Στην Αθήνα έρχονται την ερχόμενη εβδομάδα, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάριο Ντράγκι.
Ευτυχώς το ημερολόγιο γράφει 2025 και όχι 2015, ενώ και οι δύο είναι πλέον συνταξιούχοι. Αν έγραφε το ημερολόγιο 2015 και μαθαίναμε ότι έρχονται ταυτόχρονα στην Αθήνα η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ιταλός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αυτό μάλλον κάτι πολύ δραματικό θα σήμαινε.
Ένα νέο μνημόνιο; Έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη; Πάντως όχι κάτι πολύ καλό.
Τώρα, οι δύο πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος έρχονται για άλλες υποχρεώσεις, ο σούπερ Μάριο θα μιλήσει σε εκδήλωση με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο ενώ η πρώην καγκελάριος θα είναι σε εκδήλωση που διοργανώνει η Καθημερινή για την παρουσίαση του βιβλίου της, και τίποτα δραματικό δεν βρίσκεται στον ορίζοντα.
Απεργία για πενταροδεκάρες
Έληξε η απεργία των ναυτεργατών στις γραμμές της Αδριατικής που κράτησε 10 μέρες και από χθες το απόγευμα τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά.
Η απεργία στα πλοία με ελληνική σημαία που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Ελλάδας–Ιταλίας σταμάτησε μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).
Έχουν βγει μάλιστα και σχετικές ανακοινώσεις, ιδίως από την ΠΕΝΕΝ που πανηγυρίζει για τη δικαίωση του αγώνα της.
Η στήλη μαθαίνει πάντως πως το κόστος των αιτημάτων όταν ξεκίνησε η απεργία προσέγγιζε τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, αλλά συμβιβάστηκαν με... 275.000 το χρόνο.
Κάθε σεντ για τον εργαζόμενο που κερδίζεται από μια διεκδίκηση είναι ιερό αλλά θα μπορούσε η ΠΕΝΕΝ να λάβει από τους εφοπλιστές 275.000 και χωρίς να κάνει απεργία.
Το νέο story για τα ομόλογα
Εξαιρετικά δραστήριος στις διεθνείς επαφές, ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, πήρε χθες το Eurostar για να μεταβεί από το Παρίσι στο Λονδίνο και από το Investors Day της BNP Paribas σε ανάλογη εκδήλωση της Deutsche Bank.
Εδώ ανακύπτει ένα πολύ ενδιαφέρον ερώτημα: Αφού για το δεύτερο εξάμηνο του έτους ουσιαστικά δεν υπάρχουν δανειακές ανάγκες και θα εκδοθούν ομόλογο μόνο για να υποστηριχθεί η καλή λειτουργία της αγοράς, για ποιον λόγο γίνεται όλο αυτό το τρέξιμο;
Η απάντηση που δίνουν οι άνθρωποι του ΟΔΔΗΧ είναι ότι εργάζονται για το μέλλον. Για το 2026, όπου και πάλι βέβαια οι δανειακές ανάγκες θα είναι περιορισμένες, αλλά και για το... 2070 (για το απώτερο μέλλον).
Στην πραγματικότητα, τα δύσκολα για τα ελληνικά ομόλογα τώρα αρχίζουν. Έχουν φθάσει σε ένα σημείο, όπου οι τα spread είναι πολύ μικρά και συγκρίνονται ευθέως με τους τίτλους όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά ακόμη και της Γαλλίας.
Μόνο που αυτές οι χώρες, ενώ έχουν σήμερα παρόμοια κόστη δανεισμού με την Ελλάδα, δεν παύουν να είναι μεγάλες βιομηχανικές χώρες με υψηλότερη αξιολόγηση από την Ελλάδα. Γιατί, λοιπόν, να αγοράσει ένας σοβαρός διαχειριστής κεφαλαίων τα ελληνικά ομόλογα, όταν με το ίδιο περίπου spread τιμολογούνται τα γαλλικά;
Αυτό είναι το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει τώρα η Ελλάδα. Να πείσει ότι υπάρχει καλό story για τους ελληνικούς τίτλους, ότι η Ελλάδα έχει μπει σε νέα εποχή και τα καλύτερα βρίσκονται μπροστά.
Αυτό δεν είναι πολύ εύκολο, εξού και οι άνθρωποι του ΟΔΔΗΧ... λιώνουν παπούτσια πηγαίνοντας από event σε event, ώστε να πείσουν για το νέο story.
Χρωστάμε, αλλά έχουμε πλεόνασμα
Στο τέλος Απριλίου οι οφειλές του κράτους (Δημόσιο, Περιφέρειες, ΟΤΑ, Νοσοκομεία κ.α) σε ιδιώτες προμηθευτές και κατασκευαστές έφτασαν το ποσό -ρεκόρ των 4 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού έφτασε στα 5,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ.
Τα μεγέθη σίγουρα δεν είναι συγκρίσιμα γιατί πολλές από τις οφειλές στους προμηθευτές έρχονται από το παρελθόν, αλλά δεν μπορείς ως χώρα με τέτοια άνεση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού να έχεις αυτό το χρέος.
Άλλωστε πρόκειται για λεφτά που λείπουν από την πραγματική οικονομία και θα συνέβαλαν στην περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ αν έπεφταν στην αγορά.
Άνοιγμα Δένδια στην αμυντική βιομηχανία
Με τη διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) θα συναντηθεί το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στο κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).
Είναι το δεύτερο «άνοιγμα» που κάνει ο Νίκος Δένδιας στον ΣΕΒ, καθώς της σημερινής συνάντησης, είχε προηγηθεί η συνάντηση του συμβούλου του, κ. Πάνου Κυριακόπουλου με μεγάλες εταιρείες μέλη του ΣΕΒ με αμυντικές δραστηριότητες.
Οπότε, μάλλον άνοιξε ένα κανάλι επικοινωνίας των επιχειρήσεων με τον υπουργό, καθώς πλέον είναι γνωστό ότι δεν είναι πολύ «ανοιχτός» σε συναντήσεις με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Αν μάλιστα ανατρέξουμε στις ενημερώσεις που κάνει το υπουργείο για τις συναντήσεις του υπουργού, από την ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, ο Ν. Δένδιας δεν έχει δει κανέναν Έλληνα επιχειρηματία του κλάδου της άμυνας αν και άπτεται απολύτως της δραστηριότητάς του.
Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι ο υπουργός ήταν λάβρος κατά της χρήσης από την χώρα του ευρωπαϊκού μηχανισμού SAFE, μάλλον αλλάζει σιγά σιγά «γραμμή πλεύσεως» και, όπως ενημερωνόμαστε, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που μπορεί να διεκδικήσουν κάποια από τα 150 δισ. Αναρωτιόμαστε όμως τι ήταν αυτό που έκανε τον υπουργό να αλλάξει γνώμη.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν ήταν από τις πρώτες εισηγμένες που υιοθέτησε τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης το 2002 και μάλιστα ακολούθησε τον κώδικα του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι ακόμη πιο περιοριστικός σε σχέση με την ελληνική νομοθεσία.
Όσοι επιχειρηματίες πέρασαν από το διοικητικό της συμβούλιο ως ανεξάρτητα μέλη έχουν να λένε πως αποτέλεσε για αυτούς «σχολείο» η θητεία τους στο ΔΣ και επισημαίνουν τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του ομίλου ώστε να εξασφαλίζονται οι μικροεπενδυτές απέναντι στους μεγαλομετόχους.
Ο όμιλος όμως τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Για αυτό και αναγνωρίστηκε από το περιοδικό TIME ως μία από τις πιο βιώσιμες εταιρίες στον κόσμο με κατάταξη 150 μεταξύ των 500 κορυφαίων εταιρειών.
Μάλιστα, η ελληνική εταιρεία είναι πρώτη στην κατάταξη μεταξύ των ελάχιστων εταιρειών δομικών υλικών που περιλαμβάνονται στη λίστα. Μεταξύ των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή τη διάκριση είναι η δέσμευση του Τιτάνα στους στόχους για συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 1,5°C, αλλά και η μεγάλη πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων της για τη μείωση των εκπομπών CO₂ και των ευρύτερων στόχων ESG για το 2025 και μετά.
Σύμφωνα με το Κέντρο Αειφορίας (GSE), η Τιτάν συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε κορυφαίων εταιρειών που συνδυάζουν μεσαία και υψηλή βαθμολογία στα ESG Ratings στην Ελλάδα.
Βρέθηκε επενδυτής για τον Δούρο
Η μετοχή είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης, αλλά στη χθεσινή γενική συνέλευση φάνηκε φως στο τούνελ, καθώς οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 3 εκατ. ευρώ με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης και με διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που θα καλυφθεί από επενδυτή.
Τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας στο τέλος του 2024 ήταν αρνητικά κατά 4,2 εκατ. ευρώ οπότε με την αύξηση δεν γυρίζουν σε θετικό πρόσημο, εκτός αν υπάρχει και διαγραφή μέρους των δανείων, κάτι που αναφέρεται ως ενδεχόμενο στην έκθεση διαχείρισης του 2024. Το πιο πιθανό είναι με την έλευση του νέου επενδυτή η εταιρεία να αλλάξει και αντικείμενο.
Τιμητικές συντάξεις
Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Εθνικός τελωνειακός κώδικας και άλλες διατάξεις». Σε αυτό περιλαμβάνεται και μία διάταξη που αφορά την αποζημίωση και σύνταξη γονέων άτεκνου και άγαμου στρατιωτικού, θανόντος μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 σε διατεταγμένη υπηρεσία που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και ένεκα αυτής.
Όπως αναφέρει η διάταξη, οι γονείς του άγαμου χωρίς τέκνα υπαλλήλου ή στρατιωτικού, ο οποίος έχει διορισθεί για πρώτη φορά στο Δημόσιο ή έχει καταταγεί ως στρατιωτικός, αντιστοίχως, μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, χωρίς να έχει ασφαλιστεί σε κανέναν ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης έως την 31 Δεκεμβρίου 1992, εφόσον αυτός αποβιώσει σε διατεταγμένη υπηρεσία που συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο και ένεκα αυτής, μπορούν, σε περίπτωση που δικαιούνται το εφάπαξ οικονομικό βοήθημα της παρ. 17 του άρθρου 8 του ν. 2592/1998 (Α΄ 57), να επιλέξουν αντί αυτού τη σύνταξη της παρ. 2 του παρόντος.
Δυστυχώς υπάρχουν στρατιωτικοί και μετά το 2023 που έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ είναι σε υπηρεσία. Το 2023 άλλωστε ήταν το τραγικό περιστατικό που χάθηκαν πέντε Έλληνες στρατιωτικοί στη Λιβύη.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.