ΓΔ: 1970.41 -0.76% Τζίρος: 179.10 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: Shutterstock

«Μπόνους» έως 2.000 ευρώ σε όσους εντοπίζουν «μαϊμού» αποδείξεις

Σύντομα στη Βουλή η διάταξη που θα προβλέπει αμοιβή σε φορολογούμενους, οι οποίοι καταγγέλλουν στην ΑΑΔΕ πλασματικές αποδείξεις λιανικής πώλησης μέσα από την ειδική εφαρμογή "Appodixi".

Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή της διάταξης που θα καθορίζει το ύψος της χρηματικής αμοιβής που θα λαμβάνουν οι φορολογούμενοι που καταγγέλλουν μέσω της εφαρμογής "Appodixi" περιπτώσεις με «μαϊμού» αποδείξεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνονται από τον έλεγχο της ΑΑΔΕ.

Με τη νέα διάταξη, όσοι με το κινητό τους ελέγχουν την εγκυρότητα των αποδείξεων και βοηθούν τον ελεγκτικό μηχανισμό να εντοπίζει επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν θα λαμβάνουν «μπόνους» πολλαπλάσιο της αξίας της απόδειξης. Σύμφωνα με πληροφορίες η αμοιβή θα είναι κλιμακωτή ανάλογα με την αξία της συναλλαγής και μπορεί να φθάνει έως και το 10πλάσιο της αξίας της απόδειξης, με ανώτατο όριο τα 1.500 έως 2.000 ευρώ.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου οπότε τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο μέχρι σήμερα 155.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την εφαρμογή "Αppodixi" που τους δίνει τη δυνατότητα να σκανάρουν τις αποδείξεις και να ελέγχουν την εγκυρότητα τους. Οι καταγγελίες για «ύποπτες» συναλλαγές έχουν φθάσει μέχρι στιγμής τις 73.834 από τις οποίες οι 32.789 είναι επώνυμες και οι 41.045 ανώνυμες. Μάλιστα οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν αποδείξεις που έχουν εκδοθεί από δηλωμένη ταμειακή μηχανή αλλά δεν διαβιβάστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ .

Η συμβολή της εφαρμογής "Appodixi" στη μάχη για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι σημαντική, καθώς έχει οδηγήσει τις ελεγκτικές αρχές στην αποκάλυψη περιπτώσεων έκδοσης αποδείξεων από «πειραγμένους» μηχανισμούς και στην επιβολή προστίμων και λουκέτων.

Οι έλεγχοι έφεραν στο φως «κόλπα» που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά τους έσοδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εντοπίστηκαν επιχειρήσεις που ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής, δηλαδή άλλο ποσό έγραφε η απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή “Appodixi” στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.

2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

-  Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου). Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

- Η  ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

- Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Εφόσον ο χρήστης επιλέξει να αναφέρει την απόδειξη, καλείται να κάνει τα εξής:

1. Να τραβήξει φωτογραφία της απόδειξης.

2. Να εισαγάγει τον λόγο αναφοράς, υπό μορφή πεδίου Λίστας Επιλογών (με δυνατότητα επιλογής μιας τιμής).

3. Να προσθέσει όποιες παρατηρήσεις θέλει.

4. Να επιλέξει αν θα πραγματοποιήσει ανώνυμη ή επώνυμη καταγγελία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο ΑΑΔΕ Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 36.000 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ

Η φορολογική Αρχή επικεντρώνει στην αντιμετώπιση της μεγάλης φοροδιαφυγής, η οποία δεν έχει καμφθεί από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Πόσες υποθέσεις είναι ανοικτές στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Φορολογικός έλεγχος έγγραφων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρυφά εισοδήματα από το εξωτερικό ψάχνει με διασταυρώσεις η Εφορία

Διαδικασία διπλών ελέγχων από τη φορολογική Αρχή στα εισοδήματα που προέρχονται από το εξωτερικό και δεν δηλώνονται στην εφορία στο σύνολό τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα έσοδα από τόκους.
Κτίριο ΑΑΔΕ Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς βρίσκει στόχους φορολογικού ελέγχου το «έξυπνο» σύστημα της ΑΑΔΕ

Με προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, κριτήρια κινδύνου και ανάλυση δεδομένων από πολλές πηγές, η ΑΑΔΕ εντοπίζει τους φορολογούμενους που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγή και παίρνουν σειρά για έλεγχο.
ΑΑΔΕ πινακίδα κτήριο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σπάει» η ανωνυμία για «κάρφωμα» στην Εφορία με νέα δικαστική απόφαση

Ιστορική απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών επιβάλει για πρώτη φορά να γνωστοποιηθούν σε καταγγελλόμενο για φοροδιαφυγή τα στοιχεία του προσώπου που έκανε την καταγγελία.