Παρά τις πρωτοφανείς διακυμάνσεις και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα που σαρώνει την παγκόσμια οικονομία, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) επιδεικνύουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, σύμφωνα με τη νέα εξαμηνιαία έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης ανατρέπει εν μέρει τις προσδοκίες: παρά τη μεγάλη ένταση του διεθνούς ρίσκου – ειδικά μετά τις δασμολογικές εξελίξεις στις ΗΠΑ τον Απρίλιο – οι λειτουργικοί δείκτες των ΜμΕ δεν έχουν δεχθεί αναλογικά ισχυρό πλήγμα. Το 55% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι επηρεάζεται από την παγκόσμια ρευστότητα, ωστόσο μόνο το 23% αναγνωρίζει πολλαπλές εξωτερικές πιέσεις στις δραστηριότητές του, έναντι 29% κατά την προηγούμενη διετία.
Αυτή η εικόνα σταθερότητας φαίνεται να σχετίζεται με δύο βασικούς παράγοντες: την εμπειρία διαχείρισης κρίσεων της προηγούμενης δεκαετίας και τη σχετικά μικρότερη έκθεση των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς εμπορικές διαταραχές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δείκτες οικονομικής αντοχής, όπως η ρευστότητα και η βιωσιμότητα, βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινδύνου.
Ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ διατηρήθηκε στις 16 μονάδες, υπερδιπλάσιος από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας (7 μον.), ενώ το 54% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι διατηρεί ενεργά επενδυτικά σχέδια – αύξηση από 51% το προηγούμενο εξάμηνο.
Θετικά είναι τα μηνύματα και από το μέτωπο της ζήτησης. Ο σχετικός δείκτης ανέβηκε στις 31 μονάδες (από 17), ενώ το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναφέρουν την αδύναμη ζήτηση ως βασικό πρόβλημα μειώθηκε στο 32%, από 41%.
Με βάση τα παραπάνω, η πρόβλεψη για τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις το 2025 φτάνει στο +4%, έναντι +3,6% το 2024. Η εκτίμηση αυτή ωστόσο εξαρτάται από την αποφυγή νέας κλιμάκωσης γεωπολιτικών εντάσεων. Όπως υπογραμμίζεται, σε περίπτωση που αποφευχθούν ακραίες ανατροπές, η ελληνική επιχειρηματικότητα είναι καλύτερα θωρακισμένη από ποτέ για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις.
Η πλήρης μελέτη της ΕΤΕ είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα της Τράπεζας, στην ενότητα: «Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις».