Με τη μεταμεσονύκτια ονομαστική ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ανοίγει ένας νέος γύρος πολιτικής αντιπαράθεσης για την υπόθεση των Τεμπών, με την έναρξη των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υφυπουργού Χρήστου Τριαντόπουλου για το λεγόμενο «μπάζωμα».
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, για να κλείσει με την ομιλία του την τριήμερη θυελλώδη κοινοβουλευτική διαδικασία, προτάσσοντας για ακόμα μία φορά το δίλημμα «πολιτική σταθερότητα ή χάος», την ίδια ώρα πάντως που εκτός του κτιρίου της Βουλής, θα βρίσκονται σε εξέλιξη – για ακόμα μία ημέρα - μαθητικά και φοιτητικά συλλαλητήρια και καλέσματα Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ζητούμενο παραμένει αν το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας που επιστρατεύει ο Πρωθυπουργός, θα βρει ευήκοα ώτα στη δεξαμενή των ψηφοφόρων, πείθοντάς τους ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική αξιόπιστη πολιτική δύναμη στη χώρα.
Ωστόσο, τα ευρήματα πρόσφατης δημοσκόπησης (GPO), με το 85% να κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και την πλειοψηφία να επιθυμεί πρόωρες εκλογές, προκάλεσαν νέο πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως, στέκονται κυρίως στην διαφορά ασφαλείας που καταγράφει η ΝΔ στην Πρόθεση Ψήφου (23,1%), έναντι των πολιτικών της αντιπάλων, αν και αναζητούν το κατάλληλο «αντίδοτο» στη συρρίκνωση κατά 3,6% της δύναμής τους.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο, απέδωσε την κυβερνητική φθορά στην «παραπλάνηση» του κόσμου από μια σειρά μυθεύματα και αλλοιώσεις της πραγματικότητας, ερμηνεύοντας το κλίμα των τελευταίων ημερών ως «κίνητρο» για περαιτέρω δράση από την πλευρά της κυβέρνησης.
Συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι η αρνητική για την κυβέρνηση εικόνα είναι αναστρέψιμη, εκτιμώντας ότι τα δύο χρόνια που απομένουν μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές είναι ικανός πολιτικός χρόνος, τόσο για την υλοποίηση της πρωθυπουργικής δέσμευσης για ασφαλή αναδόμηση του ΟΣΕ, όσο και για υλοποίηση εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει στάσιμες.
Κρίσιμη παράμετρος παραμένει το ισχυρό ποσοστό των αναποφάσιστων, που αγγίζει το 15%, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η τελική τους στάση θα γείρει την ζυγαριά υπέρ της επίτευξης ή μη του στόχου για αυτοδυναμία.
Στο επίκεντρο του ανασχηματισμού το Υπουργείο Μεταφορών
Την ίδια στιγμή, από τις 13 Μαρτίου και μετά – ημέρα ορκωμοσίας του Κωνσταντίνου Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας – αρχίζει να μετράει αντίστροφα ο χρόνος για τις αλλαγές που προτίθεται προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό του σχήμα.
Με τις πληροφορίες να δίνουν και να παίρνουν, όλα συνηγορούν ότι ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός, με δομικές αλλαγές ως προς τα υφιστάμενα υπουργεία, αλλά και σημαντικές καραμπόλες στις τάξεις κορυφαίων υπουργών.
Στην κορυφή των επικείμενων αλλαγών αναμένεται να βρεθεί το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με τον Χρήστο Σταϊκούρα να φλερτάρει με την έξοδο και τον διάδοχό του να αναλαμβάνει να υλοποιήσει την πρωθυπουργική δέσμευση για σύγχρονη και ασφαλή γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, μέχρι το 2027.
Γρίφος παραμένει ωστόσο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει εν τέλει το «σπάσιμο» του υπουργείου με διαχωρισμό του τομέα των Υποδομών και των Μεταφορών, ενώ ήδη ακούγονται έντονα τα ονόματα του Κυριάκου Πιερρακάκη, του Ευριπίδη Στυλιανίδη, καθώς και του Νότη Μηταράκη, για να αναλάβουν το κρίσιμο αυτό χαρτοφυλάκιο.
Παράλληλα, ακόμα ένα όνομα, αυτό του νυν υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη, βρέθηκε στο επίκεντρο της σχετικής ονοματολογίας ως του επικρατέστερου να αναλάβει το πόστο του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, στην περίπτωση που το αποφασίσει ο Πρωθυπουργός.