Σε ένα περιβάλλον όπου οι επενδύσεις στην καινοτομία και την τεχνολογική κυριαρχία αποτελούν εθνική αναγκαιότητα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε το «Tech EU», ένα νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα με συνολικό προϋπολογισμό 250 δισ. ευρώ, που αφορά στην περίοδο 2025-2027.
Παρατηρώντας πως σήμερα λείπει η επαρκής χρηματοδότηση στα στάδια ανάπτυξης, με αποτέλεσμα πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις να αναγκάζονται να εξαγοραστούν ή να βγουν εκτός ΕΕ, το Tech EU έχει μια και μόνο βασική αρχή: Οι εταιρείες να μεγαλώσουν στην Ευρώπη και να παραμείνουν στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Τσακίρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Τράπεζας της Ελλάδος με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία», το πρόγραμμα στοχεύει στην αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απεξάρτηση από κρίσιμες τεχνολογίες τρίτων χωρών, προσφέροντας μια ενιαία και στοχευμένη πλατφόρμα πρόσβασης σε κεφάλαιο, για τη στήριξη της έρευνας και της ανάπτυξης που σχετίζονται με:
- Τεχνητή νοημοσύνη
- ψηφιακές υποδομές
- ημιαγωγούς
- κλιματική τεχνολογία
- βιοτεχνολογία
- άμυνα
- υγεία
- ρομποτική
- κρίσιμες πρώτες ύλες
Μάλιστα, μόνο το έτος 2025 αναμένεται οι επενδύσεις μέσω του Tech EU να φτάσουν τα 100 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11 δισ. ευρώ θα αφορούν αποκλειστικά σε ενεργειακά δίκτυα, ενώ παράλληλα θα τριπλασιαστούν και οι επενδύσεις στον τομέα της άμυνας. Όπως σημείωσε ο κ. Τσακίρης «έχουμε πλέον ένα ώριμο οικοσύστημα και μια αγορά που μπορεί να χρηματοδοτηθεί», ενώ συμπλήρωσε πως «η καινοτομία δεν ευδοκιμεί χωρίς πρόσβαση σε ένα σταθερό και ανταγωνιστικό χρηματοδοτικό περιβάλλον».
Το «Tech EU» αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα χρηματοδότησης της καινοτομίας που υπάρχει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Γιώργο Πάσσαρη, Διευθυντή Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και Εκπρόσωπο Ελλάδας & Κύπρου, ο οποίος πρόσθεσε πως αποτελεί συμπληρωματικό εργαλείο της πρωτοβουλίας ScaleUp Europe. Θα στοχεύει σε καινοτόμες εταιρείες σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, από τις αρχικές ιδέες έως την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους ερευνητές και τις εταιρείες μια ενιαία υπηρεσία για όλες τις χρηματοδοτικές τους ανάγκες, από ίδια κεφάλαια σε δάνεια και εγγυήσεις.
Προκειμένου να αποτελέσει πράγματι μια ουσιαστική βοήθεια προς τις καινοτόμες επιχειρήσεις, το «Tech EU» προσφέρει πολύ απλούστερη διαδικασία έγκρισης της χρηματοδότησης από αντίστοιχα εργαλεία, η οποία ολοκληρώνεται σε έναν ορίζοντα έως έξι μήνες.
Η ευκαιρία από την αναστάτωση στις ΗΠΑ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της στη γερμανική Handelsblatt, η πρόεδρος του Ομίλου ΕΤΕπ, Νάντια Καλβίνιο, βλέπει να γεννιέται μια ιδιαίτερη ευκαιρία από την οικονομική πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει. «Η τρέχουσα κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί μια ευκαιρία για την Ευρώπη να προσελκύσει ταλέντα, να προσελκύσει επενδύσεις, να προσελκύσει κεφάλαια», δήλωσε η ίδια. «Βλέπουμε έντονο ενδιαφέρον για την Ευρώπη από διεθνείς επενδυτές».
Τους τελευταίους μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση έχει περικόψει μαζικά τη χρηματοδότηση της έρευνας για ιδρύματα όπως τα ελίτ πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Κολούμπια. Αμερικανοί ερευνητές προειδοποιούν ήδη για διαρροή εγκεφάλων καθώς κορυφαίοι επιστήμονες εγκαταλείπουν τη χώρα και η Ευρώπη ελπίζει να προσελκύσει όσους αναζητούν ένα πιο πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και καινοτομία.