ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Παύλος Μυλωνάς Εθνικής Τράπεζας
Φωτογραφία: Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας

Π. Μυλωνάς (ΕΤΕ): Η έκρηξη επενδύσεων μεταμορφώνει την ελληνική οικονομία

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς δήλωσε στο συνέδριο του Economist ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρές βάσεις για να αντέξει τις διεθνείς προκλήσεις και να διατηρήσει υψηλή ανάπτυξη.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για να αντιμετωπίσει τις νέες γεωπολιτικές και οικονομικές προκλήσεις που αναδύονται διεθνώς, όπως οι αυξημένοι δασμοί και η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας στο 29ο Συνέδριο του Economist με θέμα «The Prospects for Greece and Europe and the Rising Uncertainty in the Global Economy».

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν και οι υπουργοί Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Alfred Kammer, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.

Ο κ. Μυλωνάς επισήμανε πως η ελληνική οικονομία έχει χτίσει θεμελιώδη πλεονεκτήματα, τα οποία της επιτρέπουν να διατηρεί ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη διεθνή αστάθεια. 

«Η άνθηση των επενδύσεων αλλάζει δραματικά την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας», σημείωσε, εξηγώντας ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (εκτός κατασκευών) έχουν φθάσει σε ιστορικό υψηλό, στο 10,1% του ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερα από το ευρωπαϊκό 10,5%.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αύξηση των επιχειρηματικών δανείων κατά 17% σε ετήσια βάση αποτελεί ενθαρρυντικό δείγμα για τη διατήρηση της επενδυτικής δυναμικής, καθώς και για την απορρόφηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης (ΤΑΑ), ειδικά από το δανειακό του σκέλος, ύψους 18 δισ. ευρώ έως το 2028-2029.

Αναφερόμενος στους δασμούς, ο CEO της ΕΤΕ τόνισε ότι οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντιστοιχούν σε μόλις 5% των συνολικών εξαγωγών, και λιγότερο από 1% του ΑΕΠ. 

Επιπλέον, το 25% αυτών αφορά ενεργειακά προϊόντα που εξαιρούνται των δασμών, ενώ δύο τρίτα των εξαγωγών κατευθύνονται στην Ε.Ε., περιορίζοντας τις άμεσες επιπτώσεις.

Στον τομέα της Άμυνας, υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήδη δαπανά 3,1% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες, πλησιάζοντας τον στόχο του ΝΑΤΟ για 3,5% έως το 2035, χωρίς να απαιτούνται ανακατευθύνσεις δημοσίων πόρων.

Η ελληνική αγορά εργασίας καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη. Η απασχόληση έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 εκατ. άτομα από τα χαμηλά της κρίσης, ενώ η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό ανέρχεται στο ιστορικό υψηλό του 61%.

 Ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 15% σε πραγματικούς όρους από το 2019, ενώ και οι μέσοι πραγματικοί μισθοί είναι περίπου 10% υψηλότεροι.

Ο κ. Μυλωνάς τόνισε πως η Ελλάδα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ, ιστορικό υψηλό, που λειτουργεί πλέον υποστηρικτικά και όχι ανασταλτικά για την οικονομική δραστηριότητα. 

Παράλληλα, η αύξηση των ψηφιακών πληρωμών – που ανέρχονται στο 28% του ΑΕΠ, έναντι 25% στην Ε.Ε., έχει ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και τη μείωση της φοροδιαφυγής.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στην ανάπτυξη του κλάδου υψηλής τεχνολογίας. Από 0% του ΑΕΠ έχει φθάσει στο 1,5% μέσα σε επτά χρόνια, με την Ελλάδα να εξελίσσεται σε κόμβο δεδομένων για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

 «Σε πέντε χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα data hubs στην περιοχή», εκτίμησε.

Ο κ. Μυλωνάς έκλεισε την παρέμβασή του με έμφαση στην ανάγκη επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των αποταμιεύσεων και επενδύσεων των νοικοκυριών. 

Παράλληλα, πρότεινε στοχευμένα κίνητρα για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο τη δημιουργία μεγαλύτερων και ανταγωνιστικότερων μονάδων.

«Παρά τη σημαντική πρόοδο, πολλά απομένουν να γίνουν. Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις και πιο ευέλικτο επιχειρηματικό περιβάλλον», κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Φωτογραφία Εθνική Τράπεζα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τράπεζες
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έτρεξαν» οι τράπεζες και το β’ τρίμηνο αλλά με μειωμένη ταχύτητα

Επιβράδυνση σημειώνουν οι χορηγήσεις δανείων προς επιχειρήσεις. Πιθανό να περάσουν προβλέψεις για τη λύση στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Ώθηση στα αποτελέσματα δίνουν οι προμήθειες και τα έσοδα από trading.