ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ψηφιακή φορολογία Ελλάδα
Ψηφιακή απεικόνιση φορολογίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης για επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Στήνεται το νέο Taxis: Τεχνητή νοημοσύνη και εντοπισμός με δορυφόρους

Προχωρά το νέο Taxis των 86 + 33 εκατ. ευρώ από NETCOMPANY-INTRASOFT - UNISYSTEMS και PWC. Διασταυρώσεις με τεχνητή νοημοσύνη, εύρεση της έδρας φορολογουμένων με GPS.

Επιταχύνεται η διαδικασία συγκρότησης του νέου Taxisnet, στο οποίο θα μεταφερθεί το ψηφιακό προφίλ των 9.000.000 φορολογουμένων, όπου και θα διατηρείται για διάστημα πάνω από 100 χρόνων, ενώ θα διώκει τη φοροδιαφυγή με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Συγχρόνως το νέο Taxis, θα έχει τη δυνατότητα εντοπισμού των φορολογουμένων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων μέσω δορυφόρων και, συγκεκριμένα, θα προσδιορίζεται η κατοικία ή η έδρα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία.

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, συστάθηκε ειδική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί και θα επιβλέπει το έργο των αναδόχων εταιρειών που ανέλαβαν το εγχείρημα, ώστε το νέο Taxis να είναι εντός των προδιαγραφών που θέλει η φορολογική Αρχή.

Η «Ανάπτυξη νέου ενοποιημένου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) Φορολογίας της ΑΑΔΕ (TAXIS-TAXISNET-ELENXIS)», ανατέθηκε μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό στην Ένωση Εταιρειών «NETCOMPANY-INTRASOFT S.A. – UNISYSTEMS Μ.A.E. - PRICEWATERHOUSECOOPERS BUSINESS SOLUTIONS Α.Ε.».

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και η ΑΑΔΕ πιέζεται ώστε να μη χαθούν οι προθεσμίες και τα κονδύλια. Στο πλαίσιο αυτό, η επιτροπή και οι υποεπιτροπές που συγκρότησε από στελέχη της ΑΑΔΕ, θα παρακολουθούν την υλοποίηση του έργου, θα βοηθούν και θα συμβουλεύουν τόσο για τη μεταφορά των αρχείων των φορολογουμένων στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα, όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του, όταν αυτό ολοκληρωθεί.

Έως το τέλος 2028

Ειδικότερα, στο νέο Taxisnet, θα μεταφερθούν και θα αποθηκευτούν έως το τέλος του 2028, τα φορολογικά προφίλ όλων των φορολογουμένων όπως αυτά είναι καταγεγραμμένα στα αρχεία του υφιστάμενου Taxis. 

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 86,18 εκατ. ευρώ, θα έχει διάρκεια 5 ετών και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2029. Ταυτόχρονα, προβλέπεται συντήρηση διάρκειας 4 ετών πρόσθετου προϋπολογισμού 33,46 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα περιέχει αυτοματοποιημένες λειτουργίες ενημέρωσης των στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου σύμφωνα με τα «γεγονότα ζωής» φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων και θα υποστηρίζει τον εντοπισμό και τη συστηματική σήμανση ανενεργών φορολογούμενων.

Οι 12 δυνατότητες του νέου Taxis

Ειδικότερα, οι βασικές προδιαγραφές του νέου Big Brother της εφορίας θα είναι:

  1. Η δυνατότητα άντλησης και μεταφοράς του ιστορικού κάθε φορολογούμενου, όπως αυτό συντίθεται από τα εισοδήματα, την ακίνητη περιουσία, τις καταθέσεις, τις μετοχές, τα αυτοκίνητα, τα σκάφη, τα αεροσκάφη, καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.) που έχει στην κατοχή του, καθώς και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του.
  2. Η δυνατότητα αποθήκευσης των στοιχείων όλων των φορολογουμένων, για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει το προσδόκιμο ζωής και συγκεκριμένα θα ξεπερνάει τον έναν αιώνα. Ο συγκεκριμένος όρος αναφέρει ότι «θα έχει μνήμη τουλάχιστον 100 ετών».
  3. Η δυνατότητα διαλειτουργικότητας και άντλησης στοιχείων σε πραγματικό χρόνο από άλλους φορείς, όπως είναι οι τράπεζες, το Κτηματολόγιο, η Ελληνική Αστυνομία, η Αρχή Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ο ΕΦΚΑ, το ΚΕΑΟ, το ΓΕΜΗ, η ΕΡΓΑΝΗ, τα Επιμελητήρια, τα δικαστήρια, καθώς και με τις φορολογικές Αρχές άλλων χωρών.
  4. Η δυνατότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για τη διενέργεια άμεσων διασταυρώσεων όλων των στοιχείων που θα περιέχονται στον νέο ψηφιακό φάκελο κάθε φορολογούμενου, με τα στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα στους ανωτέρω (τρίτους) φορείς.
  5. Η δυνατότητα τήρησης αρχείου/αρχείων με τις μεταβολές των στοιχείων (εγγραφές, μεταβολές, διαγραφές κ.ά.), ώστε να είναι δυνατή η ανάκτηση της εικόνας του φορολογούμενου που αντιστοιχεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή από την εγγραφή του στο Φορολογικό Μητρώο».
  6. Η δυνατότητα τήρησης της ιστορικότητας των δεδομένων και των μεταβολών (εγγραφές, μεταβολές, διαγραφές κ.α.).
  7. Η δυνατότητα καταγραφής και παρακολούθησης της έναρξης και του κύκλου ζωής κάθε επαγγελματικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας αποδίδοντας Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και τηρώντας ό,τι προβλέπει ο νόμος για το είδος της δραστηριότητας ή επιχείρησης κατά περίπτωση.
  8. Η δυνατότητα της αρχής «μόνον άπαξ», σύμφωνα με την οποία τα φυσικά και νομικά πρόσωπα χρειάζεται να εισάγουν μόνο μία φορά τις απαιτούμενες πληροφορίες στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με τη Δημόσια Διοίκηση.
  9. Η δυνατότητα παροχής αυτοματοποιημένων λειτουργιών ενημέρωσης των στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου σύμφωνα με τα «γεγονότα ζωής» φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
  10. Η δυνατότητα του εντοπισμού και της συστηματικής σήμανσης ανενεργών φορολογούμενων.
  11. Η δυνατότητα υποστήριξης της διάθεσης λειτουργικοτήτων του Φορολογικού Μητρώου ως διεπαφές APIs ή services για την ενσωμάτωσή τους από λογισμικά και πλατφόρμες τρίτων (π.χ. υπηρεσίες μιας στάσης ΚΕΠ, ΓΕΜΗ, e-ΕΦΚΑ, τράπεζες), τηρώντας το αναγκαίο πλαίσιο για την ασφάλεια της πληροφορίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
  12. Η δυνατότητα υποστήριξης του γεωεντοπισμού κάθε οντότητας του Φορολογικού Μητρώου με προσδιορισμό της έδρας ή/και της εγκατάστασης ή/και της κατοικίας βάσει των πλέον λεπτομερών γεωχωρικών δεδομένων που διαθέτει η Δημόσια Διοίκηση.

Μια από τις σημαντικότερες (και πιο δύσκολες) υποχρεώσεις των αναδόχων, είναι η μετατροπή του συνόλου του χάρτινου αρχείου που υπάρχει σήμερα στις εφορίες και γενικά σε όλες τις φορολογικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε ψηφιακό και επεξεργάσιμο και εύκολα ανακτήσιμο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Νέα εποχή για το Τaxis με πενταετή ορίζοντα υλοποίησης

Το νέο σύστημα, αξιοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες, απλοποιεί διαδικασίες και ενισχύει την επιχειρηματικότητα, προσφέροντας ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και φιλικό φορολογικό περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός φάκελος για όλους: Τι αλλάζει με το νέο σύστημα TAXIS

Έργο προϋπολογισμού 132 εκατ. ευρώ ο εκσυγχρονισμός του TAXIS. Θα υπάρχει πλήρης καταγραφή του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ των φορολογούμενων με τη δημιουργία ψηφιακού φακέλου για όλους.
Φορολογικές δηλώσεις γραφείου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρέχει» πρόστιμα 100 ευρώ από την εφορία για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δέχονται πρόστιμα για καθυστερημένη ή μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017, ενώ ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που παραγράφονται εντός του έτους.
ΑΑΔΕ στην οθόνη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα ιδρύεται με 11 «κλικ» ατομική επιχείρηση από 13 Ιανουαρίου

Βασική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας να διαθέτει το φυσικό πρόσωπο διαθέτει έγκυρο και ενεργό ελληνικό ΑΦΜ. Ο ΕΦΚΑ θα ενημερώνεται από την ΑΑΔΕ για την έναρξη της δραστηριότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσφυγές κατά της εφορίας με ένα κλικ μέσα από νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το Δεκέμβριο και θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλλουν ενδικοφανείς προσφυγές, αλλά και να παρακολουθούν την εξέλιξη των υποθέσεών τους.