Συνέχιση της πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας για τους επόμενους μήνες και καθυστέρηση στη διόρθωση των τιμών ακινήτων βλέπουν ειδικοί, όπως τονίζουν στο Business Daily, μέχρι να εκδοθούν διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για το ΝΟΚ.
Η περυσινή απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου που κρίνει αντισυνταγματικά τα κίνητρα για τον νέο οικοδομικό κανονισμό (ΝΟΚ) για μπόνους στις δομήσιμες επιφάνειες προκαλεί μεγάλη σύγχυση σε μια αγορά όπου οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα θετικές.
Ένα σημαντικό στοιχείο της απόφασης είναι ότι όσοι είναι στο στάδιο της υλοποίησης και έχουν αρχίσει τις εργασίες τους μπορούν να προχωρήσουν κανονικά. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κατασκευαστές που δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν και τώρα πρέπει να αλλάξουν σχέδια.
Το άγνωστο στοιχείο της εξίσωσης είναι τι ακριβώς σηματοδοτεί την έναρξη εργασιών (πχ. να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σκυροδέτησης ή αρκεί η δήλωση εργολάβων στον ΕΦΚΑ;) ώστε να μπορεί ο επενδυτής να προχωρήσει με το έργο του.
«Υπάρχουν πολλές πιθανότητες και περιπτώσεις που αποζητά κανείς διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ. Πώς αποδεικνύω ότι είχα δραστηριότητα, ώστε να μπορώ να συνεχίσω σήμερα; Θεωρώ ότι θα υπάρξουν διευκρινιστικές ερμηνείες από το υπουργείο όμως δεν ξέρω πόσο σύντομα», τονίζει ο Μάξιμος Καλατζής, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Real Estate Development Makt, στο Businessdaily.gr
«Με τις διευκρινιστικές εγκυκλίους θα ξέρουν ποια έργα μπορούν να προχωρήσουν και ποια όχι», συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας
Η μεγάλη πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας που εμφανίστηκε στα στοιχεία του Ιανουαρίου ανατρέπει μια θετική δυναμική που επικρατούσε στον κλάδο.
Οι τιμές των κατασκευαστικών υλικών έχουν σταθεροποιηθεί, ενώ η ισχυρή ζήτηση για κατοικίες τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους επενδυτές υποστηρίζει τη νέα οικοδομική δραστηριότητα.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, κατακόρυφη βελτίωση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στις ιδιωτικές κατασκευές τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκε στις 170,1 μονάδες (από 127,2 τον προηγούμενο μήνα)
Τώρα όμως παρατηρείται μια στροφή 180 μοιρών. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν μείωση στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κατά 37% στην επιφάνεια και κατά 38,2% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2024.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, κατά περιφέρεια (όγκος m3), καταγράφηκε σηματική πτώση στην Αττική (-56%) όπως και στην Πελοπόννησο (-62%) και την Κρήτη (43%).
Ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι και η απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει παγωμένες τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων έως το 2027, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.
Στο μεταξύ οι τιμές των νεόδμητων ακινήτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα εν μέσω χαμηλής προσφοράς η οποία εντείνεται από την αβεβαιότητα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ.
«Εκτιμώ ότι η έλλειψη των κρίσιμων διευκρινίσεων συμβάλλει στην έλλειψη προσφοράς και στο να παραμείνουν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα, καθυστερώντας οποιαδήποτε διόρθωση δούμε στην αγορά. Στην πορεία θα δούμε μια διόρθωση τιμών. Η αγορά θα βρει τρόπο να ισορροπήσει», υπογραμμίζει ο κ. Καλατζής.