ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Παγκόσμιο κύμα ανησυχίας για δεύτερο «χτύπημα» του ιού

«Θολώνουν» οι προσδοκίες των αγορών για γρήγορη ανάκαμψη υπό τον φόβο νέων lockdown το φθινόπωρο. Ο ΟΟΣΑ δίνει υψηλές πιθανότητες για δεύτερο κύμα, ανησυχητικές προβλέψεις από την Fed.

«Σβήνουν» οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το τελευταίο διάστημα στις αγορές για γρήγορη και σταθερή ανάκαμψη των οικονομιών μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, καθώς έρχεται στο προσκήνιο η ανησυχία για δεύτερο «χτύπημα» από τον ιό μετά το καλοκαίρι, την οποία υπογραμμίζουν οι νεότερες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και της Fed για την αμερικανική.

Το νέο στοιχείο στις προβλέψεις που δημοσιοποίησε χθες ο ΟΟΣΑ δεν είναι μόνο ότι έχουν επιδεινωθεί αισθητά σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες, αλλά ότι ο Οργανισμός δημοσιεύει για πρώτη φορά ένα δεύτερο σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, με βάση την υπόθεση ότι θα έχουμε ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και περιοριστικών μέτρων πριν το τέλος του έτους.

Μάλιστα, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι ο ΟΟΣΑ δίνει πιθανότητες 50 - 50 να επιβεβαιωθεί τελικά το κακό σενάριο, το οποίο θα βυθίσει πολύ περισσότερο στην ύφεση φέτος την παγκόσμια οικονομία. Για τις χώρες του ΟΟΣΑ, η ύφεση θα φθάσει το 7,5% με βάση το σενάριο του «μονού χτυπήματος», αλλά θα ενταθεί σοβαρά και θα υπάρξει συρρίκνωση κατά 9,5%, στο σενάριο του «διπλού χτυπήματος», όπως φαίνεται στο γράφημα. Για την παγκόσμια οικονομία, το «δεύτερο χτύπημα» θα φέρει συρρίκνωση κατά 7,6%, δηλαδή θα μπούμε στη χειρότερη ύφεση του αιώνα, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ.

Τα δύο σενάρια του ΟΟΣΑ για την ύφεση

oecd_2020

Ενσωματώνοντας στις προβλέψεις της χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας, η Fed διατύπωσε χθες χειρότερες προβλέψεις για την ύφεση στις ΗΠΑ φέτος, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,5%, με αύξηση της ανεργίας στο 9,3%, από μόλις 3,5% τον Φεβρουάριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει στην τελευταία της έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ότι αυτή η κρίση μπορεί να εξελιχθεί σε μια νέα κρίση χρέους για την ευρωζώνη, αν φθάσουμε στο σημείο όπου η επιδείνωση της οικονομίας οδηγήσει τις αγορές να αξιολογήσουν τον κίνδυνο των ομολόγων των ασθενέστερων οικονομιών.

Η ΕΚΤ δεν έχει κάνει προβλέψεις για την επίδραση ενός «δεύτερου χτυπήματος» από τον ιό, είναι φανερό όμως ότι προετοιμάζεται για δυσμενέστερα σενάρια: όχι μόνο αύξησε κατά 600 δισ. ευρώ το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, αλλά πληθαίνουν οι αναφορές ότι εξετάζει το σενάριο ίδρυσης ευρωπαϊκής bad bank, εάν χρειασθεί να αντιμετωπίσει ένα κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο Αντρέ Ενρία, επικεφαλής της εποπτείας, έχει προειδοποιήσει ότι τα κεφάλαια των τραπεζών επαρκούν για να αντιμετωπίσουν τις πρόσθετες ζημιές αν δεν υπάρξει κάποια επιδείνωση από το φθινόπωρο.

Πρόκειται για μια ισορροπία της παγκόσμιας οικονομίας σε τεντωμένο σχοινί, όπως εύστοχα σημείωσαν οι αναλυτές του ΟΟΣΑ. Η υπεραισιόδοξη ανάγνωση των προοπτικών από τα χρηματιστήρια είναι σε κάποιο βαθμό δικαιολογημένη, αν ληφθεί υπόψη η τεράστια ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις, που διαχέεται στο διεθνές οικονομικό σύστημα, και οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων, που κάνουν ελκυστικότερες τις μετοχές. Όμως, όπως τόνισαν χθες και οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας «δεν έχουμε ξεμπερδέψει, σε καμία περίπτωση, από τον κορονοϊό». Αν επιβληθούν νέα περιοριστικά μέτρα μετά το καλοκαίρι, το πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές θα είναι πολύ ισχυρό, θα φέρει βαθύτερη ύφεση φέτος και πιο αργή ανάκαμψη από το 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H μείωση επιτοκίων της Fed μπορεί να οδηγήσει σε νέα μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ

Οι ανακοινώσεις του Τζερόμ Πάουελ, προέδρου της Fed, ανοίγουν το δρόμο στην ΕΚΤ να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,25 μονάδες βάσης σημειώνουν έγκυρες ευρωπαϊκές πηγές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
ΑΓΟΡΕΣ

Η ώρα των κεντρικών τραπεζιτών: Κρίνεται η πορεία του ράλι στις αγορές

Τζερόμ Πάουελ και Κριστίν Λαγκάρντ θα ξεκαθαρίσουν πόσο κοντά βρίσκονται οι πρώτες μειώσεις επιτοκίων, την ώρα που τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη προεξοφλούν γρήγορη μείωση και ετοιμάζονται για... ράλι του Άι Βασίλη.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίσιμη εβδομάδα για το διεθνές ράλι και η σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι ετυμηγορίες των Fed και ΕΚΤ για την πολιτική επιτοκίων από το 2024 θα δώσουν κατεύθυνση στις διεθνείς αγορές. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το ΧΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Oι μεγάλες κεντρικές τράπεζες διατηρούν αμετάβλητα τα επιτόκια

Μετά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στις 26 Οκτωβρίου ύστερα από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις, αντίστοιχες ήταν οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και της Τράπεζας της Αγγλίας (ΒοΕ).