ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φωτο: Shutterstock

Πώς το αεροδρόμιο Τελ Αβίβ «νίκησε» τη Ν. Υόρκη σε πτήσεις προς Αθήνα

Το Ισραήλ έχει καταφέρει να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κορυφή των εκτός Ευρώπης κρατών στις αφίξεις στο Ελ. Βενιζέλος. Εξαπλασιάστηκε η κίνηση από το Ισραήλ μεταξύ 2009 και 2022.

Ανεβαίνει σταθερά, χρόνο με τον χρόνο η παρουσία των ταξιδιωτών από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της EL- AL, του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας, σε επίπεδο επταμήνου 2023 το Ισραήλ βρέθηκε στην 8η θέση σε άμεση επιβατική κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος εμφανίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο (+68%) για το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ιωάννα Παπαδοπούλου, στα τέλη Αυγούστου το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ξεπέρασε αυτό της Νέας Υόρκης σε ό,τι αφορά των αριθμό των πτήσεων και των επιβατών που μετέφεραν από και προς την Αθήνα. Στοιχείο εντυπωσιακό, αν εκτιμηθεί η «δεξαμενή» επιβατών των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις αφίξεις 7μήνου το Ισραήλ βρίσκεται στην 7η θέση για το Ελευθέριος Βενιζέλος με ανάπτυξη – τη δεύτερη μεγαλύτερη– της τάξης του 77% συγκρινόμενο με την προ πανδημίας περίοδο. Η μόνη χώρα που το ξεπερνάει είναι η Νορβηγία με ποσοστό 84%, η οποία όμως συγκρίνεται με πολύ χαμηλή βάση, καθώς βρίσκεται μόλις στην 20η θέση από πλευράς αφίξεων στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Ένα επίσης εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι μεταξύ 2009 και 2022 η επιβατική κίνηση μεταξύ της ισραηλινής αγοράς από και προς την Αθήνα έχει σχεδόν εξαπλασιαστεί, καθώς από τους μόλις 97.000 ταξιδιώτες φθάσαμε πέρυσι σε 581.000. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί οι αριθμοί για το σύνολο της χώρας είναι πολύ μεγαλύτεροι, καθώς εκτός από την Αθήνα απευθείας πτήσεις πραγματοποιούνται σε Θεσσαλονίκη όλο τον χρόνο και εποχικά σε Χανιά, Ηράκλειο, Ιωάννινα, Μύκονο, Ρόδο, Καλαμάτα, Άκτιο και Κέρκυρα.

Η φετινή χρονιά στον τομέα της επιβατικής κίνησης μεταξύ Τελ Αβίβ και Αθήνας εμφανίζει έντονη δυναμική, καθώς πριν από λίγες εβδομάδες για πρώτη φορά στην σύνδεση των δύο προορισμών «έσπασε» το φράγμα των 20.000 επιβατών εβδομαδιαίως. Για να υπάρχει μία σύγκριση μεγεθών, στην καλύτερη εβδομάδα του 2019 είχαν ταξιδέψει μεταξύ των δύο αεροδρομίων 13 χιλ. επιβάτες και το 2022 17.000 επιβάτες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το προφίλ των Ισραηλινών που ταξιδεύουν προς την Αθήνα είναι κυρίως ζευγάρια με μέση ηλικία λίγο πάνω από τα 40 που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και σκοπός του ταξιδιού τους είναι οι διακοπές. Η διάρκεια της παραμονής τους στην χώρα μας ξεπερνάει τη μία εβδομάδα (8 ημέρες), ενώ σε ποσοστό 64% πραγματοποιούν την αγορά του εισιτηρίου τους μέσω ίντερνετ και 27% μέσω τουριστικού πρακτορείου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριάντα εκατ. επιβάτες και περιθώριο κέρδους 60% «βλέπει» το Αεροδρόμιο

Το πρώτο τρίμηνο η επιβατική κίνηση σημείωσε άνοδο 16,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, που αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ποιες είναι οι νέες αγορές που μπαίνουν στο στόχαστρο.
Έκρηξη στη Γάζα
ΔΙΕΘΝΗ

Οι επιπτώσεις της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε τουρισμό και επιχειρηματικότητα

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, ειδικά μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, εντείνει τις ανησυχίες για οικονομία, εμπόριο, επιχειρήσεις και τουρισμό, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.
Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εντυπωσιακό εξάμηνο για το Αεροδρόμιο με αύξηση της κίνησης κατά 8%

Το Αεροδρόμιο είχε συνεισφορά 3,3 δισ. στην εθνική οικονομία, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Διαχειρίσιμος μέχρι στιγμής ο αντίκτυπος του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μέχρι 500 χιλιάδες οι εκτιμώμενες απώλειες επιβατών.