ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Στουρνάρας
Πηγή: Κύκλος Ιδεών - ΤτΕ

Στουρνάρας: Εντατικοποίηση εποπτείας για ξέπλυμα και κυβερνοαπειλές

Ο Γ. Στουρνάρας προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και κυβερνοαπειλές, μέσω της πρώτης Έκθεσης Προληπτικής Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος.

Την εντατικοποίηση της εποπτείας και των επιτόπιων ελέγχων στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο τη βελτίωση των μηχανισμών ανίχνευσης ύποπτων συναλλαγών για ξέπλυμα χρήματος, ανακοίνωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της πρώτης Έκθεσης Δραστηριοτήτων Προληπτικής Εποπτείας και Εξυγίανσης.

Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας γύρω από το εποπτικό έργο της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Όπως αναφέρεται, τα αποτελέσματα των ελέγχων θα αποστέλλονται στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για περαιτέρω διερεύνηση.

Η συμμόρφωση των εποπτευόμενων ιδρυμάτων με το θεσμικό πλαίσιο για το ξέπλυμα χρήματος (AML) και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (CFT) παραμένει κορυφαία εποπτική προτεραιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο της ΕΕ για την AML και η ίδρυση της ευρωπαϊκής Αρχής AMLA, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2025, ενισχύουν τη μετάβαση σε ένα ενιαίο και πιο αυστηρό ευρωπαϊκό εποπτικό σύστημα.

Η AMLA αναμένεται να καταστεί πλήρως λειτουργική έως την 1η Ιανουαρίου 2028 και να εποπτεύει άμεσα 40 κρίσιμες εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, εκδίδοντας παράλληλα τεχνικά και ρυθμιστικά πρότυπα για την αποτελεσματική εφαρμογή της ευρωπαϊκής AML νομοθεσίας.

Η έκθεση αναδεικνύει επίσης τα θετικά αποτελέσματα του 2024 για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από την είσοδο της χώρας στη ζώνη του ευρώ. 

Τα Σημαντικά Πιστωτικά Ιδρύματα επέστρεψαν σε διανομή μερισμάτων, ενώ τα Λιγότερο Σημαντικά Ιδρύματα παρουσίασαν πρόοδο μέσω συγχωνεύσεων και κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Ωστόσο, η θετική εικόνα συνοδεύεται από προειδοποιήσεις. Η πιθανή επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, η γεωπολιτική αστάθεια και η μείωση των επιτοκίων ενδέχεται να πιέσουν την κερδοφορία των τραπεζών.

 Παράλληλα, η ψηφιοποίηση και η άνοδος των κυβερνοαπειλών απαιτούν σημαντικές επενδύσεις και τεχνολογική ετοιμότητα από τα εποπτευόμενα ιδρύματα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ