Καθώς η προθεσμία για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έληξε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 21 Ιουλίου, στο εξής οι διορθώσεις των στοιχείων που αναγράφηκαν στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 μπορεί να κοστίσουν σε πρόστιμα από την ΑΑΔΕ.
Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορούν να διορθωθούν κωδικοί των φορολογικών δηλώσεων, χωρίς να κινδυνεύουν οι υπόχρεοι με κυρώσεις από την εφορία.
Όλοι οι φορολογούμενοι που είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους, μπορούσαν έως και την 21η Ιουλίου να υποβάλουν τροποποιητική, διορθώνοντας τα πάντα, ακόμη και εισοδήματα, τεκμήρια, ακίνητα κλ.π. χωρίς καμία κύρωση ή κανένα πρόβλημα.
Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής, οι διορθώσεις στις φορολογικές δηλώσεις μπορεί να επιφέρουν διοικητικά πρόστιμα, καθώς και επιπλέον φόρους εάν τροποποιηθεί π.χ. το ύψος των εισοδημάτων, ή των τεκμηρίων ή διαγραφεί κάποιος κωδικός φοροέκπτωσης που παραπέμπει σε φοροαπαλλαγή.
Αναλόγως της έκτασης των τροποποιήσεων, που θα γίνουν στις φορολογικές δηλώσεις, η εφορία μπορεί να ζητήσει από τον φορολογούμενο να προσκομίσει και δικαιολογητικά, τα οποία θα τεκμηριώνουν τις αλλαγές.
Το ύψος των διοικητικών προστίμων κυμαίνεται από 100 έως 500 ευρώ και συγκεκριμένα:
- Εάν ο φορολογούμενος είναι μισθωτός, συνταξιούχος, εισοδηματίας, θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
- Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία και με 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
Πότε και πώς
Ο γενικός κανόνας που ισχύει ορίζει πως τα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής επιβάλλονται όταν, με την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει είναι υψηλότερος των 100 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιβάλλεται καμία κύρωση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Όταν με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης, αλλά διορθώνεται κάποιος κωδικός χωρίς να επηρεάζει το δηλωθέν εισόδημα και τον βεβαιωθέντα φόρο εισοδήματος. Παράδειγμα διορθώνονται στοιχεία ταυτοποίησης του φορολογούμενου ή της συζύγου ή των τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενούνται.
- Όταν με την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση μεταβάλλονται τα ποσά του εισοδήματος ή των τεκμηρίων κ.λπ. και από τη νέα εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης προκύπτει φόρος εισοδήματος, αυξημένος φόρος εισοδήματος έως και 100 ευρώ.
- Όταν με την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση ο φόρος εισοδήματος που προκύπτει με τη νέα εκκαθάριση, μειώνεται σε σχέση με την αρχική δήλωση.
- Όταν το εκκαθαριστικό της αρχικής δήλωσης ήταν μηδενικό και με την τροποποιητική γίνεται χρεωστικό έως 100 ευρώ, δεν επιβάλλεται πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής.
Τα δικαιολογητικά και ο έλεγχος
Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι, ανεξάρτητα από το αν θα επιβαρυνθούν με το διοικητικό πρόστιμο, μια τροποποιητική δήλωση, η οποία αλλάζει σημαντικούς κωδικούς της φορολογικής δήλωσης, μπορεί να αποτελέσει αφορμή φορολογικού ελέγχου.
Εφόσον οι φορολογικές υπηρεσίες κρίνουν πως οι διορθώσεις που γίνονται με την τροποποιητική είναι ύποπτες, καλούν τον υπόχρεο να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Καμπανάκι χτυπάει, όταν με την τροποποιητική «διορθώνεται» αισθητά προς τα κάτω ο φόρος εισοδήματος είτε με την αναγραφή μικρότερων εισοδημάτων είτε με την εξάλειψη τεκμαρτών δαπανών είτε με τη χρήση φοροαπαλλαγών.
Σε όλες τις περιπτώσεις αυτές, ο υπόχρεος καλείται με μήνυμα από την ΑΑΔΕ να προσκομίσει τα δικαιολογητικά και μάλιστα στην αποκλειστική προθεσμία των 15ημερών.
Μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής και εφόσον ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί και δεν προσκομίσει τα δικαιολογητικά, η δήλωσή του θα εκκαθαριστεί από την οικεία Δ.Ο.Υ., διαγράφοντας ή διορθώνοντας, όπου απαιτείται, ποσά τα οποία συνεπάγονται φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση του δηλούμενου εισοδήματος ή μείωση του φόρου, τα οποία δεν καλύπτονται από ηλεκτρονικά αρχεία ούτε προσκομίζονται για αυτά τα κατάλληλα δικαιολογητικά σε φυσική μορφή και στη συνέχεια εκδίδεται η πράξη προσδιορισμού φόρου, προφανώς με τσουχτερό φόρο.