ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βασίλης Κορκίδης πορτρέτο
Φωτο: ΑΠΕ

Επιχειρηματική αποστολή από τον Πειραιά στην Αλγερία σχεδιάζει το ΕΒΕΠ

Το προσεχές διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΠ και του φορέα της Αλγερίας που έχει την ευθύνη για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Διερεύνηση και προετοιμασία των πεδίων, πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλγερίας, πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς, κατά τη διάρκεια της δεύτερης, κατά σειρά, επίσκεψης της πρέσβη της Αλγερίας, Ζάινα Μπένχαμπους. Την κ. Μπένχαμπους συνόδευαν υψηλόβαθμα στελέχη της πρεσβείας στην Αθήνα, με επικεφαλής τον εμπορικό ακόλουθο, Γιαζίντ Μπουφάμα, τον Μωχάμεντ Αμίντ, εκπρόσωπο της υπηρεσίας fast track μεγάλων έργων και επενδύσεων του Αλγερινού Οργανισμού Προώθησης και Επενδύσεων και τον εμπορικό σύμβουλο της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλγερία, Βασίλη Κουτσιουρή.

Υποδεχόμενος την πρέσβη, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι αυτή η επίσκεψη επιβεβαιώνει, με τον καλύτερο τρόπο, το γεγονός ότι το Επιμελητήριο προωθεί, στο πλαίσιο άσκησης της εμπορικής πολιτικής υποστήριξης των μελών του, την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων με την Αλγερία, πάντα με επίκεντρο το λιμάνι του Πειραιά.

Μάλιστα, με αφορμή την εκτενή παρουσίαση όλων των τομέων της αλγερινής οικονομίας, από την εκπρόσωπο του Αλγερινού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων, Ιμίνι Κεχάι, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσφορά πάσης φύσεως υπηρεσιών σε τομείς όπως η τεχνολογία επικοινωνιών-πληροφορικής, οι μελέτες και οι κατασκευές πάσης φύσεως, η δημόσια υγεία, η γεωργία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και η μεταφορά τεχνογνωσίας για τη μεταποίηση τροφίμων, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Αλγερία, μετά την ανεξαρτησία της τελευταίας το 1962, τονίζοντας πως το διμερές εμπόριο μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Αφρικής, με πληθυσμό 44,6 εκατ. κατοίκους. Γεγονός που δημιουργεί μία μεγάλη αγορά, στην οποία μπορεί να τοποθετηθούν περισσότερα ελληνικά προϊόντα που θα φτάσουν στην Αλγερία μέσω του λιμανιού του Πειραιά. Ο κ. Κορκίδης έκανε λόγο και για την ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές της Αλγερίας για το εισαγωγικό εμπόριο, για «εξοικείωση» του αλγερινού καταναλωτικού κοινού με τα ελληνικά προϊόντα. Η Αλγερία, το 2023, εισήγαγε αγαθά αξίας 42,9 δισ. δολαρίων και εξήγαγε αγαθά αξίας 55 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων ήταν πετρελαιοειδή και φυσικό αέριο.

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του φορέα της Αλγερίας που έχει την ευθύνη για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Τέλος, με αφορμή την παρουσία του Επιμελητηρίου, με ειδικό περίπτερο και συμμετοχή επιχειρήσεων-μελών του, στη διεθνή έκθεση που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο, στην Αλγερία, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί, παράλληλα, επιχειρηματική αποστολή από τον Πειραιά στην Αλγερία. Πιστεύεται, δε, ότι ο Πειραιάς μπορεί να γίνει η πύλη εισόδου των εξαγώγιμων προϊόντων της Αλγερίας, πέραν του φυσικού αερίου, καθώς η Αλγερία συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες παγκοσμίως και είναι από τους κυριότερους προμηθευτές φυσικού αερίου της ΕΕ και, φυσικά, της Ελλάδας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράταση αιτήσεων για θέσεις Προσωπικών Ιατρών στην Π. Πειραιώς και Αιγαίου

Η παράταση αυτή δίνεται για να δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους ενδιαφερόμενους ιατρούς να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και να συμβάλουν στην ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών.
ΠΥΘeΙΑ kentro ikanotiton
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Σύμμαχος στην αντιμετώπιση Αλτσχάιμερ και άνοιας το ΠΥΘeΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο είναι ένα από τα 12 Κέντρα Ικανοτήτων που συγχρηματοδοτούνται από την γενική γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.