Η Ελλάδα, αντιμέτωπη με συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, κάνει πολύ σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να ενισχύσει τις αμυντικές της δυνατότητες.
Μία από αυτές τις προσπάθειες έφεραν μάλιστα πολύ γρήγορα αποτέλεσμα και αυτό δεν είναι άλλο από το νέο αντί-drone σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ). Η ΕΑΒ μετά από πολλά προβλήματα πλέον θέλει να εδραιώσει τη θέση της στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την προστασία της εθνικής ασφάλειας.
Το σύστημα «Κένταυρος» έχει δοκιμαστεί πλέον στο πεδίο της μάχης με πολύ καλά αποτελέσματα, καθώς έχει τοποθετηθεί στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», που εδώ και περίπου δύο μήνες βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.
Μάλιστα το συγκεκριμένο anti-drone σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά στην φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «ΥΔΡΑ» και μετά στην «ΨΑΡΑ» κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης «ASPIDES», με επιτυχία.
Πιο συγκεκριμένα το σύστημα «Κένταυρος» είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα UAV αλλά και τα drones. Η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» αντιμετώπισε επιτυχώς σμήνος από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (UAV's), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής. Τουλάχιστον ένα καταρρίφθηκε και τα άλλα απομακρύνθηκαν.
Αυτό το πέτυχε με την παθητική ανίχνευση αλλά και την παρακολούθηση της πορείας των UAV. Η παρεμβολή (jamming) πραγματοποιείται στην επικοινωνία UAV με το έδαφος σε απόσταση πάνω από 28 χλμ.
Το εν λόγω σύστημα αντί-drone υπόσχεται να αποτελέσει ένα από τα πιο προηγμένα όπλα στον πόλεμο κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), και να προσφέρει αποτελεσματική απάντηση στις απειλές που προέρχονται από τα Bayraktar, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από την Τουρκία στην περιοχή.
Η ανάπτυξη του «Κένταυρου» από την ΕΑΒ αποτελεί μια στρατηγική απάντηση στην αυξανόμενη απειλή των drones και άλλων εναέριων απειλών. Το σύστημα είναι πλήρως ενσωματωμένο στο πλαίσιο της εθνικής άμυνας, έχοντας ήδη δοκιμαστεί σε πολυάριθμα σενάρια και έχει αποδείξει την ικανότητά του να αντιδρά ταχύτατα και αποτελεσματικά. Ο «Κένταυρος» μπορεί να καταστήσει τα drones μη αποτελεσματικά, είτε εξουδετερώνοντας τα είτε καταλαμβάνοντάς τα μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων, όπως είναι η παρεμβολή και η παρακολούθηση των σημάτων τους.
Η ελληνική στρατιωτική ηγεσία δείχνει ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον του εν λόγω συστήματος, εκτιμώντας ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της εναέριας υπεροχής της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας έναντι των αναδυόμενων απειλών από drones.
Όπως είπε για τον «Κένταυρο» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, όταν τους ενημέρωσε για τη Νέα Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024 -2035: «Είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) το σύστημα αντι-drone Κένταυρος. Δοκιμάστηκε πρώτα. Μετά τοποθετήθηκε σε φρεγάτα, πήγε σε συνθήκες μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε δύο drones. Ο Κένταυρος πλέον θα εξοπλίζει τις φρεγάτες μας. Και με διάφορες τροποποιήσεις θα είναι ένα από τα τέσσερα anti-drone συστήματα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα ελληνικό σύστημα».
Μάλιστα το ελληνικό αυτό αντί-drone σύστημα όπως όλα δείχνουν θα έρθει να «κουμπώσει» στον ελληνικό «Θόλο» που θέλει να κάνει η Ελλάδα, στα πρότυπα του Ισραήλ. Οπότε δεν είναι περίεργο να δούμε συνεργασία της ΕΑΒ με ισραηλινές εταιρείες, κάτι που θα προσφέρει στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία τεχνογνωσία, καθώς θα συμμετέχει σε ένα τόσο μεγάλο και σύγχρονο έργο.