ΓΔ: 1971.06 -0.73% Τζίρος: 18.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:19:02
Σημαία Ευρωπαϊκής Ένωσης
Φωτογραφία Shutterstock

Χαρτογράφηση του ιού με apps: Τι συνιστά η Κομισιόν

Να υπάρξει μία κοινή στρατηγική χρήσης ψηφιακών εργαλείων στη μάχη κατά της πανδημίας επιδιώκει η Επιτροπή, φροντίζοντας όμως να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

Με τις εφαρμογές για φορητές συσκευές, που επιτρέπουν, μεταξύ άλλων, τη χαρτογράφηση των κρουσμάτων της πανδημίας να αυξάνονται, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνέστησε μία σειρά μέτρων προς τα κράτη - μέλη για κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση στη χρήση τους.

Στόχος της κίνησης αυτής είναι να υπάρξει μία κοινή και συντονισμένη στρατηγική χρήσης ψηφιακών εργαλείων στη μάχη κατά της πανδημίας φροντίζοντας όμως να προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Όπως αναφέρεται σε άρθρο του  Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος, η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή αναφέρει ότι «τα ψηφιακά εργαλεία, εφόσον είναι συντονισμένα και σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε., μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη σταδιακή άρση των μέτρων ανάσχεσης, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή».

Επιπλέον, η  Επιτροπή συστήνει μια κοινή προσέγγιση ανάμεσα στα κράτη – μέλη για την ανάπτυξη μοντέλων και την πρόβλεψη της εξέλιξης του ιού μέσω ανωνυμοποιημένων και συγκεντρωτικών δεδομένων θέσης φορητών συσκευών. 

Κεντρικό σημείο είναι η δημιουργία μίας κοινής εργαλειοθήκης για συντονισμένη προσέγγιση στη χρήση εφαρμογών για smart phones, που να τηρούν πλήρως τα κοινοτικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων.

Ανάμεσα στις συστάσεις είναι οι παρακάτω:

  • Δημιουργία προδιαγραφών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των εφαρμογών με σκοπό την πληροφόρηση, προειδοποίηση και ιχνηλάτηση από ιατρική και τεχνική άποψη.
  • Την ανάληψη μέτρων για την πρόληψη της διάδοσης εφαρμογών που δεν είναι συμβατές με το Κοινοτικό δίκαιο.
  • Τον προσδιορισμό των ορθών πρακτικών και μηχανισμών για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργία των εφαρμογών.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες παρέχουν τεράστιες δυνατότητες και βοηθούν στην κατανόηση της διασποράς του ιού και στην αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Με τη σύσταση αυτή, δρομολογούμε μια συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη χρήση εφαρμογών και δεδομένων, χωρίς να θίγονται οι κανόνες της Ε.Ε. για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων, ενώ παράλληλα αποφεύγεται ο κατακερματισμός της εσωτερικής αγοράς», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, κ. Τιερί Μπρετόν. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες τα κράτη-μέλη, από κοινού με την Επιτροπή, θα δημιουργήσουν μια εργαλειοθήκη για συνολική προσέγγιση για τις εφαρμογές φορητών συσκευών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων.

Για να στηρίξει τα κράτη-μέλη, η Επιτροπή θα παρέχει καθοδήγηση όσον αφορά την προστασία των δεδομένων και τις επιπτώσεις στην ιδιωτική ζωή. Τα κράτη-μέλη μπορούν να υποβάλουν έκθεση σχετικά με τις δράσεις, που έχουν αναλάβει μέχρι τις 31 Μαΐου 2020 και να καταστήσουν τα μέτρα προσβάσιμα στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή με σκοπό την αξιολόγησή τους. Η Επιτροπή θα αξιολογεί την πρόοδο και θα δημοσιεύει, από τον Ιούνιο 2020 και όσο διαρκέσει η κρίση διάφορες περιοδικές εκθέσεις συνιστώντας την ανάληψη δράσης και τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων, που δε θα είναι πια απαραίτητα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

internet-diadiktyo-fiber
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπερδιπλάσιο το κόστος για γρήγορο ίντερνετ στην Ελλάδα έναντι της ΕΕ

Το αργό ελληνικό ίντερνετ παραμένει από τα ακριβότερα της Ευρώπης, καθώς το κόστος των Ελλήνων για υψηλές ταχύτητες είναι έως και 141% υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. «Φωτιά» το κόστος μετάβασης στις υψηλές ταχύτητες.
internet-diadiktyo-texnologia
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Σχέδιο που θα επιτρέπει πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο

Σχέδιο για δορυφορικό σύστημα συνδεσιμότητας που θα επιτρέπει σε όλη την Ευρώπη, πρόσβαση υψηλής ταχύτητας στο διαδίκτυο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε 6 δισ. ευρώ.
Επιχειρηματίας σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Τσιόδρας: Ζητά απαντήσεις από ΕΕ για δασμούς των ΗΠΑ στα τρόφιμα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν επεξεργάζεται μέτρα στήριξης του αγροδιατροφικού τομέα σε περίπτωση επιβολής δασμών 30% από τις ΗΠΑ, τονίζοντας τη σημασία του για αγροτικές περιοχές και την ευρωπαϊκή οικονομία.