Από τα τέλη καλοκαιριού και αρχές φθινοπώρου, χιλιάδες ιδιοκτήτες ανασφάλιστων ή μη περνόντων από τεχνικό έλεγχο οχημάτων θα λάβουν ειδοποιητήρια με πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως και 1.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, τόσο το πρόστιμο όσο και η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες θα αφαιρούνται.
Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, που έχει τεθεί σε λειτουργία από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διασταυρώνει στοιχεία κάθε έξι μήνες και εντοπίζει παραβάσεις, ακόμη και περιπτώσεις όπου οχήματα έχουν περάσει ΚΤΕΟ αλλά είναι χωρίς ασφαλιστήριο ή το αντίθετο.
Από τα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου οχημάτων της Ελλάδας μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, με σκοπό να εντοπίσει και να τιμωρήσει αυστηρά τους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων και αυτών που δεν έχουν περάσει από τα ΚΤΕΟ. Η διασταύρωση στοιχείων, η οποία βρίσκεται τώρα σε πλήρη λειτουργία και έχει ήδη αρχίσει να «δουλεύει», πραγματοποιείται μέσω ειδικής πλατφόρμας που συνεργάζεται με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το σύστημα αυτό στοχεύει στην καταπολέμηση της παραβατικότητας στον τομέα της κυκλοφορίας, ενισχύοντας την ασφάλεια στους δρόμους και αυστηροποιώντας τις ποινές για τους παραβάτες.
Το φαινόμενο των παρανομιών – ιδίως η κυκλοφορία ανασφάλιστων οχημάτων, η μη πραγματοποίηση ΚΤΕΟ, ή και τα δύο – έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην ασφάλεια όσο και στη φορολογική βάση του κράτους. Με το νέο σύστημα, οι έλεγχοι θα επαναλαμβάνονται κάθε έξι μήνες, εξασφαλίζοντας ότι οι παραβάτες δε θα μπορούν να κρύβονται για πολύ. Μάλιστα, οι αρμόδιες αρχές έχουν διαμορφώσει λίστες με τους παραβάτες, οι οποίες διαρκώς ενημερώνονται από τα δεδομένα της πλατφόρμας.
Οι κυρώσεις για τις παραβάσεις είναι αυστηρές και περιλαμβάνουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με την παρανομία. Για παράδειγμα, το πρόστιμο για ανασφάλιστο όχημα κυμαίνεται από 250 ευρώ (για δίκυκλα), έως 1.000 ευρώ για φορτηγά και λεωφορεία.
Αν το όχημα δεν έχει περάσει από το ΚΤΕΟ, το πρόστιμο ανέρχεται στα 400 ευρώ. Επιπλέον, αν διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης έχει οφειλές στα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο ισοδυναμεί με τα ποσά αυτά, ενώ σε περίπτωση υποτροπής, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και, χειρότερα, αφαιρούνται η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος. Τα οχήματα που θα υποπέσουν σε τέτοιες παραβάσεις θα χρειαστεί να καταθέσουν ξανά τα δικαιολογητικά και να πληρώσουν τα πρόστιμα για να επανακυκλοφορούν.
Μάλιστα, ο νόμος προβλέπει και την υποχρεωτική επανάληψη των διασταυρώσεων εντός τριών μηνών από την πρώτη καταγραφή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι παραβάτες δεν θα καταφέρουν να παραμείνουν αόρατοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αν σε δεύτερο έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ιδιοκτήτης αρνείται να συμμορφωθεί, τότε ενδέχεται να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια κυκλοφορίας, οι πινακίδες του οχήματος να κατασχεθούν και να επιβληθούν περαιτέρω αυστηρά πρόστιμα, μέχρι και 30.000 ευρώ σε περιπτώσεις επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.
Εντυπωσιακές παρατηρήσεις προέρχονται και από τις πρώτες διασταυρώσεις, καθώς έχουν εντοπιστεί πολλά οχήματα που, ενώ έχουν περάσει από το ΚΤΕΟ, δεν είναι ασφαλισμένα ή, αντίθετα, έχουν ασφαλιστήρια αλλά δεν έχουν περράσει τον τεχνικό έλεγχο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαιώνουν ότι, με την ενεργοποίηση του συστήματος, οι έλεγχοι θα γίνονται πιο συχνοί και πιο αποτελεσματικοί, και οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν σοβαρές συνέπειες.
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται άμεσα, και το σύστημα θα επιτρέπει και την ανίχνευση των οχημάτων σε απομακρυσμένες περιοχές, χάρη στη χρήση drones και άλλων τεχνολογικών μέσων. Η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα ισχυρό εργαλείο για την αποτελεσματική επιβολή της νομοθεσίας, ενισχύοντας την τάξη και τη νομιμότητα στις δημόσιες οδικές μεταφορές.
Με την εφαρμογή αυστηρών κυρώσεων και την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχων, το κράτος φιλοδοξεί να καταστήσει σαφές ότι η κυκλοφορία ανασφάλιστων και χωρίς ΚΤΕΟ οχημάτων αποτελεί άσκηση παραβατικότητας που δε γίνεται ανεκτή. Οι ιδιοκτήτες καλούνται να συμμορφωθούν, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρές οικονομικές και νομικές συνέπειες, ενώ οι δρόμοι θα είναι ασφαλέστεροι για όλους.
Επιπλέον, η πολιτεία προχωρά στη συνεχή βελτίωση και ενίσχυση των διασταυρώσεων στοιχείων, με στόχο την αποτροπή της διαφθοράς, την αύξηση των εσόδων από τα τέλη κυκλοφορίας και την προστασία των πολιτών από επικίνδυνα και μη ασφαλισμένα οχήματα. Τελικά, η αυστηρή τήρηση των κανόνων και η διαρκής επιτήρηση θεωρούνται κλειδιά για την εξυγίανση του οδικού δικτύου και τη διατήρηση του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας.