, πάντως.


Η OLAF «ξεσκονίζει» την ΕΡΓΟΣΕ

Στα γραφεία της ΕΡΓΟΣΕ φαίνεται πως θα κατασκηνώσει όλη την εβδομάδα το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), που έκανε εχθές το πρωί έφοδο για να ερευνήσει μία ακόμα αμαρτωλή σύμβαση του ελληνικού σιδηροδρόμου. 

Η επίμαχη 635/2013 για την ολοκλήρωση της υποδομής, επιδομής, σηματοδότησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός, ύψους 374,24 εκατ. ευρώ, έχει λάβει δεκαπέντε παρατάσεις, μαζί με τη συμπληρωματικής της που πρόσθεσε και 20,36 εκατ. στο κόστος. 

Κι ενώ έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ως τις 18/8/2016 ακόμα βρίσκονται η κύρια σύμβαση στο 96,6% και η συμπληρωματική πέριξ του 80%. Όλες μάλιστα οι παρατάσεις δόθηκαν «λόγω της μη ύπαρξης αποκλειστικής υπαιτιότητας της αναδόχου…», με τη σύμφωνη γνώμη της ειδικής υπηρεσίας του επιχειρησιακού προγράμματος «Μεταφορές».


Λεφτά υπάρχουν, σπίτια δεν υπάρχουν

Από εγκρίσεις δανείων τα πάει περίφημα το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», όμως το πράγμα χαλάει στις εκταμιεύσεις.

Όπως έλεγε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γκίκας Χαρδούβελης, «έως τα μέσα Ιουνίου, πέντε μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος, είχαν εγκριθεί 7.600 αιτήσεις από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, καλύπτοντας σχεδόν το 50% του συνολικού προϋπολογισμού ή 910 εκατ. ευρώ σε σύνολο 2 δισ. ευρώ και είχαν εκταμιευθεί τα πρώτα 750 δάνεια».

Στα ψιλά γράμματα της ομιλίας Χαρδούβελη φαίνεται ότι το ύψος αυτών των εκταμιεύσεων είναι μόλις 78,6 εκατ. ευρώ. Τόσα είναι, δηλαδή, τα χρήματα που έχουν φθάσει πραγματικά στους δικαιούχους και στην αγορά, από τις συνολικές εγκρίσεις των 910 εκατ. ευρώ.

Καταλαβαίνει κανείς από αυτά τα στοιχεία ότι το βασικό πρόβλημα του προγράμματος «Σπίτι μου 2» δεν έχει λυθεί: λεφτά υπάρχουν, σπίτια δεν υπάρχουν...


Το Πολεμικό Ναυτικό (και) στη Λιβύη

Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοίνωσε κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Τασούλα ότι πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού μεταβαίνουν προληπτικά έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης για για να ελέγχουν τις ροές παράνομων μεταναστών, ωστόσο στο Πολεμικό Ναυτικό έμαθαν τα νέα από τα ΜΜΕ.

«Δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές για το ποιος μπαίνει στην Ελλάδα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημέρωσε ότι θα θέσει το ζήτημα και στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Όμως μήπως θα ήταν καλύτερα να ενημερώσει πρώτα και κύρια το Πολεμικό Ναυτικό για τη νέα αρμοδιότητα που θα το επιφορτίσει, πριν κάνει μεγαλόστομες ανακοινώσεις;

Όταν μάλιστα ήδη βρίσκεται στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI, η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ». Πόσα θα κάνουν ακόμα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού με τα ελάχιστα μέσα και προσωπικό που διαθέτει;

Επίσης, αναρωτήθηκε κανείς πόσο εφικτό είναι τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού να εμποδίζουν την είσοδο παράνομων μεταναστών, από την στιγμή που δεν υφίσταται συμφωνία με τη Λιβύη για την άμεση επιστροφή τους; Είναι εύκολο να λέμε μεγάλα λόγια, το δύσκολο είναι να τα υλοποιούμε.


Η δύναμη της μπύρας

Ποτό των φτωχών, των δυσκολιών, ακόμα και των κρίσεων, μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς την μπύρα, καθώς, όπως έχει αποδειχθεί, σε περιόδους κρίσεις όχι μόνο δεν μειώθηκε η κατανάλωσή της αλλά αυξήθηκε.

Την εμπειρία του από την Αργεντινή την περίοδο της κρίσης κατέθεσε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Αθηναϊκής Ζυθοποιΐας, κ. Σεμπάστιαν Σάντσες κατά την παρουσίαση της μελέτης Κοινωνικού και Οικονομικού Αντικτύπου της εταιρείας στην Ελλάδα.

Αν και κατά την πάγια τακτική των στελεχών της εταιρείας δεν μοιράστηκε με τους δημοσιογράφους οικονομικά μεγέθη πριν την παρουσίαση των επίσημων οικονομικών αποτελεσμάτων στο τέλος Ιουλίου, ο κ. Σάντσες είπε σχετικά με την κατανάλωση της μπύρας και την περίπτωση οικονομικής κρίσης: «Η εμπειρία μου από τις αντίστοιχες κρίσεις που έχω βιώσει, όπως για παράδειγμα όταν εργαζόμουν στον ίδιο κλάδο στην Αργεντινή κατά την κρίση του 2000, είναι πως η κατανάλωση της μπύρας όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά αυξήθηκε κατά 10%. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, οφείλεται στο γεγονός πως η μπύρα αποτελούσε και αποτελεί, ένα "κοινωνικό καύσιμο”, μια προσιτή και οικονομική διέξοδο για να ομορφύνει κανείς τις κοινωνικές του συναθροίσεις, ακόμη και σε περιόδους κρίσης».


Δημόσια πρόταση για την Κτήμα Λαζαρίδη;

Η εισηγμένη εταιρεία Κτήμα Λαζαρίδη είναι μια οινοποιία από τη Δράμα που έπρεπε να βελτιώσει την ελεύθερη διασπορά των μετοχών της, καθώς η οικογένεια Λαζαρίδη κατείχε -σύμφωνα με το site της ΕΧΑΕ- το 82,75% του μετοχικού κεφαλαίου. Είχε δηλαδή ελεύθερη διασπορά 17,25% αντί 25% που απαιτεί ο κανονισμός του ΧΑ. 

Την περασμένη Παρασκευή όμως ένα μέλος της οικογένειας Λαζαρίδη αγόρασε από έναν τρίτο μέτοχο ποσοστό 5% της εταιρείας με αποτέλεσμα το ποσοστό της οικογένειας να ανέλθει στο 87,75%. 

Όλα δείχνουν πως η οικογένεια έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση, αλλιώς δεν έχει νόημα η παραπάνω αγορά. Η τιμή της αγοράς του 5% έγινε στα 2,18 ευρώ ανά μετοχή, οπότε αν γίνει δημόσια πρόταση τουλάχιστον η τιμή που θα προσφέρει η διοίκηση θα πρέπει να είναι 2,18 ευρώ.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Panoysis, Panoyshw, doValue Greece
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι άφαντοι δανειολήπτες, ο νέος τραπεζίτης, οι συναντήσεις Ψάλτη και οι παροχές

Μισό εκατομμύριο «κόκκινοι» δανειολήπτες δεν δίνουν σημεία ζωής, τα 30 εκατ. του Π. Νομικού και το fit and proper, ο Β. Ψάλτης στους Δελφούς, οι παροχές σε όσους «δεν τα βγάζουν πέρα» και η ψυχρολουσία για την Exxon στην Κύπρο.
Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έτρεξαν» οι τράπεζες και το β’ τρίμηνο αλλά με μειωμένη ταχύτητα

Επιβράδυνση σημειώνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις. Πιθανό να περάσουν προβλέψεις για τη λύση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ώθηση στα αποτελέσματα δίνουν οι προμήθειες και τα έσοδα από trading.