ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Καφούνης-Παπαστεργίου
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Στ. Καφούνης (αριστ.) και ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δ. Παπαστεργίου. Πηγή: ΕΣΕΕ

Χαρτογράφηση της ψηφιακής εικόνας των ΜμΕ από ΕΣΕΕ - υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Το θέμα της πρόσφατης συνάντησης του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Σταύρο Καφούνη, ήταν η ανάγκη για την πλήρη καταγραφή των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά την ψηφιακή τους μετάβαση.

Η ανάγκη της πλήρους «χαρτογράφησης» των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην ψηφιακή τους μετάβασης, προκειμένου να λυθούν το συντομότερο δυνατόν, ήταν το θέμα της πρόσφατης συνάντησης του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Σταύρο Καφούνη.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας για την ψηφιακή εικόνα των επιχειρήσεων - την οποία θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ - θα τεθεί υπόψη των υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου να αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα της αγοράς. Σκοπός είναι τα ευρήματά της να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τις επόμενες δράσεις του υπουργείου με στόχευση τον κλάδο του εμπορίου αλλά και γενικότερα, για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στη συζήτηση, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, διαπιστώθηκε συναντίληψη για τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που αναδύονται για τις επιχειρήσεις στη ψηφιακή εποχή. Οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου τόνισαν πως η ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις κοστοβόρα και χρονοβόρα για τις επιχειρήσεις, παρά τα όσα θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου δήλωσε: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί κινητήριο δύναμη για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και είναι απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή την πορεία προχωράμε όλοι μαζί. Ως υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μεριμνούμε με κάθε διαθέσιμο πόρο και τεχνολογικό εργαλείο να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονισούν τη διοικητική, παραγωγική και εμπορική τους δομή. Για παράδειγμα, με το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» 110 χιλ. επιχειρήσεις απέκτησαν χρήσιμα για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες. Είμαι αισιόδοξος καθώς και με τη συνεργασία μας με την ΕΣΕΕ θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε με ακρίβεια τα εμπόδια που συναντούν οι μικρές και μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις στην ψηφιακή τους μετάβαση και όλοι μαζί να τα επίλυσουμε».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Σταύρος Καφούνης δήλωσε: «Η ψηφιακή ανταγωνιστικότητα κράτους και επιχειρήσεων είναι προαπαιτούμενο για διατηρήσιμη ανάπτυξη και βιώσιμες επιχειρήσεις. Θέσαμε υπόψιν του κ. Παπαστεργίου την επείγουσα ανάγκη να προσέλθει η πολιτεία ως αρωγός στις επιχειρήσεις με ενισχυμένη στήριξη, ώστε να επιταχύνουμε την ψηφιακή σύγκλιση με τον στενό πυρήνα της Ευρώπης. Είναι σημαντικό ότι συμφωνήσαμε πως η ΕΣΕΕ θα καταγράψει επιστημονικά και λεπτομερώς τα προβλήματα της ψηφιακής μετάβασης στις ΜμΕ προκειμένου αμέσως μετά το υπουργείο να διερευνήσει λύσεις με στοχευμένα μέτρα. Απαιτούνται νέα ενισχυμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις εμπορικές επιχειρήσεις προσαρμοσμένα στις πρωτόγνωρες προκλήσεις και τις ευκαιρίες που φέρνει η ψηφιακή τεχνολογία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σταύρος Καφούνης πορτρέτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ψηφιακή γραφειοκρατία πλήττει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σ. Καφούνης σε επιστολή του προς τον υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης τονίζει ότι η ψηφιακή γραφειοκρατία κοστίζει ακριβά στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων.
kainotomia, innovation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουραγός στην καινοτομία η Ελλάδα: Ποιες είναι οι συστάσεις της Κομισιόν

Παρά την πρόοδο, η Ελλάδα παραμένει στη μετριότητα, με δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης κάτω από τον μέσο όρο. Αναγκαία η άρση εμποδίων και η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.