ΓΔ: 1972.49 -0.66% Τζίρος: 109.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:13:02
Τράπεζα της Ελλάδος κτίριο
Η Τράπεζα της Ελλάδος. Φωτο: BusinessDaily.gr

ΤτΕ: Μείωση 2,1 δισ. στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, στήριξη από τουρισμό

Η Τράπεζα της Ελλάδος καταγράφει μείωση 2,1 δισ. στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών το α΄ πεντάμηνο 2025, λόγω λιγότερων εισαγωγών και αύξησης στα τουριστικά έσοδα.

Σημαντική βελτίωση καταγράφει το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών της Ελλάδας κατά το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2025, με το σχετικό έλλειμμα να μειώνεται κατά 2,1 δισ. ευρώ συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, διαμορφούμενο στα 6,4 δισ. ευρώ. 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αποδίδεται κυρίως στη μείωση των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών, καθώς και στην ανοδική πορεία των εσόδων από τον τουρισμό.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές προϊόντων σε τρέχουσες τιμές συρρικνώθηκαν κατά 4,2% (σε σταθερές τιμές παρουσίασαν αύξηση 0,8%), ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 5,6% (πτώση 4,2% σε σταθερές τιμές).

Αναλύοντας περαιτέρω, οι εξαγωγές αγαθών εξαιρουμένων των καυσίμων ενισχύθηκαν κατά 4,6% σε τρέχουσες τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 2,5% (σε σταθερές τιμές η αύξηση διαμορφώθηκε σε 6,7% και 1,7% αντίστοιχα).

Παράλληλα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο υπηρεσιών κατέγραψε υποχώρηση, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών. 

Ωστόσο, η βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιόρισε εν μέρει τις επιπτώσεις, καθώς σημειώθηκε αύξηση 2,1% στις αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών, αλλά και άνοδος 12,7% στις σχετικές εισπράξεις, οι οποίες ανήλθαν στα 4,35 δισ. ευρώ.

Καθοριστική ήταν και η συμβολή του Ισοζυγίου Κεφαλαίων, το οποίο από έλλειμμα το 2024 πέρασε σε πλεόνασμα, διαμορφούμενο σε 1,2 δισ. ευρώ. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο η αύξηση των καθαρών εισπράξεων στον δημόσιο τομέα, όσο και η μείωση των καθαρών πληρωμών προς λοιπούς τομείς της οικονομίας.

Εξίσου σημαντική είναι και η μείωση του συνολικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων, που αντιστοιχεί στις ανάγκες για εξωτερική χρηματοδότηση κατά 4,0 δισ. ευρώ, με το νέο επίπεδο να διαμορφώνεται στα 5,2 δισ. ευρώ.

Στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών, οι υποχρεώσεις των κατοίκων της χώρας έναντι του εξωτερικού, που αφορούν κυρίως άμεσες επενδύσεις από μη κατοίκους στην Ελλάδα, παρουσίασαν καθαρές εισροές ύψους 2,1 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, παρατηρείται μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, κυρίως λόγω της πτώσης κατά 2,6 δισ. ευρώ στις τοποθετήσεις σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια. 

Το αποτέλεσμα αυτό ανακόπηκε εν μέρει από άνοδο 1,2 δισ. ευρώ στις επενδύσεις κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Και την ίδια στιγμή, οι υποχρεώσεις των κατοίκων αυξήθηκαν, εξέλιξη που αποδίδεται στην άνοδο 5,9 δισ. ευρώ στις τοποθετήσεις μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

Τέλος, η διεύρυνση των υποχρεώσεων, αλλά και η μετατόπιση των επενδυτικών ροών καταδεικνύουν μια δυναμική αναδιάταξη στην ελληνική οικονομία, με θετικές ενδείξεις ως προς τη "μείωση του εξωτερικού ελλείμματος" για το πρώτο πεντάμηνο του 2025.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 18 ετών στα δάνεια επιχειρήσεων: «Τρέχουν» με αύξηση πάνω από 17%

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τις εποχές πριν την οικονομική κρίση αυξάνονται οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες και για τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Τράπεζα της Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Περιορισμένη η επίπτωση στον πληθωρισμό από μία μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ

Σύμφωνα με την ΤτΕ, μια μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ θα επηρέαζε ελάχιστα τον πληθωρισμό, ενώ σε συνδυασμό με διαρθρωτικές παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική και σταθερή αποκλιμάκωσή του.