ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Αεροσκάφος Α-7 Corsair
Φωτο: Αεροσκάφος Α-7 Corsair της Πολεμικής Αεροπορία. Credit: ΑΠΕ

Πετώντας με βομβαρδιστικό: Η εμπειρία Έλληνα απόστρατου πιλότου

Το 2014, δύο ελληνικά Α-7Ε της 336 Μοίρας συμμετείχαν με επιτυχία στο «Royal International Air Tattoo» στο Fairford της Βρετανίας.

Το 2014, η Πολεμική Αεροπορία της Ελλάδας αναδείχθηκε σε διεθνές επίπεδο με τη συμμετοχή της στο αεροπορικό σόου «Royal International Air Tattoo 2014», εκπροσωπούμενη από δύο αεροσκάφη A-7E της 336 Μοίρας.

Τα ελληνικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από τον Άραξο και πέταξαν μέχρι το Fairford του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς ενδιάμεση προσγείωση για ανεφοδιασμό, αποσπώντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών και υπογραμμίζοντας τη σημαντικότητα του ρόλου του πιλότου βομβαρδιστικού.

Το πιλοτήριο ενός βομβαρδιστικού αεροσκάφους παραμένει ένα απαιτητικό «γραπείο», ακόμα και σήμερα που οι διεθνείς στόλοι αντικαθιστούν τα «καθαρόαιμα» βομβαρδιστικά με αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων. Παρά τη σταδιακή απόσυρση των παραδοσιακών τύπων, το αμερικανικό B-2 Spirit ήρθε πρόσφατα στο προσκήνιο παγκοσμίως, εκτελώντας εντυπωσιακές αποστολές μεγάλης διάρκειας — όπως εκείνη που σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ έπληξε κρίσιμες εγκαταστάσεις, φέρνοντας ξανά τη λέξη «βομβαρδιστικό» στην επικαιρότητα.

Η πρόκληση της αποστολής για τους πιλότους βομβαρδιστικών

Η νοοτροπία του πιλότου-βομβαρδιστή παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο. Όπως επισημαίνει ο Μανώλης Λουράκης, απόστρατος επισμηναγός (Ι) της ελληνικής ΠΑ και παλαιότερος εκπαιδευτής βομβαρδιστικού A-7H CORSAIR II, οι αποστολές βομβαρδιστικών έχουν ως στόχο να στερήσουν από τον αντίπαλο τη θέληση να πολεμήσει. Πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετες αποστολές, είτε πρόκειται για στρατηγική δράση μεγάλων αποστάσεων είτε για τακτικά πλήγματα μικρότερης κλίμακας. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει: «Είναι μια άλλη διάσταση αυτή στον εναέριο πόλεμο…».

Αεροσκάφος Α-7 Corsair

 

Ο κ. Λουράκης, έχοντας προσωπική εμπειρία πτήσης ακόμη και 4,5 ωρών σε A-7H, επισημαίνει το βαρύ ψυχολογικό φορτίο του πιλότου που γνωρίζει πως μπορεί να μην επιστρέψει από την αποστολή. Η επιτυχία, κατά τον ίδιο, ξεκινά ήδη από το στάδιο της προετοιμασίας.

Η σημασία της προετοιμασίας και η διαχείριση της πληροφορίας

Η προετοιμασία αποτελεί το κλειδί κάθε αποστολής για τα πληρώματα των βομβαρδιστικών, σύμφωνα με τον Λουράκη. «Η προετοιμασία είναι τα πάντα.

Αυτή κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά στην αποστολή καθεαυτή. Είτε πρόκειται για στρατηγικό, είτε για τακτικό βομβαρδισμό, μια αποστολή απαιτεί μια πάρα πολύ μεγάλη προετοιμασία», υπογραμμίζει. Το 80% της επιτυχίας βασίζεται στην αξιοποίηση πληροφοριών για τον στόχο, με εκτενή μελέτη και σχεδιασμό να αποτελούν το θεμέλιο κάθε επιχειρησιακής κίνησης. Σε τακτικές αποστολές, ο χρόνος προετοιμασίας μπορεί να φτάσει τις τέσσερις με πέντε ώρες από την παραλαβή της διαταγής εκτέλεσης.

Εκτέλεση χωρίς περιθώρια λάθους

Όσο πιο μεγάλη η αποστολή και πιο κρίσιμες οι συνθήκες, τόσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις ως προς τον σχεδιασμό και την υλοποίηση. Όπως εξηγεί ο Λουράκης, στον τακτικό σχεδιασμό τα βομβαρδιστικά σχεδιάζονται να προσφέρουν ένα αποφασιστικό πλήγμα, συχνά κρίνοντας την έκβαση μια σύγκρουσης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την κατάλληλη επιλογή όπλων, τη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα ασφαλούς χρήσης (weaponiring), και την πολυεπίπεδη ανάλυση πριν από κάθε απογείωση.

Αεροσκάφος Α-7 Corsair

 

Ο πιλότος καλείται να αξιοποιήσει στο έπακρο και το οπλικό του φορτίο, αλλά και το ίδιο το αεροσκάφος, σε καταστάσεις όπου συχνά δεν μπορεί να επιλέξει τα μέσα που θα έχει στη διάθεσή του — μια πραγματικότητα που εξαρτάται άμεσα από τη στρατιωτική οικονομία της εκάστοτε χώρας. Ο πρόσφατος βομβαρδισμός με τις βόμβες GBU-57 των ΗΠΑ καταδεικνύει την αναγκαιότητα ακρίβειας και αποτελεσματικότητας σε παρόμοιες επιχειρήσεις.

Σωματική και ψυχική αντοχή: Η επιλογή των καλύτερων

Κατά τη διάρκεια πολύωρων αποστολών, η προετοιμασία του σώματος παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. Οι Έλληνες πιλότοι περιορίζουν τη διατροφή τους σε ξηρά και λιτή τροφή, ενώ στις μακράς διαδρομής επιχειρήσεις, προτιμώνται τροφές υψηλής ενέργειας χωρίς βαριά συστατικά.

Η επιλογή των κατάλληλων πιλότων για κάθε αποστολή γίνεται με γνώμονα την τρέχουσα φυσική και ψυχολογική τους κατάσταση, διαδικασία που ακολουθείται διεθνώς, όπως και στην περίπτωση της πρόσφατης αμερικανικής στρατηγικής αποστολής, οι «καταλληλότεροι» πιλότοι είναι εκείνοι που καλούνται να εκπροσωπήσουν τη χώρα τους κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες εξελίξεις, οι Πολεμικές Αεροπορίες στρέφονται πλέον στην εκπαίδευση πιλότων για πολλαπλούς ρόλους, αφήνοντας πίσω τη στενή ειδίκευση. Όπως καταλήγει ο κ. Λουράκης, «ο πιλότος-βομβαρδιστής είναι ο... "καλός μαθητής" των ιπταμένων», υπογραμμίζοντας τον βαθμό προσήλωσης, πειθαρχίας και μεθοδικότητας που απαιτεί το συγκεκριμένο λειτούργημα στην αεροπορική επιχειρησιακή αλυσίδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη γυναίκας στην Πέλλα για απάτη σε βάρος ηλικιωμένης

Στην Πέλλα συνελήφθη γυναίκα που εξαπάτησε ηλικιωμένη, παίρνοντας 2.850 ευρώ και χρυσά κοσμήματα, αφού συνεργός της παρίστανε τον γιατρό και απαίτησε χρήματα για δήθεν επείγουσα εγχείρηση της κόρης της.
Έλληνες στρατιώτες παράταξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στέγη στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων: Στη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και ρύθμιση στεγαστικών αναγκών του προσωπικού τους.