ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Παπακωνσταντίνου
Φωτο: Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια Τράπεζας της Ελλάδος

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Ψηφιακή μετάβαση και ΑΙ αλλάζουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα

Η Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου αναλύει τις προκλήσεις και τις προοπτικές της ψηφιακής τεχνολογίας και του AI στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Η Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, επισημαίνει ότι η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί κινητήριο δύναμη για τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, επηρεάζοντας τη δομή του, τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα. 

Σε άρθρο γνώμης της στο ένθετο DIGITAL FINANCE του ΒΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, αναδεικνύει τη διττή φύση των τεχνολογικών εξελίξεων: από τη μία, δημιουργούν νέες ευκαιρίες όπως mobile banking, Τεχνητή Νοημοσύνη και ψηφιακά κανάλια, και από την άλλη, εντείνουν προκλήσεις όπως η ασφάλεια, η διαφάνεια και η ανάγκη για ρυθμιστική εποπτεία.

Στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, η Ελλάδα ανταποκρίνεται σταδιακά, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί κανονιστικά εργαλεία όπως ο MiCAR, ο DORA και ο AI Act, που ρυθμίζουν αντίστοιχα τις αγορές κρυπτοστοιχείων, την επιχειρησιακή ανθεκτικότητα και τη χρήση ΑΙ. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως τονίζει η κ. Παπακωνσταντίνου, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης των πολιτών σε ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται ραγδαία.

Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας αποτελεί ευκαιρία, αλλά απαιτεί ισχυρούς θεσμούς, ενεργή εποπτεία και συνεχή προσαρμοστικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές – κράτος, αγορά και πολίτες.

Το άρθρο της Υποδιοικήτριας της Τράπεζας της Ελλάδας, Χριστίνας Παπακωνσταντίνου

Σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων, η ψηφιακή τεχνολογία αποτελεί καταλύτη για τον μετασχηματισμό του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, επηρεάζοντας τόσο τη δομή και τις πρακτικές του, όσο και τα προσφερόμενα προϊόντα και υπηρεσίες. 

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), η τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού (DLT) και οι διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών (APIs) συντελούν στην υιοθέτηση νέων επιχειρηματικών μοντέλων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο ελληνικός χρηματοπιστωτικός τομέας προσαρμόζεται σταδιακά στις τεχνολογικές μεταβολές, ενσωματώνοντας όλο και ταχύτερα ψηφιακές τεχνολογίες.

 Η ανάπτυξη εφαρμογών mobile banking, η χρήση αυτοματοποιημένων εργαλείων εξυπηρέτησης πελατών (chatbots) και μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης για την αποτροπή της απάτης και την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα καινοτόμων λύσεων που αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

 Επίσης, η εμφάνιση πλήρως ψηφιακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προσδίδει νέα δυναμική στην αγορά. 

Ωστόσο, η ψηφιακή μετάβαση συνοδεύεται από προκλήσεις. Εγγενή ζητήματα των ψηφιακών λύσεων αποτελούν η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων έναντι κυβερνοαπειλών. 

Επιπλέον, τα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης μπορεί να υποπέσουν σε λάθη ή ανακρίβειες, να μεροληπτούν ή να μην είναι ξεκάθαρο πώς έφτασαν στα συμπεράσματα τα οποία εξάγουν. 

Παράλληλα, αναδύονται νέες και ταχέως αναπτυσσόμενες μορφές ψηφιακών χρηματοπιστωτικών προϊόντων, όπως τα κρυπτοστοιχεία.

 Τα κρυπτοστοιχεία συνδέονται με κινδύνους και σοβαρές αδυναμίες (π.χ. διακυβέρνησης, διασφάλισης των περιουσιακών στοιχείων) των φορέων που τα εισάγουν σε δημόσια προσφορά ή διαπραγμάτευση.

 Επιπλέον, οι διακυμάνσεις στην αξία τους, σε συνδυασμό με την ελλιπή πληροφόρηση για τους ενδεχόμενους κινδύνους, ενέχουν υψηλό ρίσκο επένδυσης, ενώ δεν πρέπει να υποτιμώνται οι κίνδυνοι που αφορούν στο «ξέπλυμα» χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής και τη νομισματική κυριαρχία. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθετεί τα τελευταία έτη σταδιακά ρυθμιστικό πλαίσιο για τις ψηφιακές χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως τον Κανονισμό για τις Αγορές Κρυπτοστοιχείων (MiCAR) που συνιστά ένα πρώτο βήμα στη ρύθμιση της αγοράς κρυπτοστοιχείων, και τον Κανονισμό σχετικά με την ψηφιακή επιχειρησιακή ανθεκτικότητα του χρηματοοικονομικού τομέα (DORA).

 Επιπρόσθετα, ο πρόσφατος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act), εισαγάγει εναρμονισμένους κανόνες για την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης σε προϊόντα και υπηρεσίες σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση κινδύνων από τις τεχνολογικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα θα έχουν οι εποπτικές αρχές, προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των χρηστών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και να διαφυλαχθούν η ακεραιότητα της αγοράς και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης αποτελεί ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα.

 Ωστόσο, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συναφών κινδύνων απαιτείται ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο, ενίσχυση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού, προσαρμοστικότητα και εγρήγορση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ 18 ετών στα δάνεια επιχειρήσεων: «Τρέχουν» με αύξηση πάνω από 17%

Με τον ταχύτερο ρυθμό από τις εποχές πριν την οικονομική κρίση αυξάνονται οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις, ενώ βελτιώνονται οι συνθήκες και για τα δάνεια στα νοικοκυριά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.