ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Σταϊκούρας: Επιστροφή σε «ρεαλιστικά» πλεονάσματα από το 2023

Η νέα κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε δημοσιονομικό χώρο και τον αξιοποιεί για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει απότομη επιστροφή σε υψηλά δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2023 επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι θα πρέπει από το 2023 να υπάρξει μια επιστροφή σε «ρεαλιστικά» πρωτογενή πλεονάσματα και εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη» του Moneyreview, σχολίασε έμμεσα προηγούμενη τοποθέτηση του επικεφαλής οικονομολόγου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Ρολφ Στράουχ, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είναι ισχυρές, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι σημαντικό πως η Ελλάδα στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να παραταθεί και το 2023 η ρήτρα διαφυγής από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, σημειώνοντας ότι η σχετική συζήτηση συνεχίζεται στο Eurogroup και οι αποφάσεις θα ληφθούν αφού δημοσιοποιηθούν και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν, τον Μάιο.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι η κρίση που έχει δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, αν και αναγνώρισε ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αυξάνει την αβεβαιότητα και δημιουργεί κινδύνους.

Για την ελληνική οικονομία, ο σοβαρότερες κίνδυνος προέρχεται από τον πληθωρισμό, σημείωσε, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύθηκε την απόδοση του 2021, δημιουργώντας δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο αξιοποιεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αναγνώρισε, πάντως, ότι δεν υπάρχει κράτος στην Ευρώπη που μπορεί να απορροφήσει πλήρως το κόστος και επισήμανε ότι χρειάζονται πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Πληθωρισμός ακόμη και πάνω από 7%

Αναφερόμενος στους κινδύνους που δημιουργεί η νέα κρίση για την οικονομία της ευρωζώνης, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκουίντος, τόνισε ότι, με βάση το χειρότερο σενάριο της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει και το 7% φέτος.

Παρόλα αυτά, επισήμανε ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα παραμείνει σε αναπτυξιακή πορεία, τονίζοντας ότι μάλλον θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα στασιμοπληθωρισμού. Όπως είπε, η ρωσική εισβολή φέρνει αβεβαιότητα, θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% το 2022, σύμφων με το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0,5%.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής στη νέα κρίση, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από τις κυβερνήσεις να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού με στοχευμένες πολιτικές, με τρόπο ώστε να διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξει ένα σπιράλ πληθωρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης πορτραίτο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,3% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,2% για την ελληνική οικονομία το 2025

Κατατέθηκε το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Σχέδιο της χώρας που προβλέπει για το 2025 υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, αύξηση των επενδύσεων κατά 8,4% και των εξαγωγών κατά 4%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 3% του ΑΕΠ αναμένεται να αγγίξει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2024

Η ελληνική οικονομία κατευθύνεται προς άλλο ένα έτος με ισχυρές δημοσιονομικές αποδόσεις, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2025.