Σε μια πρωτοβουλία με έντονο πολιτιστικό και ιστορικό αποτύπωμα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέσω του Ιστορικού της Αρχείου, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την ιταλική εταιρεία ενέργειας Italgas και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ).
Το έργο εστιάζει στην έρευνα, την τεκμηρίωση και την ψηφιοποίηση αρχείων που αναδεικνύουν την ιστορία του φυσικού αερίου και της ενεργειακής βιομηχανίας στην Ελλάδα.
Η συνεργασία φιλοδοξεί να καταστήσει προσβάσιμο στο ευρύ κοινό σπάνιο αρχειακό υλικό, ιδίως από τη δεκαετία του 1920 έως του 1970, το οποίο αναφέρεται στη χρήση του φωταερίου και του φυσικού αερίου στη χώρα.
Σημαντικό μέρος αυτής της έρευνας θα διεξαχθεί στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο όχι μόνο τη διατήρηση αλλά και τη δυναμική αξιοποίηση της ενεργειακής και βιομηχανικής ιστορίας της Ελλάδας.
Το ψηφιοποιημένο υλικό θα φιλοξενηθεί σε ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, υπό σχεδίαση, η οποία θα λειτουργήσει και ως εργαλείο εκπαίδευσης και πολιτιστικής εξωστρέφειας για το κοινό και ιδιαίτερα για τις νέες γενιές.
Η υπογραφή του Μνημονίου έλαβε χώρα στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού της Ιταλίας, Alessandro Giuli, και του Ιταλού Πρέσβη στην Ελλάδα, Paolo Cuculi.
Υπέγραψαν ο Paolo Gallo, Διευθύνων Σύμβουλος της Italgas, ο Ερνέστος Παναγιώτου, Γενικός Διευθυντής Μετασχηματισμού, Στρατηγικής και Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΕΤΕ, και η Αμαλία Παππά, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια των ΓΑΚ.
«Αυτή η συνεργασία αναδεικνύει τη διαχρονική μας δέσμευση στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και την προβολή της οικονομικής ιστορίας της χώρας», δήλωσε ο κ. Παναγιώτου, προσθέτοντας ότι το έργο θα ενισχύσει την πρόσβαση του κοινού σε πολύτιμο ιστορικό περιεχόμενο και θα εμπλουτίσει την κατανόηση της ενεργειακής εξέλιξης στην Ελλάδα.
Ο Ιταλός Πρέσβης Paolo Cuculi χαρακτήρισε τη συμφωνία «άριστο παράδειγμα συνεργασίας» ανάμεσα σε δύο χώρες με ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο, ενώ ο Paolo Gallo της Italgas επεσήμανε ότι «η ψηφιοποίηση των αρχείων μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός γνώσης, ταυτότητας και ανάπτυξης».
Η κ. Παππά από πλευράς ΓΑΚ τόνισε ότι η συνεργασία προάγει την εξωστρέφεια των φορέων και την ανάδειξη της κοινής βιομηχανικής κληρονομιάς Ιταλίας και Ελλάδας, επισημαίνοντας τη σημασία της προσβασιμότητας των αρχείων σε κάθε πολίτη, όχι μόνο στους ερευνητές.