Θετική ήταν η ανταπόκριση της Κομισιόν στην πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού, που ζητούσε παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με στόχο τη μείωση της τιμής του ρεύματος, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο Business Daily.
Στο θέμα της διακυβέρνησης που ετέθη στην επιστολή, μεταξύ άλλων θεμάτων, και εστάλη πριν από λίγες εβδομάδες στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, φαίνεται ότι βρέθηκε κοινός τόπος με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με λύσεις να ετοιμάζονται για τις επόμενες εβδομάδες.
Στη συμφωνία για την καθαρή βιομηχανία (Clean Industrial Deal), ένα πολυετές σχέδιο για την ενίσχυση των παραδοσιακών ενεργοβόρων βιομηχανιών της ΕΕ και των αναδυόμενων τομέων καθαρής τεχνολογίας, που θα παρουσιαστεί στις 26 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ενσωματωθούν ορισμένες από τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο βιομηχανίας, όπως και στην Πυξίδα Ανταγωνισμού που ετοιμάζεται, θα εισάγονται όχι μόνο πιο αυστηρά μέτρα διακυβέρνησης στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και αλλαγές που οδηγούν στην βελτιωμένη εποπτεία της αγοράς.
«Αυτό που ζητάμε και συμφωνούν στις Βρυξέλλες είναι να υπάρχει περισσότερη διαφάνεια στην αγορά ώστε να μπορούμε και εμείς να ανταποκρινόμαστε καλύτερα στις προκλήσεις που προκύπτουν», τονίζουν κυβερνητικές πηγές.
«Για παράδειγμα, αν υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα στην Αυστρία και αυτό συμβάλλει στην αύξηση των τιμών ρεύματος, θα μας βοηθούσε να ξέρουμε το τι θα συμβεί, ώστε και εμείς να πάρουμε τα μέτρα μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; Μια ιδέα είναι να ζητήσουμε αύξηση της χωρητικότητας των διασυνδέσεων με συγκεκριμένες χώρες για την περίοδο που υπάρχει το πρόβλημα», εξηγούν πηγές.
Η δεύτερη επιστολή
Η νέα επιστολή του πρωθυπουργού είναι η δεύτερη που στέλνει στην πρόεδρο μέσα σε έξι μήνες και φαίνεται να έχει καλύτερη τύχη από την πρώτη. Η νέα επικοινωνία με την Κομισιόν περιγράφει με περισσότερη σαφήνεια τις αλλαγές που θεωρεί ο πρωθυπουργός ότι χρειάζονται στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ρεύματος.
Όμως, αυτό που οδήγησε σε μια πιο προσεκτική ανάγνωση - και αξιολόγηση - των προτάσεων του πρωθυπουργού από τους Ευρωπαίους είναι το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα τιμές ρεκόρ έχουν καταγραφεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία. Υπενθυμίζεται, ότι το καλοκαίρι τιμές «φωτιά» στην ηλεκτρική ενέργεια υπήρχαν κυρίως στην Ελλάδα και τις χώρες των Βαλκανίων.
Ενδεικτικά, στοιχεία από την χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για χθες δείχνουν ότι η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα ανήλθε στα 140,29 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στην Γερμανία βρισκόταν στα 142,42 ευρώ και στα 141,02 στην Αυστρία.