Ως αρκετά υψηλό χαρακτηρίζει το τρέχον επίπεδο της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ο οίκος Wood σε ανάλυσή του, σημειώνοντας ότι κατά μέσο όρο φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,1%, ενώ θα ανέλθει στο 3,3% το επόμενο έτος.
Σημειώνει ότι τα θεμελιώδη δεδομένα της Ελλάδας υποδεικνύουν ότι η απόδοση θα μπορούσε να είναι χαμηλότερη, δικαιολογώντας το ύψος της από το γεγονός ότι υπάρχει μία τάση ανόδου εν γένει τόσο για τα ομόλογα της ευρωζώνης όσο και γι’ αυτά των ΗΠΑ που θα επηρεάσουν και την πορεία των ελληνικών ομολόγων το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου η ελληνική οικονομία διατηρεί ζωηρές προοπτικές επέκτασης, ξεπερνώντας τη ζώνη του ευρώ κατά 1,5-2 μονάδες, κατά μέσο όρο, σε πραγματικούς όρους, αποκαλύπτοντας τη βασική τρέχουσα δύναμή της στις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων, οι οποίες συνέχισαν να βελτιώνονται τα τελευταία τρίμηνα.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών, σε πραγματικούς όρους, επεκτάθηκαν το 1ο εξάμηνο του 24 κατά 2%, κατά μέσο όρο, καλύτερα από το 1,6% του 2023, αλλά υστερούν σε σχέση με αυτό που έχει εκτιμήσει η Wood, δεδομένης της συνεχιζόμενης μείωσης του ποσοστού ανεργίας. Ο λόγος γι' αυτό είναι βασικά αμφίπλευρος: οι έρευνες για τα νοικοκυριά δεν αποκαλύπτουν καμία αντιληπτή βελτίωση της πραγματικής αγοραστικής δύναμης από το 2019- ενώ οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις παραμένουν στη μακρά διαδικασία βελτίωσης των ισολογισμών τους, η οποία αρχίζει να αποδίδει σημαντικά κέρδη, αλλά αυτά δεν είναι αρκετά εκτεταμένα ώστε να προσφέρουν σημαντική αύξηση των μισθολογικών προοπτικών για τους εργαζόμενους.
Η σταθερή δημοσιονομική εκτέλεση εξακολουθεί να συμβάλλει στην ομαλοποίηση του πιστωτικού κύκλου στο μέλλον, μέσω των τακτικών εκταμιεύσεων των κονδυλίων της ΕΕ και των υψηλότερων δημόσιων επενδύσεων σε σχέση με το παρελθόν, καθώς και του καλά εδραιωμένου χαμηλού δημόσιου κόστους δανεισμού.
Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις του, σημειώνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 2,4% το 2024 και θα υποχωρήσει στο 2% φέτος για να ανακάμψει στο 2,7% το 2026. Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος στο 2% και στο 1,8% το επόμενο έτος, ενώ το χρέος θα συνεχίσει να αποκλιμακώνεται. Από το 158% του ΑΕΠ το 2024, θα υποχωρήσει στο 156% του ΑΕΠ το 2025 και θα φθάσει στο 152% του ΑΕΠ το 2026.