ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης κτίριο
Η πρόσοψη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη Θεσσαλονίκη με καθαρή όψη κτιρίου.

Αλλάζει η ΑΑΔΕ: Ενοποίηση ΣΔΟΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ και ψηφιακή εποπτεία

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε σημαντική οργανωτική και επιχειρησιακή αναδιάρθρωση, εντάσσοντας το ΣΔΟΕ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους κόλπους της.

Σημαντικές οργανωτικές και επιχειρησιακές μεταρρυθμίσεις δρομολογούνται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), καθώς προχωρά στην ενσωμάτωση δύο καθοριστικών φορέων του δημόσιου τομέα: του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Με τις αλλαγές αυτές, η ΑΑΔΕ αναβαθμίζει καθοριστικά τον ρόλο της στους ελέγχους, θέτοντας ως προτεραιότητα την ενίσχυση της διαφάνειας, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας και της κακοδιαχείρισης δημοσίων πόρων.

Ο μηχανισμός που διαμορφώνεται θα συνδυάζει τεχνοκρατική προσέγγιση με σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, διασφαλίζοντας την εποπτεία και τη χρηστή αξιοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων.

Η απορρόφηση του ΣΔΟΕ σηματοδοτεί τη μετάβαση σε ένα ενιαίο, ανεξάρτητο σύστημα ελέγχου, το οποίο επιδιώκει – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς – να λειτουργεί «χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις», με έμφαση στη ταχύτητα, την αξιοπιστία και την τεχνολογική καινοτομία.

Η ενοποίηση αυτή θα αξιοποιήσει τη συσσωρευμένη εμπειρία του ΣΔΟΕ, ενώ αξιοποιώντας τις τεχνολογικές δυνατότητες της ΑΑΔΕ, αναμένεται να ενισχύσει τη δυναμική των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ενισχυμένος ρόλος της ΑΑΔΕ στις αγροτικές ενισχύσεις

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στην ανάληψη της εποπτείας των αγροτικών ενισχύσεων από την ΑΑΔΕ, έπειτα από την ενσωμάτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί σε δίκαιη και ορθολογική κατανομή των κοινοτικών πόρων προς τους αγρότες, την πρόληψη κατάχρησης επιδοτήσεων και την ενίσχυση της αξιοπιστίας του πρωτογενούς τομέα.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές, τα διαλειτουργικά ψηφιακά συστήματα που θα εισαχθούν, εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν αποτελεσματικότερες διασταυρώσεις και ελέγχους, μειώνοντας γραφειοκρατία και εξασφαλίζοντας αυξημένη διαφάνεια στις διαδικασίες.

Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση και νέο πλαίσιο λειτουργίας

Οι εν λόγω αλλαγές τοποθετούνται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναδιοργάνωσης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που στοχεύει στη συγκέντρωση εξουσιών σε λιγότερους και ουσιαστικότερους φορείς. Η πλήρης ενοποίηση των λειτουργιών εκτιμάται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή από το δεύτερο εξάμηνο του 2025, με στόχο την ολοκλήρωση εντός 18 έως 24 μηνών.

Το τέλος του ΣΔΟΕ: Νέοι μηχανισμοί, νέες προοπτικές

Ύστερα από μια πορεία που ξεκίνησε το 1997, το ΣΔΟΕ οδηγείται πλέον σε κατάργηση, με τις σχετικές διατάξεις να εντάσσονται στο επικείμενο νομοσχέδιο για τον νέο Τελωνειακό Κώδικα.

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, εξοπλισμού, αλλά και των περίπου 200 έμπειρων στελεχών του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ, αναμένεται να θωρακίσει το νέο ελεγκτικό οικοδόμημα. Το ενισχυμένο δυναμικό, σε συνεργασία με τις ειδικές δυνάμεις ΔΕΟΣ, θα αναλάβει κρίσιμες ελεγκτικές δράσεις κατά του «μαύρου» χρήματος, του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Πλέον, η συγχώνευση των ελεγκτικών μηχανισμών διαμορφώνει ένα νέο στρατηγικό υποσύστημα πρόληψης και καταστολής παραβατικότητας, αξιοποιώντας τα προηγμένα ψηφιακά εργαλεία της ΑΑΔΕ – όπως οι διασυνδέσεις με τραπεζικά δεδομένα και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο – ώστε να επιτευχθεί στοχευμένος έλεγχος και άμεση ανάλυση κινδύνου.

Ριζική αλλαγή στην αγροτική πολιτική και ενισχύσεις

Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ συνιστά μια βαθιά τομή στη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα, εστιάζοντας στη δικαιότερη διαχείριση του αγροτικού εισοδήματος.

Η νέα δομή βασίζεται σε ενιαία, τυποποιημένα σχήματα και ψηφιακά πληροφοριακά συστήματα, με ισχυρούς ελέγχους. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο εξάμηνο του 2026, υπό την εποπτεία της Αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης και σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στόχος είναι να προκύψει ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα, επισφραγίζοντας το «τέλος σε παθογένειες που ταλαιπώρησαν την ύπαιθρο» και επέφεραν απώλειες για τον αγροτικό κόσμο.

Επιχειρησιακό Σχέδιο 2025: Προσήλωση στην αποτελεσματικότητα

Οι φιλόδοξοι στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου Ελέγχων της ΑΑΔΕ για το 2025 μαρτυρούν το εύρος της οργανωτικής αλλαγής. Στα βασικά σημεία του σχεδίου περιλαμβάνονται:

  • 28.500 στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι, εκ των οποίων 4.200 για επιστροφές ΦΠΑ και 2.500 σε μεταβιβάσεις ακινήτων και γονικές παροχές.
  • 73.400 τελωνειακοί έλεγχοι, τόσο για λαθρεμπορία καυσίμων και παραποιημένα προϊόντα, όσο και για ελέγχους αποστολών δεμάτων και ρευστών διαθεσίμων.
  • 43.000 επιτόπιοι έλεγχοι πρόληψης και 13.600 έλεγχοι από Κινητές Ομάδες, με αξιοποίηση X-Ray, αντιλαθρεμπορικών σκαφών καθώς και προηγμένων ψηφιακών μέσων.

Όλα αυτά εντάσσονται στο νέο δόγμα «ενιαίου, οριζόντιου ελέγχου», με τη συμβολή εξέλιξης των ψηφιακών συστημάτων και την ενίσχυση της δημοσιονομικής θωράκισης της χώρας εκεί όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη απώλεια πόρων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Δεν αποκλείονται δεσμεύσεις περιουσιών για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στο "ΟΡΕΝ" ότι δεν αποκλείεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όπου διαπιστώνεται αδυναμία επιστροφής παράτυπα εισπραχθέντων χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.