ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Στα 21 δισ. ευρώ το ενεργητικό των ασφαλιστικών το α΄ τρίμηνο

Στα 21,06 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ενεργητικό των ασφαλιστικών στο πρώτο τρίμηνο του έτους, με μείωση σε καταθέσεις και ομόλογα, αλλά αύξηση σε μετοχές και αμοιβαία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

Υποχώρησε στα 21,06 δισ. ευρώ η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις και μεταβολές αποτιμήσεων στα χαρτοφυλάκια χρεωστικών τίτλων, παράλληλα με υποχώρηση των καταθέσεων, ιδιαίτερα εντός Ελλάδας. 

Θετικά κινήθηκαν πάντως οι τοποθετήσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές, αντανακλώντας μερική στροφή των εταιρειών προς επενδυτικά προϊόντα με μεγαλύτερη απόδοση. Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια κατέγραψαν αύξηση, ενώ οι τεχνικές ασφαλιστικές προβλέψεις παρουσίασαν υποχώρηση, κυρίως στον κλάδο ζωής, σκιαγραφώντας ένα τοπίο σταδιακής εξισορρόπησης του κλάδου.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΤτΕ, η συνολική αξία του ενεργητικού των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 164 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στα 21.059 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025. 

Αναλυτικότερα, οι συνολικές καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 61 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 529 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025. Oι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εσωτερικού μειώθηκαν κατά 43 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 390 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις στα πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού επίσης μειώθηκαν κατά 18 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 139 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό των καταθέσεων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε στο 2,5% το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 2,8% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε χρεωστικούς τίτλους μειώθηκε στα 10.523 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 10.874 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως σε ρευστοποιήσεις ομολόγων του εσωτερικού, αλλά και σε μείωση των αποτιμήσεων των ομολόγων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. Το ποσοστό των χρεωστικών τίτλων επί του συνολικού ενεργητικού μειώθηκε σε 50,0% το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 51,2% το προηγούμενο τρίμηνο.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων αυξήθηκε στα 6.438 εκατ. ευρώ, έναντι 6.219 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, και το ποσοστό τους επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 30,6% το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 29,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση της αξίας των τοποθετήσεων οφείλεται κυρίως σε καθαρές αγορές μεριδίων των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ.

Η αξία των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές και λοιπά μέσα κυριότητας αυξήθηκε στα 1.016 εκατ. ευρώ, έναντι 973 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, εξέλιξη που οφείλεται κυρίως σε άνοδο των αποτιμήσεων μετοχών του εσωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από μείωση των αποτιμήσεων μετοχών των λοιπών χωρών της ζώνης του ευρώ. Το ποσοστό των συνολικών τοποθετήσεων σε μετοχές επί του συνόλου του ενεργητικού αυξήθηκε στο 4,8% το α΄ τρίμηνο του 2025, έναντι 4,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Από την πλευρά του παθητικού, τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 3.566 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2025, έναντι 3.462 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο. Οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις μειώθηκαν κατά 244 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 15.555 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα, οι ασφαλιστικές τεχνικές προβλέψεις ζωής μειώθηκαν κατά 216 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 11.950 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνικές προβλέψεις ζημιών μειώθηκαν κατά 28 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3.605 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των τεχνικών προβλέψεων, το 76,8% αντιστοιχεί σε τεχνικές προβλέψεις ζωής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάρπαστα από ξένους τα ελληνικά ομόλογα, εισροές 5 δισ. το α' τρίμηνο

Μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα έφεραν οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το ισοζύγιο επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Ποιες εκδόσεις έγιναν τους πρώτους μήνες του 2025.