Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ εξέτασε σήμερα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων κ. Νίκου Μηλαπίδη (μέσω τηλεδιάσκεψης), τις αλλαγές που επιφέρει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε το πρόσφατο Υπόμνημα προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής
Ασφάλισης, στο οποίο η ΕΣΕΕ καταθέτει όχι μόνο αναλυτικές παρατηρήσεις επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, αλλά και μία σειρά στοχευμένων προτάσεων για το πώς το ρυθμιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Σταύρος Καφούνης, σημείωσε ότι: «Με τη συμμετοχή του κ. Μηλαπίδη στο Διοικητικό Συμβούλιο, συνεχίσαμε τον ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Εργασίας για τις διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει αρκετά θετικά στοιχεία τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους, ωστόσο απαιτούνται διορθώσεις σε συγκεκριμένες, κρίσιμες διατάξεις.
Σύμφωνα με τον κ. Καφούνη, τα πρόστιμα για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας κρίνονται ακόμη υπερβολικά, ενώ η πρόταση για δικαίωμα τριαντάλεπτης πρόωρης προσέλευσης στα εμπορικά καταστήματα είναι δίκαιη και εύλογη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη λήψης ουσιαστικών μέτρων ελάφρυνσης και χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, όπως αναλύονται στο Υπόμνημα της Συνομοσπονδίας.
Οι προτάσεις στοχεύουν στην ολόπλευρη ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αντανακλώντας τις πραγματικές συνθήκες και την αγωνία της αγοράς. Για το λόγο αυτό η ΕΣΕΕ καλεί τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία να εντάξουν τις εν λόγω εισηγήσεις στο «πακέτο» των μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης».
Ο κ. Νίκος Μηλαπίδης σημείωσε για το νέο νομοσχέδιο: “Έχουμε πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ειδικότερα ο εμπορικός κλάδος σχετικά με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού.
Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο να προωθήσει την ευελιξία και να μειώσει τη γραφειοκρατία, παράλληλα με την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σημαντικές διατάξεις, όπως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση και η δυνατότητα προσθήκης μίας επιπλέον ώρας υπερωριακής εργασίας (μέχρι το συνολικό όριο των 13 ωρών στον ίδιο εργοδότη), διευκρινίζεται ότι είναι προαιρετικές.
Στόχος τους είναι να καλύψουν, κατά περίπτωση, τις ανάγκες των επιχειρήσεων και να υπηρετήσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των εργαζομένων.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αποτελεί εργαλείο για τη διαφανή λειτουργία των επιχειρήσεων, προσφέροντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους νόμιμους και τυπικούς εργοδότες.
Ο κ. Μηλαπίδης υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τα οφέλη και την ορθή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας, τονίζοντας ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να συνεργαστεί με την ΕΣΕΕ για την επιτυχία του νέου μέτρου