Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας μόνο ανέμελο δεν θα είναι για την κυβέρνηση, με το Μέγαρο Μαξίμου να καλείται να διαχειριστεί από τη μια τα μηνύματα που θα εκπέμψουν οι πανελλαδικές συγκεντρώσεις, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών, και από την άλλη τις κοινοβουλευτικές μάχες. που ακολουθούν την επόμενη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την πρόταση δυσπιστίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπουργοί έφυγαν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με μια σαφή εντολή, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά από όλους να βρίσκονται στα πόστα τους όλες τις επόμενες ημέρες και να πυκνώσουν τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, απαντώντας στους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Η αρχή έγινε με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να σχολιάζει ότι το περιεχόμενό του αποτελεί ένα ηχηρό «όχι» στις κατηγορίες περί συγκάλυψης των ερευνών από την κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης επικαλέστηκε στην επιχειρηματολογία του το γεγονός ότι η στελέχωση του Ανεξάρτητου Οργανισμού έγινε από την παρούσα κυβέρνηση, για να συμπληρώσει ότι «μια κυβέρνηση που συγκαλύπτει δεν συστήνει έναν τέτοιον οργανισμό, δεν του δίνει τέτοια δύναμη, ώστε να φωτίσει τις πτυχές της υπόθεσης».
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τα όσα αναφέρουν στο πόρισμά τους τα μέλη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ καταρρίπτουν τη βασική επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης – και κατ' επέκταση του σκεπτικού για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας – περί κυβερνητικών εντολών επί του πεδίου για «μπάζωμα» με δόλο, με σκοπό τη συγκάλυψη.
Πάντως, μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι την προσεχή Τετάρτη 5 Μαρτίου, ημέρα διεξαγωγής της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τα Τέμπη στη Βουλή, το ΠΑΣΟΚ από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και θα ακολουθήσει ένα σκηνικό σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης, επί τρεις ολόκληρες ημέρες, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι την επόμενη εβδομάδα το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας εξηγώντας ότι η πρωτοβουλία του έχει να κάνει με το αίτημα «να φύγει η κυβέρνηση και να γίνουν εκλογές».
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο για κοινή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, όλων των προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να συμπληρωθεί και ο απαιτούμενος αριθμός των 50 βουλευτών, όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής.
Τέλος, όπως ενημέρωσε τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, η υπό σύσταση προανακριτική επιτροπή κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, από την ημέρα της σύστασής της θα έχει μπροστά της δύο μήνες αρχική προθεσμία για να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ όταν συγκροτηθεί θα αποτελείται συνολικώς από 27 μέλη, εκ των οποίων οι 14 θα ανήκουν στο κυβερνών κόμμα και οι 13 στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ σε αυτούς θα συμπεριλαμβάνεται και ένας ανεξάρτητος βουλευτής.