Οι νέες τεχνολογίες, με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) να πρωταγωνιστεί και η κλιματική αλλαγή είναι οι δύο μεγάλες τάσεις (mega trends) που αλλάζουν την αγορά εργασίας. Οι τάσεις αυτές έχουν ήδη αρχίσει να επηρεάζουν τις αποφάσεις των επιχειρήσεων, τις δεξιότητες που απαιτούνται από τους εργαζομένους και τις προοπτικές διαφόρων επαγγελματικών κλάδων.
Οι δύο τάσεις αυτές θα επηρεάσουν περισσότερο τους τομείς της βιομηχανίας και της ενέργειας. Επιπλέον, η ΑΙ θα ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Πληροφορική, στην εξυπηρέτηση πελατών, καθώς και στην εκπαίδευση, ενώ οι κλάδοι της αγροδιατροφής και των κατασκευών θα επηρεαστούν κυρίως από την κλιματική αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια του 3ου εργασιακού συνεδρίου της εταιρείας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού Mandynamic παρουσιάστηκαν οι τάσεις στην αγορά εργασίας και οι αλλαγές που ήδη καταγράφονται στην απασχόληση.
Σύμφωνα με την παρουσίαση της εταιρείας, η Τεχνητή Νοημοσύνη αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες εργασίες στην εξυπηρέτηση πελατών, στην επεξεργασία δεδομένων και σε πολλούς άλλους τομείς. Είναι γεγονός ότι αρκετές παραδοσιακές θέσεις κινδυνεύουν. Παράλληλα όμως, αναδύονται νέοι ρόλοι που απαιτούν ειδικές δεξιότητες.
Στη Mandynamic διαπιστώνουν πως:
* 4 στους 10 εργαζόμενους (40%) ανησυχούν ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας λόγω αυτοματοποίησης και AI.
* Μόνο 2 στους 10 εργαζόμενους (21%) χρησιμοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης στη δουλειά τους.
* 6 στους 10 (60%) εργαζόμενους αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστούν νέες δεξιότητες μέσα στην επόμενη πενταετία λόγω των επιπτώσεων της τεχνολογίας.
Ωστόσο, μόνο το 15% των εργαζομένων στην ΕΕ έχει συμμετάσχει σε προγράμματα εκπαίδευσης για χρήση εργαλείων AI τον τελευταίο χρόνο. Παρατηρείται επίσης ότι οι εργαζόμενοι που έχουν κάνει εκτεταμένη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την επίδραση των νέων τεχνολογιών στην εργασία τους. Το 84% εξ αυτών θεωρεί ότι λειτουργούν ευεργετικά στην επικοινωνία, τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη λήψη αποφάσεων. Αντίθετα, από αυτούς που δεν έχουν χρησιμοποιήσει καθόλου τα συγκεκριμένα εργαλεία μόνο το 48% ήταν αισιόδοξοι για την επίδρασή τους. Όπως υποστηρίζουν από την Mandynamic, η AI δεν αναμένεται να αντικαταστήσει άμεσα θέσεις εργασίας, αλλά θα επαναπροσδιορίσει ρόλους, βελτιώνοντας την παραγωγικότητα και δημιουργώντας νέες ευκαιρίες.
Έως και 15% μείωση απασχόλησης σε κλάδους με μεγάλες εκπομπές ρύπων
Η δεύτερη τάση που επηρεάζει δραστικά την αγορά εργασίας είναι η κλιματική αλλαγή, η οποία δημιουργεί ανάγκη για «πράσινες» θέσεις εργασίας και οι επιχειρήσεις ενσωματώνουν πρακτικές που εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Η δημιουργία «πράσινου» εργασιακού περιβάλλοντος ενισχύει τη
σύνδεση εργαζομένων-επιχειρήσεων, αναπτύσσοντας νέους τομείς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις.
* Σχεδόν 5 στους 10 εργαζόμενους (48%) εκφράζουν ανησυχία ότι οι φυσικές καταστροφές, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την εργασία τους.
* Περίπου 2 στους 10 εργαζόμενους (20%) εργάζεται σε θέσεις που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά έως το 2030, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
* 4 στους 10 εργαζόμενους (40%) αναγνωρίζουν ότι θα χρειαστούν νέες πράσινες δεξιότητες μέσα στην επόμενη πενταετία. Σίγουρα η απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων θα είναι πιο εύκολη για τους εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης.
Όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει πλέον να αντιληφθούν ότι η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και δεν έχουν περιθώρια να την αγνοούν. Στους κλάδους με μεγάλες εκπομπές ρύπων, ενδέχεται να καταγραφεί δραστική μείωση της απασχόλησης έως και 15% μέχρι το 2030, εφόσον δεν εναρμονιστούν με τις νέες οικολογικές πολιτικές.