ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

Αμοιβή 1.500 - 2.000 ευρώ σε όσους εντοπίζουν πλαστές αποδείξεις

Ενεργοποιείται η εφαρμογή που θα επιτρέπει σε καταναλωτές να σκανάρουν αποδείξεις λιανικής και να τις στέλνουν στην ΑΑΔΕ για να εντοπίζονται οι πλαστές. Πώς θα λειτουργεί και τι θα κερδίζουν οι καταναλωτές που θα γίνουν... ελεγκτές.

Εντός της εβδομάδας η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί τη νέα εφαρμογή apodixis στα κινητά τηλέφωνα με την οποία όλοι οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να «σκανάρουν» την εγκυρότητα της απόδειξης που λαμβάνουν για τις συναλλαγές τους και μάλιστα σε περίπτωση που εντοπίσουν ότι δεν είναι γνήσια και ειδοποιήσουν τις φορολογικές αρχές θα επιβραβεύονται με μπόνους που μπορεί να φθάνει τα 2.000 ευρώ.

Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή, ο έλεγχος των αποδείξεων με το κινητό θα γίνεται με απλές και γρήγορες κινήσεις, σκανάροντας το QR code που βρίσκεται σε αυτή. Στη συνέχεια, τα δεδομένα θα αποστέλλονται στο σύστημα της ΑΑΔΕ και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για το αποτέλεσμα του ελέγχου. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι αυθεντική ο φορολογούμενος που κατήγγειλε την παράβαση μετά τη βεβαίωση του προστίμου από τις ελεγκτικές αρχές θα λαμβάνει ποσό που μπορεί να φθάνει έως και 10 φορές της αξίας της απόδειξης με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ανώτατο όριο θα οριστεί στα 1.500 - 2.000 ευρώ. Οι προϋποθέσεις, ο ακριβής τρόπος υπολογισμού του ύψους του μπόνους και η διαδικασία καταβολής του θα καθοριστεί με διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Η εφαρμογή θα διανεμηθεί από τα Ηλεκτρονικά Καταστήματα Google Play (Android) και App Store (iOS) και τα λειτουργικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής θα είναι:

- Μηχανισμός σάρωσης του QR code των αποδείξεων λιανικής πώλησης.

- Αυτόματη αποστολή ερωτήματος στη σχετική βάση δεδομένων των Φ.Η.Μ.

- Προβολή του αποτελέσματος με εύληπτο και απλό τρόπο.

- Δυνατότητα φωτογράφισης της χάρτινης απόδειξης σε συνέχεια αποτελέσματος με ενδείξεις παράβασης.

- Αποστολή της απόδειξης (βασικά στοιχεία, φωτογραφία, αποτέλεσμα ελέγχου στην βάση δεδομένων) και προαιρετικά της γεωγραφικής θέσης του χρήστη (georeference) στο σύστημα λήψης και διαχείρισης πληροφοριών της Α.Α.Δ.Ε.

- Επιλογή για υποβολή πληροφορίας, είτε κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη (με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.

Μέσω της εφαρμογής αυτής η ΑΑΔΕ θα ενημερώνεται έγκαιρα και έγκυρα για τις επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν και θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει άμεσα στις προβλεπόμενες από τον νόμο ενέργειες για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι το μέτρο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών παρέχοντας τους τη δυνατότητα να γνωρίζουν την εγκυρότητα και τη νομιμότητα της συναλλαγής τους.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, όταν διαπιστώνεται η παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών (ΦΗΜ) καθώς και η έκδοση στοιχείων λιανικής πώλησης από ΦΗΜ ο οποίος δεν λειτουργεί με εγκεκριμένες προδιαγραφές, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των επαγγελματικών εγκαταστάσεων από 2 έως 12 μήνες, ενώ παράλληλα επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

Όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 15% επί του τζίρου της επιχείρησης το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 10.000 ευρώ για επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με διπλογραφικά.   

Στο μεταξύ μέχρι το τέλος του έτους η ΑΑΔΕ θα δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα όπου οι πολίτες θα μπορούν με βάση τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους να καταγγέλλουν επώνυμα η ανώνυμα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου κατά τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 36.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Η φορολογική Αρχή επικεντρώνει στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, η οποία δεν έχει καμφθεί από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πόσες υποθέσεις είναι ανοικτές στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό ψάχνει με διασταυρώσεις η Εφορία

Διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έσοδα από τόκους.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς βρίσκει στόχους φορολογικού ελέγχου το «έξυπνο» σύστημα της ΑΑΔΕ

Με προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, κριτήρια κινδύνου και ανάλυση δεδομένων από πολλές πηγές, η ΑΑΔΕ εντοπίζει τους φορολογούμενους που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και παίρνουν σειρά για έλεγχο.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει» η ανωνυμία για «κάρφωμα» στην Εφορία με νέα δικαστική απόφαση

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιβάλει για πρώτη φορά να γνωστοποιηθούν σε καταγγελλόμενο για φοροδιαφυγή τα στοιχεία του προσώπου που έκανε την καταγγελία.