ΓΔ: 1975.8 -0.49% Τζίρος: 15.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:15:02
Φωτο: Shutterstock

Η επιστολή της ΡΑΕ στους παρόχους, τα προβλήματα της ΑΒΑΞ και η διάψευση της ΙΟΝ

Τα τέλη υπέρ των δήμων που γίνονται κεφάλαιο κίνησης των παρόχων, οι δυσκολίες της Voltera, το θέμα ... τιμής για την ΙΟΝ, τα ατού της ΔΕΗ και η φυγή από τα αμοιβαία ομολογιών.

Επιστολές προς όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας απέστειλε η ΡΑΕ με τις οποίες ζητά να της γνωστοποιήσουν επακριβώς τις οφειλές τους προς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι χθες ο δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου ενώ αργότερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «φέρει ευθύνη το κράτος και πρέπει να ρυθμίσει την αγορά, έτσι ώστε όταν μία εταιρεία δεν μας αποδίδει μετά από δυο μήνες τα δημοτικά τέλη, να ανακαλείται η άδεια της. Οι μισές περίπου ιδιωτικές εταιρείες δεν έχουν αποδώσει για πάνω από εξάμηνο, είναι μια καραμπινάτη υπεξαίρεση».

-- Ίσως η λέξη υπεξαίρεση να είναι λίγο υπερβολική αλλά είναι βέβαιο ότι οι περισσότερες εταιρίες ενέργειας, ακόμα και μεγάλες και καθετοποιημένοι όμιλοι, χρησιμοποιούν τις εισπράξεις υπέρ των δήμων ως κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να αγοράζουν ενέργεια στη χονδρική ή να εξυπηρετούν υποχρεώσεις. Το μεγάλο ζήτημα όμως είναι πόσο «μέσα» τους βάζει η ενεργειακή κρίση, τι ζημιές «γράφουν» και τι θα γίνει με τις οφειλές στους ΟΤΑ στην περίπτωση που κάποιες εταιρίες του κλάδου δεν καταφέρουν να επιβιώσουν από τη μεγάλη ενεργειακή κρίση.

-- Λες και δεν είχε αρκετά προβλήματα, εντός και εκτός Ελλάδος, η διοίκηση της ΑΒΑΞ, ήρθε και η ενεργειακή κρίση παρασύροντας στη δίνη της τέλειας καταιγίδας τη θυγατρική της Volterra, η οποία ήδη αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις και προ κρίσης.

-- Με μια… σπαρτιάτικη ανακοίνωση 32 λέξεων διέψευσε η ΙΟΝ ότι συζητείται πρόταση εξαγοράς της από τον ιδρυτή της Chipita, Σπύρο Θεοδωρόπουλο. «Δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε πρόταση ή συζήτηση επί του θέματος αυτού», ανέφερε η ανακοίνωση. Πληροφορίες επιμένουν, πάντως, ότι πρόταση υπάρχει, μόνο που απέχει πολύ από όσα ζητούν οι βασικοί μέτοχοι: η πλευρά Θεοδωρόπουλου αποτιμά την αξία της ΙΟΝ σε κάτι λιγότερο από 230 εκατ. ευρώ και το 75% σε περίπου 170 εκατ. ευρώ. Μια αποτίμηση που αντιστοιχεί σε 12 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Η πλευρά των μετόχων της ΙΟΝ, όμως, ανεβάζει τον πήχη σε 20 φορές τα EBITDA, αποτιμώντας την αξία της εταιρείας στα 380 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια μεγάλη διαφορά, που δεν είναι όμως ασυνήθιστη σε τέτοιες διαπραγματεύσεις. Γι’ αυτό και όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά λένε ότι είναι πρόωρο να συμπεράνει κανείς ότι έχει χαλάσει το deal, όσο κατηγορηματική και αν ήταν η διάψευση από την ΙΟΝ.

-- Πολύ καλύτερα από όσο φοβούνται αρκετοί επενδυτές θα περάσει την ενεργειακή κρίση η ΔΕΗ. Όπως σημειώνει η Eurobank Equities, ο στόχος για EBITDA της τάξεως των 800 – 900 εκατ. ευρώ το 2022 παραμένει εφικτός. Πώς, όμως, θα αποφύγει η ΔΕΗ τις πιέσεις που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση; Πάντως, όχι χάρη σε κάποιους επιδέξιους χειρισμούς της διοίκησης: από τη μια, οι επιδοτήσεις που δίνει το κράτος στους καταναλωτές επιτρέπουν στη ΔΕΗ να περνά όλες τις ανατιμήσεις της χονδρικής στον τελικό καταναλωτή, χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο των απλήρωτων λογαριασμών. Από την άλλη, η μονοπωλιακή πρόσβαση της ΔΕΗ στα υδροηλεκτρικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι βροχές και τα χιόνια έχουν δώσει φέτος άφθονο νερό, αφήνει πολλά περιθώρια στη ΔΕΗ να «γκαζώνει» την παραγωγή από υδροηλεκτρικά, που έχει και πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους. Με τέτοια «όπλα», πράγματι η ΔΕΗ δεν πρέπει να ανησυχεί πολύ για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

-- Σπεύδουν να απομακρυνθούν οι μεριδιούχοι από τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, που τείνουν να μετατραπούν φέτος σε πεδίο… καταστροφής κεφαλαίων με την αρνητική πορεία που έχουν τα κρατικά ομόλογα. Στον πρώτο ενάμιση μήνα της χρονιάς, οι εκροές από τα Α/Κ της κατηγορίας έχουν φτάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Και όχι άδικα: όλα τα αμοιβαία έχουν αρνητικές αποδόσεις και μάλιστα σε μία περίπτωση οι απώλειες ξεπερνούν το 9% από την αρχή του έτους. Θυμίζουμε ότι το 2021 οι εισροές στα αμοιβαία της κατηγορίας αυτής είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι μεριδιούχοι όχι μόνο δεν είχαν τις καλές αποδόσεις προηγούμενων ετών, αλλά έγραψαν και απώλειες έως 3,92%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκρέκας: Έρχεται φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί από την κυβέρνηση μηχανισμός φορολόγησης των υπερκερδών στην παραγωγή και τώρα έρχεται να κλείσει και το μέτωπο της προμήθειας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές που έχουν αλλάξει πάροχο

Να ενημερώνονται οι νέοι πάροχοι για «φέσια» σε προηγούμενους για να διακόπτουν την ηλεκτροδότηση προτείνουν οι εταιρείες. Τι συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση της ομάδας εργασίας παρόχων, ΥΠΕΝ και ΡΑΕ.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Energeias, Energeia, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Σκρέκας: Με μετρήσεις από ΔΕΔΔΗΕ ο υπολογισμός για τα υπερέσοδα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε ότι θα υπάρξει τροποποίηση της ΚΥΑ για να μπορέσει η ΡΑΕ με προσωρινά στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταθέσει την μελέτη της σχετικά με τα υπερέσοδα των παρόχων.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες ο νέος φόρος στην εμπορία ρεύματος

Ζημιές που ξεπέρασαν τα 400 εκατ. είχαν οι εταιρείες εμπορίας το 2021 και συνέχισαν να «μπαίνουν μέσα» το 2022, ενώ άρχισαν να «γράφουν» υπερέσοδα από τον Αύγουστο. Η ΡΑΕ θα ελέγξει αν και πόσο έχουν αυξήσει το μεικτό περιθώριο κέρδους.