ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
tileorasi-tv-kanalia-leukes perioxes
Φώτο: Shutterstock

Έπεσε «μαύρο» σε δίκτυο πειρατικής tv, πρώτη ποινή φυλάκισης σε χρήστη

Σε μια χρονιά σταθμό στη μάχη κατά της πειρατείας, οι ελληνικές διωκτικές Αρχές έριξαν ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κυκλώματα, ενώ υπήρξε και η πρώτη καταδίκη χρήστη παράνομης σύνδεσης από δικαστήριο.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την τηλεοπτική πειρατεία στην Ελλάδα, με τη Δικαιοσύνη να έχει αρχίσει πλέον να επιβάλλει ποινές και στους τελικούς χρήστες. Από την πλευρά τους, οι πάροχοι πιέζουν ώστε να κατατεθεί σύντομα το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο που αναμένεται από την περασμένη χρονιά.

«Χρονιά ορόσημο» χαρακτηρίζουν στο BD, στελέχη της αγοράς το 2024 για τη μάχη κατά της πειρατείας, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς κατά των παράνομων δικτύων που έχουν στηθεί και πέρα από την οικονομική ζημιά που προκαλούν, θέτουν σε κίνδυνο τους καταναλωτές. Χαρακτηριστικά αυτή την εβδομάδα, για πρώτη φορά στη χώρα μας, και από τις λιγοστές φορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εντοπίστηκε και εξουδετερώθηκε πηγή με τεράστια υποδομή διαμοιρασμού πειρατικού περιεχομένου, η οποία διασυνδεόταν με πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Οι υποδομές, που είχαν τη βάση τους στην Ελλάδα, αποτελούσαν «κόμβο χονδρικής» διαμοιρασμού πειρατικού περιεχομένου σε πειρατικά δίκτυα στην Ουκρανία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Επίσης, στην Ελλάδα, στις αρχές του μήνα, υπήρξε η πρώτη καταδίκη χρήστη πειρατικής σύνδεσης, που βασίστηκε στο προεδρικό διάταγμα του 2003 που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ο χρήστης είχε εντοπιστεί μετά από τις πρόσφατες εφόδους των Αρχών που έχουν κλείσει πολλά παράνομα δίκτυα τη φετινή χρονιά, και όπως επισημαίνεται, «πολλοί περισσότεροι θα βρεθούν στην ίδια θέση, καθώς τα στοιχεία τους ήταν διαθέσιμα στις λίστες των παράνομων μεταπωλητών». Ήδη αρκετοί χρήστες πειρατικών συνδέσεων στην Ελλάδα φέρεται να έχουν περάσει την πόρτα του ανακριτή, και να αναμένονται και οι επόμενες «καμπάνες» σε χρήστες, σύμφωνα με τους ανθρώπους του κλάδου.

Ωστόσο, «αυτό δεν είναι αρκετό. Αν και έγινε η αρχή, ακόμα αναμένεται το νομοσχέδιο που θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα γνωρίζουν πλέον ακριβώς οι χρήστες πειρατικής σύνδεσης ποιες είναι οι νομικές επιπτώσεις που θα έχουν» όπως αναφέρουν, και επισημαίνουν ότι «οι πάροχοι από την πλευρά τους έχουν κάνει ότι χρειαζόταν. Έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις ip blocking, υπάρχει και η συμφωνία Cosmote-Nova. Τώρα είναι η σειρά της Πολιτείας, που περιμένουμε από την προηγούμενη χρονιά το νομοσχέδιο».

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας, επισημαίνοντας ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής. Παράλληλα, τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.

Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών δεν αποδέχθηκε τους ισχυρισμούς του χρήστη ότι οι συνέπειες της πειρατείας μπορούν να θεωρηθούν «μικρής βαρύτητας». Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του τηλεπικοινωνιακού κλάδου, η πειρατεία μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες εσόδων που μπορεί να ξεπερνάει και τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως αν υπολογιστεί ότι οι πειρατικές συνδέσεις στη χώρα ξεπερνούν τις 650.000.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατάργηση των πειρατικών δικτύων θα μπορούσε να στρέψει το 75% των χρηστών που παρακολουθούν αποκλειστικά αθλητικό περιεχόμενο και το 30% των χρηστών που παρακολουθούν γενικό περιεχόμενο να στραφούν σε νόμιμες συνδρομητικές συνδέσεις, επιτρέποντας στις εταιρείες να βγουν σημαντικά κερδισμένες.

Οι διεθνείς επιχειρήσεις που «δίνουν» τους Έλληνες χρήστες

Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η πανευρωπαϊκή μάχη κατά της πειρατείας, εντούτοις, το 2024 έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής από τις πλέον παραγωγικές χρονιές για τις ευρωπαϊκές Αρχές που έχουν καταφέρει να κλείσουν μεγάλα παράνομα πειρατικά δίκτυα που δραστηριοποιούνται στη «Γηραία Ήπειρο» και έχουν εκθέσει σε πολλούς κινδύνους εκατομμύρια πολίτες.

Η επιχείρηση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες φαίνεται να έχει προκαλέσει αναστάτωση στη διεθνή σκηνή της πειρατείας. Αμέσως μετά τη διακοπή της λειτουργίας αυτής της υποδομής, πειρατικά δίκτυα που βασίζονταν σε αυτήν εμφανίζουν μαύρες οθόνες, αποδεικνύοντας την πολυπλοκότητα και τις διασυνδέσεις του κυκλώματος.

Χιλιάδες χρήστες πειρατικών συνδρομών, που έβρισκαν «προνομιακές» τιμές μέσω παράνομων καναλιών, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με την απώλεια πρόσβασης στα αγαπημένα τους προγράμματα και αντιμέτωποι βέβαια και με τις αρχές, αφού έχουν βρεθεί χιλιάδες ψηφιακά δεδομένα στις έρευνες.

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά της τηλεοπτικής «πειρατείας» διεθνώς, όπου εξαρθρώθηκε δίκτυο με 22 εκατ. παράνομους συνδρομητές. Στην επιχείρηση «Takedown» συμμετείχαν περισσότεροι από 270 ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί με τις ιταλικές αρχές να κάνουν έφοδο σε 15 περιφέρειες, ενώ συνεργάστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Ρουμανία και την Κροατία, για τη διεξαγωγή 14 επιπλέον ερευνών. Όπως αποκαλύφθηκε, βρέθηκαν πάνω από 1,65 εκατ ευρώ σε κρυπτονομίσματα, περισσότερα από 40.000 ευρώ σε μετρητά, με τα εκτιμώμενα παράνομα έσοδα της οργάνωσης να φτάνουν τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Είχε προηγηθεί και ο εντοπισμός 26.000 παράνομων χρηστών πειρατικών συνδέσεων στην Ελλάδα μετά τη σύλληψη μεταπωλητή στην Εύβοια που αποκαλύφθηκε μέσα από ομαδική συνομιλία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Telegram.

Τον Αύγουστο επίσης, έκλεισε το ANIMEFLIX, ένας πολύ γνωστός ιστότοπος πειρατείας αφιερωμένου στο περιεχόμενο anime που κατέγραφε μεταξύ 7 και 13 εκατομμύρια μηνιαίες επισκέψεις και είχε 2 εκατομμύρια μοναδικούς επισκέπτες το μήνα. Μεγάλο μέρος της επισκεψιμότητας του ιστότοπου προερχόταν από τις ΗΠΑ, ακολουθούμενες από την Ινδία και τις Φιλιππίνες, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν καταγράφει μοναδικοί επισκέπτες και από πολλές άλλες χώρες, ακόμα και από την Ελλάδα.

Οι ποινικοί και άλλοι κίνδυνοι για τους χρήστες

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο εντοπισμός των χρηστών γίνεται μέσω της ανάλυσης των δεδομένων των παράνομων συστημάτων που κατασχέθηκαν, που καταγράφουν πληροφορίες για κάθε πειρατική συνδρομή. Μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα έρχεται το «ραβασάκι» στο σπίτι των χρηστών και θα καλούνται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.

Το νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμενόταν να έχει έρθει προς συζήτηση από την αρχή της χρονιάς, έχοντας πάρει αναβολή τουλάχιστον δυο φορές. Αρχικά είχε διαρρεύσει από κυβερνητικές πηγές πως θα ερχόταν το Πάσχα, και εν συνεχεία είχε πάρει παράταση για μετά τις ευρωεκλογές, ωστόσο η χρονιά τελειώνει και ακόμα δεν έχει υπάρξει δράση από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθετικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει σύνθετα ζητήματα, μεταξύ αυτών και σχετικά με την άρση του απορρήτου και θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων όπου θα προβλέπονται ξεκάθαρες κυρώσεις εκτός από τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό και στους τελικούς χρήστες.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία και να την εναρμονίσει με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκτός των ποινικών προβλέψεων θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ. Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου θα υπάρξει πρόστιμο για τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό, με το ύψος του να κυμαίνεται αναλόγως την περίπτωση και τη βαρύτητα της παράβασης από 750 ευρώ έως και 10.000 ευρώ.

Επίσης, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια αυξανόμενη επιδείνωση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, σε πολλές περιπτώσεις πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, αποδεικνύοντας ότι οφείλεται στην παράνομη πρόσβαση των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών.

Σε πολλές υποθέσεις, οι πειρατές εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών που παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά σε smart tv ή TV box (όπως κωδικούς router, ip, mac address) αποκτούν απομακρυσμένα πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους, εξάγοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς όλων των συσκευών, αλλά και χρηστών που είναι συνδεδεμένοι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλεγχοι και βαριές ποινές σε χρήστες πειρατικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

Εντείνεται το σαφάρι κατά των παράνομων συνδρομητών, με μεγάλα πρόστιμα να επιβάλλονται σε καταστήματα και ιδιώτες που κάνουν χρήση πειρατικών υπηρεσιών. Καταδικάστηκε Έλληνας πειρατής σε 5 χρόνια κάθειρξη και 15.000 ευρώ πρόστιμο.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιους κινδύνους αντιμετωπίζουν οι 800.000 χρήστες πειρατικής τηλεόρασης

Η πειρατεία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οργανωμένο εγκληματικό κύκλωμα που εμπλέκει τον τελικό χρήστη σε μια σειρά από κινδύνους. Τα υψηλά πρόστιμα και οι απειλές που δεν έχουν υπολογίσει οι χρήστες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ντέρμπι των ΠΑΕ με τους παρόχους για τα δικαιώματα του ποδοσφαίρου

Οι διεργασίες στις ομάδες της Super League ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης με Cosmote - Nova. «Σπάει» η κεντρική διαχείριση και προτείνεται δημιουργία νέου φορέα για τα δικαιώματα των μικρότερων ομάδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα - φωτιά για πειρατική τηλεόραση και άμεσο μπλόκο σε μεταδόσεις

Τα πρόστιμα για χρήστες μπορεί να φτάνουν έως τα 10.000 ευρώ, ενώ οι πειρατές θα πληρώνουν 1.000 ευρώ για κάθε παράνομη εγκατάσταση προγράμματος. Πώς θα μπλοκάρεται η παράνομη αναμετάδοση αγώνων.
Δικαιοσύνη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στις 5/3 η δίκη των 4 κατηγορουμένων για τις υποκλοπές μέσω του Predator

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι νόμιμοι εκπρόσωποι και πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιριών που εμπλέκονται στην υπόθεση της παραβίασης τηλεφωνικών επικοινωνιών συγκεκριμένων προσώπων.