Έντονες είναι οι διεργασίες που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με φόντο τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League, με τις ομάδες να έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα, την ίδια στιγμή που οι πάροχοι, Cosmote και Nova, κρατούν το ενιαίο τους μέτωπο και είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την αύξηση της δαπάνης.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά, όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς στο BD, με τους παρόχους να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο καλοκαίρι όταν και λήγουν τα συμβόλαια των ομάδων, έχοντας παράλληλα την ασφάλεια της συμφωνίας κοινής μετάδοσης προγράμματος.
Από την πλευρά τους οι ομάδες της Super League βλέπουν τη δυναμική του πρωταθλήματος να ανεβαίνει, με τους μεγάλους να καταγράφουν ευρωπαϊκές επιτυχίες που αναβαθμίζουν το προϊόν, ενώ γνωρίζουν πως οι αγώνες ποδοσφαίρου αποτελούν κρίσιμα «περιουσιακά στοιχεία» των πλατφορμών.
Οι ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να κερδίσουν σημαντικά χρήματα βασιζόμενες στο γεγονός ότι το αθλητικό περιεχόμενο έχει αποδειχθεί «κλειδί» για τους παρόχους, που βλέπουν το τηλεοπτικό περιεχόμενο να περιορίζεται με την έκρηξη του streaming και τη δημιουργία πλατφορμών από τους διεθνείς κολοσσούς. Ωστόσο, οι πάροχοι δεν θέλουν να μπουν σε πλειοδοτικό πόλεμο και θέλουν να συγκρατήσουν τους προϋπολογισμούς.
Στελέχη των παρόχων τονίζουν στο BD πως και την επόμενη χρονιά το πρωτάθλημα θα βρίσκεται στους δέκτες των συνδρομητών, ωστόσο δεν αποκλείουν οι διαπραγματεύσεις να εξελιχθούν σε θρίλερ για γερά νεύρα, μέχρι το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πηγές του BD, με βάση τα τελευταία τηλεοπτικά συμβόλαια, οι Big 4 της Super League, μαζί με τον Άρη στοιχίζουν περί τα 50-55 εκατ. ευρώ, και οι υπόλοιπες ομάδες λαμβάνουν συνολικά ένα ποσό που φτάνει τα 15-17 εκατ. ευρώ. Από την έναρξη της ποδοσφαιρικής σεζόν πηγές της Super League και στελέχη των ομάδων διέρρεαν ή δήλωναν πως οι ομάδες θα ήταν ευχαριστημένες αν η μπίλια της κεντρικής διαχείρισης καθόταν στα 70-75 εκατ. ευρώ.
Η κεντρική διαχείριση
Στην πλευρά των ομάδων, υπάρχουν έντονες διεργασίες για να καθοριστεί πώς θα προσέλθουν στη διαπραγμάτευση με τους παρόχους. Από τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι η κεντρική διαχείριση των δικαιωμάτων απομακρύνεται, καθώς μόνο ΠΑΟ και ΑΕΚ έχουν καταθέσει σχετική πρόταση, ενώ η πλευρά Μαρινάκη εισηγείται διαπραγμάτευση δύο ταχυτήτων, ξεχωριστά για τα δικαιώματα των μεγάλων ομάδων και των εννέα μικρότερων.
Η συμμαχία ΠΑΟ, ΑΕΚ αναφέρει πως προτίθενται να συνεισφέρουν έως και 10 εκατ. ευρώ συνολικά προς τις μικρότερες ομάδες για χάρη της κεντρικής διαχείρισης θέτοντας ως ταβάνι τα 65 εκατ. ευρώ που θα μπορούσε να κερδίσει η λίγκα. Από την πλευρά του, ο Ε. Μαρινάκης, πρόεδρος του ΔΣ της Super League, έχει καταθέσει πρόταση για να περάσουν τα δικαιώματα των 9 μικρομεσαίων του πρωταθλήματος σε έναν ανεξάρτητο φορέα διαχείρισης που θα εξασφαλίσει τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων των ομάδων.
Η εταιρεία, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν ο Γ. Βαρδινογιάννης και ο πρόεδρος της United Group Ν. Σόλακ, στοχεύει να κλείσει συμβόλαια με όσες ομάδες το επιθυμούν, ακόμη και των 4 «μεγάλων», και υπόσχεται ότι η διαπραγμάτευση θα αποφέρει περίπου 25-30% περισσότερα στις ομάδες από όσα κερδίζουν σήμερα. Όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, η εταιρεία θα λειτουργήσει ως μεσάζοντας, για τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ομάδων, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο να δημιουργήσει στη συνέχεια συνδρομητική πλατφόρμα.
Μέχρι στιγμής, οι δύο παρόχοι τηρούν στάση αναμονής και προϊδεάζουν για μια σκληρή μάχη που μπορεί να φτάσει μέχρι και την έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος καθώς τα συμβόλαια των ομάδων λήγουν το φετινό καλοκαίρι, ενώ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα από 55-60 εκατ. ευρώ ετησίως για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Super League.