ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
feta-galaktokomika
Φώτο: Shutterstock

Σκιά στο success story της ελληνικής φέτας: Γιατί μειώνονται οι εξαγωγές

Κατά 3,5% υποχώρησαν το 2023 οι εξαγωγές φέτας στην Ευρώπη εξαιτίας της αύξησης των τιμών και του ανταγωνισμού από το λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα. Πώς επηρεάζουν οι καταστροφές στη Θεσσαλία.

Οι πρώτες παρενέργειες των υψηλών τιμών της φέτας στις ευρωπαϊκές αγορές άρχισαν να γίνονται αισθητές. Μετά από την «κούρσα» των τελευταίων χρόνων, που αποτέλεσε success story του γαλακτοκομικού κλάδου, η φέτα αρχίζει πλέον και χάνει πωλήσεις στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, το 2023 ο όγκος των  πωλήσεων του σημαντικότερου ελληνικού τυροκομικού προϊόντος έχασε περίπου 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Οι λόγοι δεν είναι άλλοι από τις υψηλές τιμές του προϊόντος από την μία πλευρά, τη δυσανεξία των καταναλωτών σε υψηλές τιμές και φυσικά τον ανταγωνισμό που υφίσταται η φέτα από το λεγόμενο «λευκό τυρί» - το οποίο παρασκευάζεται από αγελαδινό γάλα. 

Υπολογίζεται ότι σήμερα η τιμή της φέτας στις ευρωπαϊκές αγορές αγγίζει τα 18 ευρώ το κιλό, ενώ όπως είναι προφανές οι μικρές συσκευασίες έχουν υψηλότερη τιμή πώλησης και πλησιάζουν αν δεν υπερβαίνουν και τα 20 ευρώ το κιλό.

Οι τιμές αυτές αφορούν την επώνυμη φέτα – και υπάρχουν αρκετές ελληνικές τυροκομικές εταιρείες που έχουν «χτίσει» ισχυρό brand name εδώ και αρκετά χρόνια. Στην κατηγορία της ιδιωτικής ετικέτας τα πράγματα είναι διαφορετικά, η τιμή της κυμαίνεται από 12 ως και 14 ευρώ το κιλό. Αλλά κι εκεί υπάρχει μεγάλη πίεση από τις ισχυρές ευρωπαϊκές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική παραγωγή της φέτας ανέρχεται στους 130.000 τόνους, εκ των οποίων το 61% - από 65% που ήταν – δηλαδή περίπου 79.000 τόνοι εξάγονται. Οι σημαντικότερες αγορές είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία.

Ωστόσο οι συνέπειες στην γαλακτοκομική παραγωγή των καταστροφών στη Θεσσαλία το περασμένο χρόνο, όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, θα φανούν εντός του 2024. Και τούτο διότι η συγκέντρωση της γαλακτοπαραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος βρισκόταν στο τέλος της – χάθηκε μόνο το περίπου 10% της γαλακτοπαραγωγής της Θεσσαλίας.

Ως εκ τούτου, υπήρχαν αποθέματα φέτας και έτσι οι τυροκομικές επιχειρήσεις κατόρθωσαν να λειτουργήσουν. Οι συνέπειες θα φανούν στη φετινή γαλακτοπαραγωγή, δεδομένου ότι ένα τμήμα του ζωικού πληθυσμού της Θεσσαλίας χάθηκε στις πλημμύρες και πολλοί κτηνοτρόφοι δεν έχουν κατορθώσει να αναπληρώσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν. Και φυσικά δεν έχουν εισπράξει ακόμη τις αποζημιώσεις τους. Έτσι λοιπόν η ζημιά που έχει συντελεστεί θα φανεί φέτος. Το κρίσιμο μέγεθος, όμως, τόσο για τους κτηνοτρόφους, όσο και για τις τυροκομικές επιχειρήσεις είναι το επίπεδο των τιμών.

Η πτώση των τιμών του πρόβειου γάλακτος – μετά από τις τελευταίες κινητοποιήσεις - έχει ανακοπεί. Σήμερα κυμαίνονται από 1,50 ως και 1,55 ευρώ το κιλό. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ισορροπία θα διατηρηθεί και στη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελληνικό γιαούρτι: Σώζουν την παρτίδα οι εξαγωγές στην ιταλική αγορά

Η πορεία των εξαγωγών στην Ιταλία δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας, καθώς τα τελευταία χρόνια η χώρα μας παγιώνεται στη θέση του δεύτερου μεγαλύτερου προμηθευτή γιαουρτιού πίσω από την Γερμανία.
giaourti-yogurt-galaktokomika-trofima
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία: Περιορίζονται οι πωλήσεις του ελληνικού γιαουρτιού

Το ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι έχει καταστεί αντικείμενο απομίμησης, καθώς σχεδόν όλες οι γερμανικές βιομηχανίες γάλακτος παράγουν γιαούρτια «ελληνικού τύπου», τα οποία φέρουν στις συσκευασίες τους εικόνες από Ελλάδα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η γαλακτοβιομηχανία ΟΜΗΡΟΣ εξαγόρασε στην Κύπρο την A. HADJIPIERIS LTD

Η εξαγορά της ιστορικής και καταξιωμένης στον χώρο του χαλουμιού και του παραδοσιακού πρόβειου γιαουρτιού εταιρείας A. HADJIPIERIS LTD, αποτελεί για την ΟΜΗΡΟΣ σημαντικό σταθμό στην πολύχρονη επιτυχημένη πορεία της.