ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Τάκης Θεοδωρικάκος συνεδρίαση
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Υπουργείο Ανάπτυξης: Σχεδιάζεται εκ νέου ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Το υπουργείο Ανάπτυξης ξεκινά μελέτη για τη δημιουργία της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία αναμένεται να λειτουργεί από το 2026.

Tην εκκίνηση σημαντικής μελέτης για τον μετασχηματισμό του πλαισίου εποπτείας της αγοράς και την ενίσχυση της προστασίας του καταναλωτή ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την ίδρυση της νέας Ανεξάρτητης Αρχής Εποπτείας Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή.

Η νέα Αρχή αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία στις αρχές του 2026, διαμορφώνοντας ένα πιο αποτελεσματικό και σύγχρονο περιβάλλον για πολίτες και επιχειρήσεις.

Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ - Δράση: Στήριξη του Εμπορίου και Προστασία Καταναλωτή 2021-2025», και συγκεκριμένα στον 'Αξονα Προτεραιότητας 6.1 «Διοικητική Υποστήριξη». Πρόκειται για το έργο «Διενέργεια Μελέτης Στρατηγικής Κατεύθυνσης και Θεσμικού Ανασχεδιασμού του Ρόλου του Συνηγόρου του Καταναλωτή», με Κωδικό ΟΠΣ 5226475.

Κύριοι στόχοι της μελέτης και βασικές καινοτομίες

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου, το εγχείρημα στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου, συνεκτικού πλαισίου στρατηγικής για τον εκσυγχρονισμό του Συνήγορου του Καταναλωτή.

Η μελέτη θα αξιολογήσει την παρούσα κατάσταση, θα εντοπίσει υφιστάμενες προκλήσεις, ενώ θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές, διοικητικές και οργανωτικές λύσεις με βάση τις ανάγκες του καταναλωτή, τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς και τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Βασική επιδίωξη παραμένει η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του θεσμού, με υιοθέτηση βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.

Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης πράξης έχει οριστεί για το τέλος Δεκεμβρίου 2025, κάτι που θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο για τη θεσμική προετοιμασία και την ομαλή μετάβαση στη νέα δομή.

Διοικητική δομή και λειτουργίες

Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, η νέα Ανεξάρτητη Αρχή θα συγκεντρώνει σε μία οντότητα όλες τις συναφείς αρμοδιότητες, με σαφή οριοθέτηση ρόλων και αρμοδιοτήτων. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης, η λειτουργία της θα βασιστεί σε επιτυχημένα διεθνή μοντέλα, όπως της Σουηδίας, της Δανίας και της Ιταλίας, αλλά και ελληνικά παραδείγματα όπως η ΑΑΔΕ.

Η διοίκηση της Αρχής θα περιλαμβάνει πενταετή θητεία, διοικητή και τρεις υποδιοικητές, ενώ θα ενσωματωθούν οι αρμόδιες διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, η ΔΙΜΕΑ και ο Συνήγορος του Καταναλωτή.

Ο στόχος παραμένει η απλοποίηση διαδικασιών, η ενίσχυση των ελέγχων, και η ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από ελεγκτικές, κυρωτικές και συμφιλιωτικές αρμοδιότητες. Οι πολίτες θα γνωρίζουν πλέον επακριβώς πού και σε ποιον να απευθύνονται για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν την αγορά και τα καταναλωτικά τους δικαιώματα.

Εύρος αρμοδιοτήτων και χρηματοδότηση της νέας Αρχής

Το εύρος των νέων αρμοδιοτήτων καλύπτει τη διαμεσολάβηση και επίλυση διαφορών ανάμεσα σε πολίτες και επιχειρήσεις, τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων, καθώς και τη διαμόρφωση πολιτικών και εισηγήσεων προς την Πολιτεία για τη στήριξη του καταναλωτή. Η χρηματοδότηση θα προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ευρωπαϊκά προγράμματα, παράβολα και ποσοστό εσόδων από τα επιβληθέντα διοικητικά πρόστιμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαρκή λειτουργικότητα της Αρχής.

Σημειώνεται ότι, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης, «η νέα Αρχή δεν συγχέεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία παραμένει υπεύθυνη για την αντιμετώπιση των καρτέλ».

Η συγκεκριμένη θεσμική μεταρρύθμιση αναμένεται να προσδώσει ουσιαστική αξία στην προστασία του Έλληνα καταναλωτή και στην ομαλή λειτουργία της αγοράς, προωθώντας μία νέα κουλτούρα υπευθυνότητας και διαφάνειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπουργός Δικαιοσύνης Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιάρας: Δεν αποκλείονται δεσμεύσεις περιουσιών για αχρεωστήτως καταβληθέντα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε στο "ΟΡΕΝ" ότι δεν αποκλείεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όπου διαπιστώνεται αδυναμία επιστροφής παράτυπα εισπραχθέντων χρημάτων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.