Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε κορυφαίο προορισμό για μακρινούς ταξιδιώτες από σημαντικές αγορές εκτός Ευρώπης, με τα πρόσφατα στοιχεία της μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ να αποτυπώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις ιδίως στην Ινδία, όπου για πρώτη φορά ξεπερνά σε προτίμηση και την αγορά της Κίνας.
Παράλληλα, η χώρα διατηρεί σταθερή θέση στη 15άδα των πιο δημοφιλών προορισμών για Αυστραλούς, Καναδούς και Αμερικανούς, ενισχύοντας το brand της στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Η δεύτερη φάση της μελέτης του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η οποία επικεντρώνεται στις χώρες ΗΠΑ, Καναδά, Κίνας, Ινδίας και Αυστραλίας, αναδεικνύει το δυναμικό των μη ευρωπαϊκών αγορών για τον ελληνικό τουρισμό.
Αυτές οι αγορές συνεισέφεραν το 2019 και το 2023 περίπου 11% των συνολικών εσόδων του εισερχόμενου τουρισμού, επιβεβαιώνοντας τη σημασία τους για την ανάπτυξη του κλάδου.
Η μελέτη, που βασίζεται σε διαδικτυακή έρευνα της Global Web Index (GWI) με δείγμα άνω των 12.000 ατόμων, καταγράφει προτιμήσεις, προθέσεις ταξιδιών και καταναλωτικές τάσεις για το 2025.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πρόθεση πραγματοποίησης διακοπών στο εξωτερικό για το 2025 εμφανίζεται πιο ισχυρή στην Ινδία, όπου το 72,4% σκοπεύει να ταξιδέψει, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει το 57%. Ο Καναδάς και η Αυστραλία καταγράφουν υψηλά ποσοστά (69,5%), και η Κίνα ακολουθεί με 59,5%.
Αξιοσημείωτο είναι το στοιχείο ότι η ινδική αγορά σημειώνει πρωτιά στο μερίδιο των ταξιδιωτών που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν πέντε ή περισσότερα ταξίδια (13,8%), επιλέγοντας κυρίως «ταξίδια στη φύση» αλλά και παραθαλάσσιες διακοπές, όπως προσφέρει η Ελλάδα.
Όσον αφορά τη θέση της Ελλάδας στη λίστα με τους προτιμώμενους προορισμούς, η χώρα βρίσκεται στην 11η θέση για την Αυστραλία (9,8%) και τον Καναδά (7,9%) και στη 13η θέση για τις ΗΠΑ (8,4%).
Παρά τη μικρή διαφορά ποσοστών σε σχέση με προορισμούς που καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική επιλογή. Σε Κίνα και Ινδία εμφανίζεται χαμηλότερα στη λίστα (31η και 26η θέση αντίστοιχα), ωστόσο καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο στη δεύτερη, ανεβαίνοντας 13 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Σε επίπεδο ανταγωνισμού στη Μεσόγειο, η Γαλλία και η Ιταλία κρατούν τις πρώτες θέσεις στις περισσότερες αγορές, με την Ισπανία να αποτελεί βασικό αντίπαλο , ωστόσο, στην αγορά της Αυστραλίας η Ελλάδα καταγράφει επίδοση καλύτερη από την Ισπανία, σκαρφαλώνοντας στην τρίτη θέση.
Συνολικά, οι τάσεις δείχνουν ενισχυμένη προτίμηση προς την Ελλάδα σε σχέση με την Πορτογαλία, την Τουρκία και την Κροατία.
Στο οικονομικό σκέλος, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Κίνα δηλώνουν πως θα διατηρήσουν ή και θα αυξήσουν τον προϋπολογισμό τους για διακοπές, ενώ στην Ινδία παρατηρείται ισχυρή τάση για υψηλότερη δαπάνη.
Σε όλα τα δείγματα, το ποσοστό όσων σκοπεύουν να ξοδέψουν περισσότερα υπερισχύει, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να καταγράφονται σε ΗΠΑ, Καναδά και Κίνα (διαφορά περίπου 18%).
Όσον αφορά τη διαμονή, οι επικρατέστερες τιμές που ταξιδιώτες είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ανά διανυκτέρευση κυμαίνονται:
- ΗΠΑ: 94–153 ευρώ
- Καναδάς: 54–108 ευρώ
- Κίνα: 54–89 ευρώ
- Ινδία: 16–32 ευρώ
- Αυστραλία: 60–132 ευρώ
Αξιοσημείωτο είναι πως σημαντικό ποσοστό θεατών προτίθεται να καταβάλει ποσά πάνω από τον μέσο όρο, με τους Ινδούς να ξεχωρίζουν (38,9% διατεθειμένοι να δαπανήσουν άνω των 47 ευρώ ανά διανυκτέρευση), ενώ και σε Κίνα και ΗΠΑ τα αντίστοιχα ποσοστά ξεπερνούν το 30%.
Η φετινή ανάλυση δείχνει πως οι ταξιδιώτες από τις πέντε αυτές αγορές παρουσιάζουν μια διακριτή τάση για έγκαιρο προγραμματισμό σε σύγκριση με το παρελθόν, ειδικά όσον αφορά κρατήσεις διαμονής, μεταφοράς και δραστηριοτήτων.
Οι Κινέζοι και οι Ινδοί διακρίνονται ως οι πιο οργανωμένοι, ενώ οι Καναδοί τείνουν σε μικρότερα χρονικά περιθώρια σχεδιασμού.
Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των ταξιδιών, οι περισσότεροι προτιμούν διακοπές «μεσαίας διάρκειας» (5–7 ημέρες) ή και μεγαλύτερες, με ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό στην ινδική αγορά (69,8%). Ενισχύεται το ενδιαφέρον για πολυήμερα ταξίδια σε Ινδία και Αυστραλία, ενώ στην αντίπερα όχθη, Καναδάς και Κίνα καταγράφουν αύξηση στα σύντομα ταξίδια.
Όσον αφορά το είδος των διακοπών, αναδεικνύονται οι κατηγορίες επίσκεψη σε αξιοθέατα, παραλία/παραθαλάσσια θέρετρα, city break, φιλοξενία σε συγγενείς/φίλους, αλλά και ταξίδια για πεζοπορία.
Σημαντικό ενδιαφέρον εμφανίζουν επίσης τα «ταξίδια στη φύση», με ιδιαίτερη προτίμηση από Ινδούς και Κινέζους ταξιδιώτες.
Βασικό κίνητρο για την επιλογή διακοπών στο εξωτερικό για τους Αμερικανούς, Καναδούς, Ινδούς και Αυστραλούς αποτελεί η απόλαυση και χαλάρωση (με ποσοστά από 51% έως 64,7%), ενώ για τους Κινέζους προηγείται η εμπειρία νέου τόπου ή πολιτισμού.
Η προτιμώμενη μορφή διαμονής είναι το ξενοδοχείο ή μοτέλ, με ποσοστά που κυμαίνονται από 66,5% (Ινδία) έως 73,5% (Αυστραλία). Σε δεύτερη μοίρα έρχονται η διαμονή σε φίλους/συγγενείς και οι ενοικιαζόμενες κατοικίες, ενώ στην Κίνα η φιλοξενία σε ξενοδοχείο καταγράφει το χαμηλότερο σχετικό ποσοστό (48,2%).