Μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το 2025 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων του υποδείγματος παραγόντων για το πραγματικό ΑΕΠ.
Η πρόβλεψη αυτή στηρίζεται σε διαθέσιμα στοιχεία έως και το α’ τρίμηνο του έτους, πριν από την πρόσφατη κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, της οποίας οι οικονομικές συνέπειες θεωρούνται επί του παρόντος αβέβαιες.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ, το εξωτερικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από αυξημένη αστάθεια και αβεβαιότητα, γεγονός που δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία.
Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης, καθώς εξωτερικοί παράγοντες – όπως η ασθενική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις, δεν αφήνουν περιθώρια για δυναμική ώθηση μέσω των εξαγωγών.
Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, τα εισοδήματα των πολιτών και η πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική έχουν μέχρι στιγμής θετική επίδραση στην πορεία του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την εξέλιξη του ενεργειακού κόστους και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό παραμένει σημαντικός απρόβλεπτος παράγοντας.
Αναφορικά με τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, κρίσιμο ρόλο στην αντιστάθμιση των δυσμενών συνθηκών αναμένεται να διαδραματίσουν οι ενισχυμένες εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και η αύξηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Επιπλέον, η επίλυση των εμποδίων στο αδειοδοτικό πλαίσιο που επηρεάζουν την οικοδομική δραστηριότητα θα μπορούσε να επιταχύνει την ενίσχυση των επενδυτικών δαπανών.
Το ΚΕΠΕ επισημαίνει πως οι εξελίξεις στο διεθνές σκηνικό καθιστούν τη συγκράτηση του ρυθμού ανάπτυξης κρίσιμο στοίχημα για την ελληνική οικονομία, με την ανάγκη στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων να γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική.