ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μάνος Δροσατάκης
Φωτο: Μάνος Δροσατάκης, Διευθύνων Σύμβουλος Iolcus Investments

Μ. Δροσατάκης: Ώθηση στις αποτιμήσεις φέρνει η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου

Τα οφέλη της αναβάθμισης του ΧΑ σε ώριμη αγορά τονίζει σε συνέντευξή του στο BD o Διευθ. Σύμβουλος της Iolcus Investments, Μ. Δροσατάκης. Τι λέει για τις ξένες αγορές και τις νέες επενδυτικές δυνατότητες που προσφέρουν τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια.

Τα πολλαπλά οφέλη της αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ώριμη αγορά τονίζει σε συνέντευξή του στο Business Daily ο Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Επενδύσεων της Iolcus Investments, Μάνος Δροσατάκης.

Ο κ. Δροσατάκης υπογραμμίζει ότι με την αναβάθμιση το ΧΑ θα εισέλθει στη «πρώτη κατηγορία» όπου τα επενδυμένα κεφάλαια είναι 72 τρισ. έναντι 8 τρισ. στις αναδυόμενες αγορές, ωστόσο το σημαντικότερο όλων, όπως τονίζει, είναι το premium που απολαμβάνουν οι αποτιμήσεις των μετοχών στις ώριμες αγορές έναντι των αναδυόμενων.

Ο επικεφαλής της Iolcus Investments, εταιρείας του ομίλου Piraeus, χαρακτηρίζει απολύτως δικαιολογημένη την υπεραπόδοση του ΧΑ τα τελευταία χρόνια. Σε ότι αγορά τις διεθνείς αγορές εμφανίζεται αισιόδοξος, ξεχωρίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικανικών και εκτιμά ότι θα έχει συνέχεια η μετατόπιση επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Τέλος ο κ. Δροσατάκης αναφέρεται στα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια και τις διαφορές τους από τα παραδοσιακά, παρουσιάζει τα δυνατά τους σημεία και εξηγεί ποιες είναι οι εναλλακτικές επενδύσεις που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

 

 

  • Το προπερασμένο Σάββατο, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν τα εγκαταστάσεις του Ιράν. Τη Δευτέρα, περιμέναμε εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου. Τελικά, μια μέρα μετά, την Τρίτη, είχαμε την εκεχειρία και μεγάλη άνοδο των αγορών σε όλο τον κόσμο. Και έχουμε και τους δασμούς. Πώς βλέπετε όλη αυτή την υπερένταση που υπάρχει στο διεθνές περιβάλλον; 

Να ξεκινήσουμε με το θέμα των δασμών που ήταν, τη φετινή χρονιά, το κυρίαρχο θέμα πριν από τον πόλεμο. Πολύ σημαντικό θέμα.

Στις 2 Απριλίου οι επιβολή δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτά που υποστήριζε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι θα κάνει. Παρ' όλα αυτά οι αγορές δεν το είχαν τιμολογήσει. Οι αγορές δεν πίστευαν ότι θα προχωρήσει σε αυτές τις κινήσεις.

Γιατί δεν το πίστευαν; Διότι έχει αποδειχτεί εδώ και 250 χρόνια ότι όταν η χώρα Α βάζει δασμούς στη χώρα Β αυτό κάνει κακό στην οικονομία και της χώρας Α και της χώρας Β. 

Πιστεύαμε λοιπόν ότι ο Τραμπ το ξέρει, σίγουρα το ξέρει, το επιτελείο το ξέρει, και ότι δεν θα προχωρούσε τελικά σε τέτοιες ακραίες κινήσεις. 

  • Ωστόσο τελικά το έκανε.

Πιστεύω ότι το έκανε γιατί η Αμερική είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής παγκοσμίως, οπότε θέλει να το εκμεταλλευτεί και να πετύχει κάποιους άλλους στόχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες μετά τις ανακοινώσεις τα περισσότερα τα πήρε πίσω, οπότε οι αγορές ανέκαμψαν και φτάσαμε κοντά στα προηγούμενα επίπεδα. 

Τώρα σε ό,τι αφορά τα τελευταία τα γεγονότα με τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αυτό που κοιτάει η αγορά είναι το πετρέλαιο.

Στο πετρέλαιο δεν είδαμε ακραίες κινήσεις πέραν μιας μέρας που είχαμε τη μεγάλη άνοδο. Αυτό είναι το πρώτο. Και το δεύτερο είναι ότι τελικά η επιχειρησιακή δυνατότητα του Ιράν φαίνεται ότι είναι πολύ μικρότερη από αυτή που φοβόμασταν λίγο καιρό πριν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χεσμπολά απ' ό,τι φαίνεται δεν έχει καμία δυνατότητα να απαντήσει στα κτυπήματα του Ισραήλ.  

  • Τα τελευταία χρόνια οι αγορές δείχνουν μεγάλη ανθεκτικότητα σε όλα αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Γιατί ήταν και η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τώρα η Μέση Ανατολή. Πώς ενσωματώνουν οι αγορές όλες αυτές τις αβεβαιότητες τόσο ήπια;

Ξέρετε, τα γεωπολιτικά γεγονότα δημιουργούν πολλές φορές μεγάλες διακυμάνσεις στις αγορές, δημιουργούν φόβο, αλλά τελικά δεν καταφέρουν να βγάλουν την οικονομία, τις παγκόσμιες οικονομίες από την αναπτυξιακή τροχιά την οποία είχαν τα τελευταία χρόνια. Έχει αποδειχτεί ότι μετά από ένα σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός οι αγορές έχουν τον πρώτο μήνα μια πτώση αλλά μετά από διάστημα τριών – έξη μηνών οι τιμές ανακάμπτουν και επιστρέφουν στα προηγούμενα επίπεδα.

Έχει αποδειχτεί ότι μετά από ένα σημαντικό γεωπολιτικό γεγονός οι αγορές έχουν τον πρώτο μήνα μια πτώση αλλά μετά οι τιμές ανακάμπτουν

Να το πούμε λίγο πιο σχηματικά γιατί πολύ συχνά οι επενδυτές λένε δεν θέλω να μπω σήμερα, φοβάμαι το γεγονός Α ή Β, οπότε θέλω να περιμένω.

Αν πάμε λίγο στην προηγούμενη δεκαετία το 2014-2024, θα δούμε ότι ήταν μια δεκαετία που είχε συνεχώς προβλήματα. Να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε με την κρίση χρέους στην Ευρώπη, με το Brexit, με τον πρώτο εμπορικό πόλεμο, με τον Covid η μεγαλύτερη κρίση που είχαμε τα τελευταία χρόνια, με τον πληθωρισμό σε επίπεδα που είχαμε να δούμε το 1970, και τέλος δύο πολέμους. 

Σε αυτό το περιβάλλον, λοιπόν, ξέρετε ποια ήταν η απόδοση των διεθνών μετοχών; Κοντά στο 10%. Άρα αυτό αποδεικνύει ότι οι μετοχές στο τέλος της ημέρας θα ακολουθήσουν την άνοδο των κερδών και την άνοδο των οικονομιών. 

Γιατί είναι δικαιολογημένη η υπεραπόδοση του ΧΑ

  • Στο περιβάλλον αυτό, το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει και φέτος πολύ ισχυρή άνοδο. Ουσιαστικά βρίσκεται σε μια έντονη ανοδική κίνηση από το 2019, με την παρένθεση λίγο του COVID. Όλη αυτή η υπεραπόδοση και η αισοδοξία είναι, κατά τη γνώμη σας, δικαιολογημένη; 

Είναι απολύτως δικαιολογημένη. Να πούμε ότι η πραγματική υπεραπόδοση ξεκίνησε το 2023. Από τις αρχές του 2023 η Ελλάδα αποδίδει πολύ καλύτερα από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές αγορές. 

Και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Ένας λόγος είναι η πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη είναι συστηματικά υψηλότερη από την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα πηγαίνει πολύ καλύτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θεαματική είναι η βελτίωση και στο σκέλος του χρέους. Είναι εντυπωσιακά αυτά που έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ έχει πέσει από το 195% του ΑΕΠ το 2021 στο 140% το 2026. Αυτό λένε οι προβλέψεις.

Αυτό δεν είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αρκετές χώρες, για παράδειγμα η Γαλλία, που αυτή την πενταετία σημείωσαν άνοδο στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Στην Ελλάδα τα καταφέραμε πάρα πολύ καλά.

Σήμερα έχουμε πλεονάσματα. Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη που έχουμε πλεονάσματα.

Και αυτό βεβαίως έχει αποτυπωθεί στο spread και στην αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων. Αυτή η στιγμή το spread με την Γερμανία είναι σε 75 μονάδες βάση. Αρχές της 2023 ήμασταν στο 250.

Πολλές φορές στα ελληνικά ομόλογα η απόδοση είναι κάτω από τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων και σταθερά κάτω από των Ιταλικών.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην αναβάθμιση της Ελλάδας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Η σημαντική βελτίωση της οικονομίας είναι το ένα. Το δεύτερο και πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η κερδοφορία των ελληνικών εταιριών. Πάρα πολλές εταιρείες τα τελευταία χρόνια έχουν διπλασιάσει την κερδοφορίας τους.

Ένα παραδείγματα είναι ο Μυτιληναίος. Το 2021 - 2022 τα EBITDA της εταιρείας ήταν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και σήμερα ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες είναι ένα ακόμα παράδειγμα. Έχει αλλάξει η τιμολόγηση των τραπεζών. Στις τράπεζες κοιτάμε συχνά τον λόγο της τιμής προς τη λογική αξία, το price to book. Αυτό το 2022 ήταν στο 0,3 - 0,4 έως 0,7. Σήμερα ο λόγος αυτός έχει ανέβει πολύ.

Αλλά επίσης έχει ανέβει και η κερδοφορία τους. Τα κέρδη προ προβλέψεων των τραπεζών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. 

Άρα λοιπόν η βελτίωση στα μακροοικονομικά, συν την αύξηση της κερδοφορίας, είναι οι βασικοί λόγοι που τροφοδοτούν την υπεραπόδοση της ελληνικής αγοράς.

Μάνος Δροσατάκης

 

Τι φέρνει η αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου

  • Ακούμε ότι πλησιάζει η ώρα για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε ώριμη αγορά. Τι θα σηματοδοτήσει μια αναβάθμιση για την εγχώρια κεφαλαιαγορά;

Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν παλαιότερα ανεπτυγμένη αγορά. Είχε μπει στην κατηγορία ώριμη αγορά το 2001 ωστόσο το 2011 λόγω της κρίσης υποβαθμιστήκαμε σε αναδυόμενη αγορά. 

Μια μικρή παρένθεση: ο όρος αναδυόμενες αγορές είναι πολύ ωραίος και δείχνει ότι θα αναδυθούμε να πάμε προς τα πάνω, όμως δεν είναι αυτή η αλήθεια. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τις λιγότερο ανεπτυγμένες αγορές. 

  • Σήμερα στην Ευρωζώνη η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με χρηματιστήριο σε κατηγορία αναδυόμενης αγοράς.

Ακριβώς. Είναι η μόνη χώρα που έχει την επενδυτική βαθμίδα, είναι στο ευρώ και δεν είναι ανεπτυγμένη αγορά. Πιστεύω ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε την Ελλάδα πάλι να μπαίνει στις ανεπτυγμένες αγορές. Ήδη κάποιοι οίκοι έχουν κάνει κάποιες κινήσεις.

Περιμένουμε μέσα στους επόμενους μήνες την S&P. Πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση από τον MSCI. 

Το σημαντικότερο είναι να πάμε στο δείκτη MSCI που είναι ο δείκτης που παρακολουθούν οι περισσότεροι επενδυτές. Είχαμε πρόσφατα την ανακοίνωση η οποία δεν μας έδωσε την αναβάθμιση αλλά άνοιξε ένα παράθυρο για την αναβάθμιση. 

Κατά τη γνώμη μου είναι πολύ θετική ανακοίνωση. Και στο επόμενο διάστημα πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε κάποια θετικά νέα.

  • Η αναβάθμιση σε ώριμη αγορά θα φέρει νέους επενδυτές και νέα κεφάλαια στο ΧΑ;

Το σημαντικό κατά γνώμη μου δεν είναι τα flows, οι εισροές, της πρώτης ημέρας, Μπορεί την πρώτη ημέρα να είναι θετικά ή αρνητικά ή ουδέτερα. Μια άσκηση που κάναμε εμείς δείχνει ότι θα είναι περίπου ουδέτερα. 

Το σημαντικό είναι ότι μπαίνουμε στην πρώτη κατηγορία όπως είπαμε πριν, σε μια κατηγορία που τα επενδυμένα κεφάλαια είναι 72 τρισ. εναντί 8 τρισ. στις αναδυόμενες αγορές και κυρίως οι ψηλότερες αποτιμήσεις.

Το σημαντικό με την αναβάθμιση είναι ότι σε βάθος χρόνου οι αποτιμήσεις θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο

Αυτό είναι το σημαντικό. Ότι σε βάθος χρόνου οι αποτιμήσεις θα ενισχυθούν ακόμα περισσότερο. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Το P/E στις αναπτυγμένες αγορές είναι 50% υψηλότερο κατά μέσο όρο από τις αναδυόμενες αγορές ενώ ο λόγος τιμής προς λογιστική αξία είναι διπλάσιος σε σύγκριση με τις αναδυόμενες αγορές.

Γιατί ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε έντονα ανοδική πορεία είναι και οι διεθνείς αγορές τα τελευταία χρόνια. Πώς βλέπετε την κατάσταση; Υπάρχουν περιθώρια και για ακόμα καλύτερη πορεία. 

Θα μου επιτρέψετε να σπάσω το ερώτημα σε περιοχές.

Για την Αμερική, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, δεν είμαστε πολύ θετικοί. Είναι ακριβή αγορά. Το P/E αν συγκριθεί με το P/E των τελευταίων ετών είναι κοντά στο 23 που είναι ακριβό.

Επιπλέον υπάρχει μια αβεβαιότητα σχετικά με τα επιτόκια, όπου η Fed θέλει να δει πώς θα επηρεάσουν οι δασμοί την οικονομία και τον πληθωρισμό, ώστε να αποφασίσει τι θα πράξει αναφορικά με τα επιτόκια.

Δεν βλέπουμε κάποιους θετικούς καταλύτες μπροστά μας. Πιθανώς η φορολογική μεταρρύθμιση είναι ένας θετικός καταλύτης, αλλά απ' την άλλη θα αυξήσει περισσότερο τα ελλείμματα που είναι σίγουρα ένα πρόβλημα για την αμερικάνικη οικονομία. 

Άρα δεν είμαστε αισιόδοξοι για τις αμερικανικές μετοχές.

Αντίθετα είμαστε αισιόδοξοι για την Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει καταλύτες. Οι τελευταίες αποφάσεις της Γερμανίας σχετικά με το φρένο χρέους αλλά και οι επενδύσεις που περιμένουμε για την άμυνα είναι σίγουρα θετικοί καταλύτες. 

Στην Ευρώπη έχουμε δει δυο μειώσεις επιτοκίων οι οποίες φαίνεται ότι θα συνεχιστούν. Άρα για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες είναι και αρκετά φθηνότερες σε σύγκριση με την Αμερικάνικη αγορά, είμαστε πιο θετικοί. 

  • Θεωρείτε ότι αυτό που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες δηλαδή μια επενδυτική στροφή από αμερικάνικες αξίες σε ευρωπαϊκές θα έχει και συνέχεια; Και ποιους κλάδους ξεχωρίζετε;

Έτσι φαίνεται τουλάχιστον από τις αγορές. Δεν έχουμε επίσημα στοιχεία για να τεκμηριώσουμε το γεγονός ότι πραγματικά βλέπουμε μια μετατόπιση των διεθνών κεφαλαίων από την αμερικανική στις ευρωπαϊκές αγορές.

Πάντως η πορεία του δολαρίου αυτό δείχνει. Είμαστε σε μια χρονιά που έχουμε σταθερά επιτόκια στο δολάριο και πτωτικά επιτόκια στο ευρώ, περιβάλλον που ευνοεί το δολάριο. Θεωρητικά φέτος το δολάριο θα έπρεπε να είχε ενισχυθεί. Παρ' όλα αυτά το δολάριο πέφτει.

Δεν είμαστε αισιόδοξοι για τις αμερικανικές μετοχές, ενώ αντίθετα είμαστε αισιόδοξοι για την Ευρώπη

Θεωρούμε ότι αυτή η πτώση οφείλεται σ' αυτή τη μετατόπιση κεφαλαίων από την Αμερικάνικη στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Τώρα, σχετικά με τους κλάδους, στην Ευρώπη μας αρέσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες για την καλή κερδοφορία που έχουν. Μας αρέσουν οι εταιρείες κοινής ωφέλειας (utilities) για τα αμυντικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν. Μας αρέσει η Γερμανία σαν αγορά παρότι είναι ακριβή, εξαιτίας των νέων μέτρων που δίνουν ώθηση όπως το φρένο χρέους. 

Και μας αρέσει βέβαια και η Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. 

  • Στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, δηλαδή και στην Ελλάδα ποιους κλάδους θα ξεχωρίζατε;

Οι τράπεζες είναι ένας κλάδος ο οποίος έχει κι άλλο upside, μπορεί να δούμε υψηλότερες τιμές των ελληνικών τραπεζών. 

Μας αρέσει ο κλάδος ενέργειας που μπορεί επίσης το επόμενο διάστημα να έχει καλές αποδόσεις. 

Επενδύοντας στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον

  • Στο περιβάλλον αυτό που είναι περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας και πολύ ραγδαίων ανακατατάξεων αν κάποιος έχει κάποια χρήματα που θα ήθελε να επενδύσει πώς θα τον συμβουλεύατε να κινηθεί.

Η συμβουλή μου θα ήταν να φτιάξει ένα διεθνοποιημένο χαρτοφυλάκιο. Να δει πρώτα απ' όλα το επίπεδο κινδύνου που μπορεί να αναλάβει, και πρέπει να αναλάβει, ανάλογα με την ηλικία και την οικονομική του κατάσταση και να φτιάξει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο το οποίο να περιέχει και μετοχές και ομόλογα. 

Μπορεί να χρησιμοποιήσει ETFs, ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο και φθηνό, με το οποίο μπορεί κανείς να επενδύσει σε χώρες, σε κλάδους, σε περιοχές και να έχει ένα πραγματικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.

Πολύ συχνά λέμε ότι ο κίνδυνος είναι διακύμανση, η καθημερινή διακύμανση, γι' αυτό οι μετοχές έχουν κίνδυνο. Αλλά μακροχρόνια οι μετοχές πάντα έχουν καλύτερες αποδόσεις. 

Μακροχρόνια οι μετοχές πάντα έχουν καλύτερες αποδόσεις

Κατά την γνώμη μου, ο σημαντικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος της μόνιμης ζημιάς του κεφαλαίου. Δηλαδή να χάσουμε ένα κομμάτι των κεφαλαίων μας διότι έχουμε επενδύσει σε ένα ομόλογο που χρεοκόπησε ή σε μια εταιρεία που χρεοκόπησε.

Με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο μέσω ETFs ο κίνδυνος αυτός αντιμετωπίζεται. 

Θα πρέπει να πούμε όμως πως όταν έχουμε κρίσεις όπως είδαμε φέτος στις αρχές Απριλίου, σε αυτές τις κρίσεις θα πρέπει να παραμένουμε επενδεδυμένοι. Θα πρέπει να κινούμαστε όχι με βάση τους φόβους μας αλλά με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα.

Αν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό υπάρχουν πολλές εταιρείες που προσφέρουν επαγγελματική διαχείριση. Θα πρότεινα να επιλέξει μια εταιρεία η οποία να κάνει διαχείριση χρημάτων ώστε να έχει μια καλύτερη απόδοση μακροχρόνια. 

Οι προοπτικές των αμοιβαίων κεφαλαίων

  • Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια μεγάλη αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων. Πώς βλέπετε την κατάσταση και τις δυνατότητες που υπάρχουν στον κλάδο;

Έχουμε δει την ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων να αναπτύσσεται σημαντικά τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Αναπτύσσεται κυρίως μέσω των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και ουσιαστικά προσομοιάζουν με ένα ομόλογο. 

Τώρα το στοίχημα τα επόμενα χρόνια είναι να δούμε αντίστοιχη αύξηση σε μετοχικά και μεικτά αμοιβαία κεφάλαια. 

Τι είναι οι εναλλακτικές επενδύσεις

  • Η Iolcus έχει μια εξειδίκευση και στόχευση στα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια. Πείτε μας λίγο τι είναι αυτά τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια και ποιες είναι οι διαφορές τους σε σχέση με τα παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια. 

Πραγματικά υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Να πούμε ότι τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς για την προστασία των ιδιωτών επενδυτών. Για παράδειγμα, καμία μετοχή δεν μπορεί να είναι πάνω από 10% του χαρτοφυλάκιού ενώ οι πέντε μεγαλύτερες μετοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 40%.

Τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια δεν έχουν αυτούς τους περιορισμούς χωρίς όμως να είναι όπως τα hedge funds, όπου δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. 

Τα εναλλακτικά αμοιβαία έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερους περιορισμούς

Στα εναλλακτικά αμοιβαία υπάρχουν κανόνες που θέτει ο μάνατζερ του fund. Μπορούν λοιπόν να έχουν μεγαλύτερα ποσοστά σε μετοχές, μπορούν να χρησιμοποιούν παράγωγα και για αντιστάθμιση αλλά και για αύξηση της απόδοσης και σαν αποτέλεσμα μπορούν να έχουν καλύτερες αποδόσεις από παραδοσιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια είναι περισσότερα από τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί σε κλασικά αμοιβαία. 

Και στην Γερμανία και στην Γαλλία είναι οι μεγαλύτερες οι αγορές των εναλλακτικών αμοιβαίων κεφαλαίων. 

  • Τα τελευταία χρόνια με όλη αυτή την ψηφιακή επανάσταση τι έχει αλλάξει στο επενδυτικό οικοσύστημα; Τι έχει προστεθεί στην γκάμα των επιλογών ενός επενδυτή;  Ποιες είναι οι εναλλακτικές επενδύσεις που υπάρχουν πια διαθέσιμες;

Η κυρίαρχη τάση των αγορών τα τελευταία 15-20 χρόνια είναι η στροφή προς εναλλακτικές επενδύσεις. Δηλαδή σε αμοιβαία κεφάλαια της πραγματικής οικονομίας, private equity, private credits σε εταιρείες μη εισηγμένες, είναι τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια που αναφέραμε.

Επίσης και το real estate και επενδύσεις σε έργα υποδομών. Αυτή σε γενικές γραμμές είναι η γκάμα των εναλλακτικών επενδύσεων.

Οι θεσμικοί επενδυτές διεθνώς, και στην Αμερική και στην Ευρώπη, είτε είναι ταμεία είτε είναι family office τα τελευταία χρόνια έχουν επενδύσει μεγάλο κομμάτι των κεφαλαίων στις εναλλακτικές επενδύσεις το οποίο μπορεί να είναι από 20 μέχρι και 50%. 

Αυτό δεν είχε γίνει στους ιδιώτες επενδυτές γιατί ακριβώς δεν υπήρχε δυνατότητα να συμμετάσχει κάποιος σε αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια.

Τα ελάχιστα ποσά ήταν πάρα πολύ μεγάλα, και έπρεπε κανείς να δεσμεύσει τα χρήματά του για 10 χρόνια. 

Αυτό είναι κάτι που έχει αλλάξει. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθώντας να δώσει πρόσβαση στους ιδιώτες επενδυτές σε αυτά τα εναλλακτικά αμοιβαία κεφάλαια έφτιαξε την νομοθεσία για τα ΕLTIF που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες επενδυτές ακόμα και με μικρά ποσά, για παράδειγμα με 1.000 ευρώ, να μπορούν να επενδύσουν σε ένα τέτοιο αμοιβαίο κεφάλαιο.

Άρα βλέπουμε ότι τα επόμενα χρόνια οι εναλλακτικές επενδύσεις θα είναι η νέα τάση όσον αφορά τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών επενδυτών. Ένα σημαντικό κομμάτι των χαρτοφυλακίων τους θα επενδυθεί σταδιακα σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news