ΓΔ: 1985.52 0.18% Τζίρος: 198.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
Φωτογραφία Shutterstock

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις επόμενες κινήσεις Ερντογάν στη Συρία

Ο Τούρκος ηγέτης θέλει μνημόνιο και με τη Συρία για τον καθορισμό ΑΟΖ εις βάρος της Ελλάδας και της Τουρκίας, ενώ αναβιώνει το σχέδιο για αγωγό φυσικού αερίου από το Κατάρ μέσω της Συρίας.

«Φωτιά» στις διπλωματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών έβαλαν τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ενός πιθανού τουρκοσυριακού μνημονίου που θα ορίζει και ΑΟΖ, κατά τα πρότυπα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Με την Άγκυρα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο για την επόμενη μέρα στη Συρία, μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και τον Ταγίπ Ερντογάν να χαρακτηρίζεται από διεθνείς αναλυτές ως «χαλίφης» στην περιοχή, το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις προσπάθειες της γείτονος χώρας να καταστεί ενεργειακός κόμβος προς την Ευρώπη, βάζοντας στο περιθώριο την Ελλάδα και την Κύπρο και δημιουργώντας τετελεσμένα ως προς τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας έχουν προκαλέσει ανησυχία στο κυβερνητικό επιτελείο, με τις περισσότερες εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι με την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της προεδρίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να επεκτείνει το αναθεωρητικό του αφήγημα και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δημιουργώντας νέα προσκόμματα στις σχέσεις του τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Λευκωσία.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν αδιάφορους ούτε τους πολίτες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), το 69% των πολιτών δηλώνουν ότι τους απασχολεί από αρκετά έως πολύ η κατάσταση στη Συρία, ενώ μόλις το 10% απαντά από λίγο έως ελάχιστα.

Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της δηλώνει ότι παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στη Συρία, μέσω της Ελληνικής Πρεσβείας στη Δαμασκό, ενώ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις χώρες του αραβικού κόσμου.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Ελλάδα κατέθεσε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από κοινού με την Κύπρο και την Αυστρία, επιστολή με την οποία καλείται η ΕΕ να ορίσει επιτόπιο ειδικό απεσταλμένο για τη Συρία και να μεριμνήσει για τη διασφάλιση των συμφερόντων της Ένωσης, η οποία – όπως τονίζεται - έχει κοινά θαλάσσια σύνορα με τη Συρία.

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς, τόσο στο παρασκήνιο όσο και το προσκήνιο, αναμένεται να ενταθούν το επόμενο χρονικό διάστημα με κεντρικό στόχο να μπει «φρένο» στα σενάρια που εμφανίζουν την Τουρκία να επεξεργάζεται σχέδιο συμφωνίας για ΑΟΖ με τη Συρία, παράλληλα με δημοσιεύματα στον τουρκικό τύπο, που κάνουν λόγο για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ, για μεταφορά ενέργειας στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη, μέσω Συρίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ρωτήθηκε για το θέμα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει την πιο ισχυρή διπλωματία και το πιο ισχυρό διεθνές αποτύπωμα από ποτέ, αλλά προφανώς, όλα αξιολογούνται και παρακολουθούνται και ασφαλώς η χώρα μας κινείται με γνώμονα την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει συμφωνία με τη Συρία στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου, με στόχο να επεκτείνει την ΑΟΖ της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή που με βάση το διεθνές δίκαιο θα έπρεπε να μοιραστούν Λευκωσία και Δαμασκός, την ίδια στιγμή όπου το τουρκικό κρατικό πρακτορείο Anadolu κάνει λόγο για δημιουργία φυσικού αγωγού από το Κατάρ στην Τουρκία μέσω Συρίας για την τροφοδοσία και της Ευρώπης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Ερντογάν με τον μεταβατικό πρόεδρο της Συρίας στην Άγκυρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες περιλαμβάνουν αμυντική συμφωνία για τη δημιουργία δύο τουρκικών βάσεων στη Συρία, καθώς και την εκπαίδευση του συριακού στρατού και των πιλότων του.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Σουλτάνος της... ενέργειας θέλει να γίνει ο Ερντογάν μέσω της Συρίας

Ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να χαράξει εκ νέου τις διαδρομές των αγωγών φυσικού αερίου που τροφοδοτούν την Ευρώπη. Επανεξετάζεται το σχέδιο για αγωγό μεταξύ Κατάρ - Συρίας - Τουρκίας που είχε μπλοκάρει ο Άσαντ.